O PENSIUNE ORIGINALĂ

Distribuie pe:

Orice pensiune se distinge de alta prin originalitate, dar și prin cei care au realizat-o. E un merit al familiei care, prin comportamentul social față de solicitanți, determină calitatea serviciilor. Pensiunea care m-a impresionat în mod deosebit se află în Tg. Mureș, în apropierea Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian”, unde am avut șansa unei găzduiri de 10 zile. Este vorba de pensiunea ANA-MARIA, de 3 stele, aflată într-o vilă construită cu multă originalitate, pe un teren în pantă, având 4 nivele. Proprietara pensiunii, dna Lucreția, ne-a întâmpinat cu multă căldură și simpatie, numind clienții - oaspeți, cărora le-a oferit tot ce-și doreau, în limitele bunei cuviințe. Am rugat-o să-mi relateze câte ceva din istoricul acestui așezământ, atât de atractiv și original. Înainte de revoluție, lucrase în turism la Hotel Grand, împreună cu soțul, Kovacs Zoltan, iar după revoluție s-au hotărât să pună bazele unei pensiuni familiale. Au cumpărat un teren cu o căsuță veche, care s-a transformat în această frumoasă vilă, pe o suprafață de doar 227 mp. Construcția sa a durat câțiva ani, între 1991-1996, totul din fonduri proprii. După multe tergiversări, din motive financiare, a fost inaugurată în noiembrie 1996. După toate informațiile, se pare că a fost prima pensiune privată din oraș cu sigla “Pensiune turistică Ana Maria”, după numele fiicei. În total are amenajate doar 8 camere, fiecare diferită de celelalte prin elementele de design interior și mobilier, în contrast cu stilul hotelier uniform. Salonul pentru servit masa, cu două intrări, una la nivelul parterului înalt și alta direct din stradă, cu mobilier și aranjament de foarte bun gust, ca și meniul micului dejun, atât de bogat și variat. Totul a fost proiectat și amenajat cu multă imaginație și trudă de către soțul dnei Lucreția, care în prezent locuiește în comuna Livezeni, unde au o fermă în casa părintească, cu livadă și legume diverse în grădină. Toate produsele oferite la masă sunt cultivate în grădina de la Livezeni, fiind oferite cu generozitate, iar diversele produse preparate pentru anotimpul rece sunt expuse pe rafturile încărcate ale unei cămări de expoziție cu tradiție, produse de calitate deosebită, care încântă ochii și papilele gustative ale oaspeților. Dorința lor în legătură cu fiica pentru a le urma activitatea, din păcate nu se împlinește, deoarece aceasta a hotărât să se stabilească în Elveția. Administrarea pensiunii este făcută de dna Lucreția, ajutată de fratele Nelu, însă una din durerile actuale se referă la lipsa resurselor financiare, insuficiente pentru renovări sau reînnoiri a anumitor lucruri sau obiecte.

Dna Lucreția a ținut să-mi completeze interviul legat de diferiți oaspeți care i-au trecut pragul de-a lungul anilor. Și nu mică mi-a fost mirarea când mi-a mărturisit că printre cei mai dragi oaspeți de seamă au fost câteva personalități din București - familia dlui Adrian Păunescu - care a venit cel mai des, și a artistului Tudor Gheorghe, iar de la Timișoara, celebrul caricaturist Popa Popas. Mulți dintre clienții care au revenit aici au fost fidelizați prin atitudinea foarte amabilă și prietenoasă, o parte dintre ei devenind chiar prieteni... În ceea ce privește prețurile practicate pentru cazare, acestea sunt accesibile tuturor, iar micul dejun oferit este un adevărat “ospăț culinar”.

E o plăcere să revin în această casă familiară, primitoare. Vă mulțumesc!

RODICA OLTEANU, artist plastic

Lasă un comentariu