TREI LICEENI ROMÂNI AU OBȚINUT O MEDALIE DE AUR ȘI UNA DE ARGINT LA OLIMPIADA GENIILOR DIN SUA!

Distribuie pe:

Trei liceeni de la Colegiul Național “Octavian Goga” din Sibiu au reușit să obțină o medalie de aur și una de argint la două secțiuni ale Olimpiadei Geniilor, un concurs organizat de către Oswego State University of New York, a declarat vineri seara, pentru Agerpres, unul dintre elevii participanți, Daniel Marpozan. Elevii români au impresionat în SUA cu un robot pompier creat de ei, cu care au luat medalia de aur și au câștigat Concursul de Robotică, scrie wall-street.ro…

“La Robotică am luat medalie de aur, iar la Science Innovation am luat medalie de argint”, a spus Daniel Marpozan.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la Matematică-Informatică și formează echipa Herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileșan. Ei au prezentat în SUA două invenții proprii: un robot și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Robotul poate salva oamenii dintr-un incendiu fără să pună în pericol viața salvatorilor, fiind prevăzut cu un braț care se poate prelungi, cu care pot fi scoși oameni afectați, fără ca pompierii să înfrunte flăcările.

“Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligența și spiritul de echipă, și, în final, să ne facem remarcați, atât ca echipă, cât și ca națiune. Participarea la acest eveniment este o oportunitate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât și cu oamenii importanți din spatele acestora. Prezența echipei noastre la concurs ar putea aduce o contribuție semnificativă în ceea ce privește dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informații din această sferă, atât de la organizatori, cât și de la participanți”, arată cei trei liceeni în prezentarea proiectului lor.

Pentru Secțiunea Science-Innovation, echipa Herotech a prezentat un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care controlează luminile dintr-o casă prin intermediul unei rețele de senzori. Cei trei au creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infrarosu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere. Acest proiect a fost premiat în România de o companie din domeniul energiei. Dacă la concursul din țară cei trei liceeni au prezentat proiectul și macheta, în SUA au prezentat modulul care se montează pe ușa de la intrare și aplicația pentru telefonul mobil. În SUA ei au demonstrat cum dou[ dispozitive montate pe ușă pot număra câți oameni sunt într-o încăpere și le pot asigura lumina cât stau în interior, totul fără ca aceștia să apese vreun întrerupător. (M.C. și Echipa TONY POPTĂMAȘ)

Lasă un comentariu