SĂ NE CUNOAȘTEM ORAȘUL - ISTORIE ÎN ADIDAȘI (III)

Distribuie pe:

Nu știu alții cum sunt, dar ei găsesc resurse de bucurie și energie la fiecare început de zi, iubesc oamenii care au grijă de oameni și construiesc firesc, armonios, istoria de mâine. Cum să nu-i iubești? Cum să nu le dai aripi? La doar 10-11 ani deschidem cartea istoriei cu o călătorie în timp în orașul nostru și, odată cu poveștile pe care le spunem, orașul tău și al meu trăiește mai departe și îți va mulțumi. Călătoria noastră este gata. Tu știi povestea orașului tău? Elevii clasei a IV-a de la Colegiul Național ,,Unirea” din Târgu-Mureș, învățătoare ROȘCA Adriana Crina, vă invită la plimbare!

BIBLIOTECA TELEKI DIN TÂRGU- MUREȘ - PRIMA BIBLIOTECĂ PUBLICĂ DIN ROMÂNIA

Prima bibliotecă publică din România și printre primele din estul Europei, deschisă publicului în 1802, Biblioteca Teleki este situată în Târgu-Mureș, str. Bolyai nr. 17, într-o clădire construită în stil baroc, care adăpostește, de asemenea, și Muzeul Bolyai, înființat în anul 1937. Fondatorul bibliotecii, contele Samuel Teleki, fost cancelar al Transilvaniei, a fost școlit în Europa Occidentală. Bibliofil de seamă, a strâns 40.000 de cărți, din 25 de orașe, de-a lungul a 60 de ani de activitate.

Biblioteca Teleki nu reprezintă doar un muzeu, ci este o instituție activă, o bibliotecă ale cărei fonduri se îmbogățesc continuu. Dispune de o sală de lectură și organizează diferite evenimente culturale. Pe lângă păstrarea documentelor de o valoare inestimabilă, biblioteca poate fi vizitată, angajații oferind informații despre istoria colecțiilor. Conform testamentului contelui Teleki, înscrierea și serviciile de bază ale bibliotecii sunt gratuite, fără ca documentele să poată fi împrumutate acasă.

Printre picturile expuse se regăsesc portretele lui Mihaly Teleki (cel care a ridicat familia în rândul marii nobilimi), ale principelui Gabriel Bethlen, baronului Samuel von Brukenthal și două picturi cu imaginea regelui Matia. Statuile din ghips reprezintă personaje mitologice ale antichității clasice, dar și busturile de bronz ale lui Samuel Teleki și ale contesei Zsuzsanna Bethlen, soția lui Samuel, cea care a moștenit, de fapt, clădirea, în 1788. (Alex Tulbure)

TEATRUL DE PĂPUȘI DIN TG.MUREȘ

În anul 1949 s-a înființat teatrul de păpuși în limba maghiară. În anul 1963 a fost înființată secția în limba română, iar până-n ziua de astăzi, fiecare secție are câte 12 actori. Popularitatea teatrului e datorată secției de limba română, iar primele spectacole l-au avut ca regizor pe Antal Pal, unul dintre cei care au introdus teatrul de păpuși în acest oraș. În anul 1998, când a venit la conducere un nou director, Teatrul pentru copii și tineret ,,Ariel” apelează la tot felul de metode pentru a atrage un public cât mai mare. Au început să fie tot mai multe proiecte în fiecare seară, special destinate adolescenților. Spectacolele se desfășoară în limba maghiară sau în limba română și se fac parteneriate cu întreaga Europă. (Șuteu Natalia)

CETATEA MEDIEVALĂ DIN TÂRGU-MUREȘ

Cetatea medievală de la Târgu-Mureș a fost ridicată în secolul al XVII-lea, fiind situată pe locul castelului-cetate ce se află aici, fiind în proprietatea voievodului transilvănean Báthori István începând cu anul 1492, construcția fiind distrusă în 1601, în urma invaziei turco-tătare. La un an de la această invazie au început lucrările de reconstrucție, ce au dat naștere unei cetăți și mai frumoase decât construcția inițială.

Cetatea se găsește în centrul orașului Târgu-Mureș.  Bastioanele, precum bastioanele cizmarilor, blănarilor și lăcătușilor, au fost legate prin ziduri înalte de 10 metri. Materialele de construcție folosite la ridicarea bastioanelor au fost piatra de râu și cărămida. 

Cetatea a fost împrejmuită printr-un șanț lat de zece metri și adânc de opt metri. Acesta a fost astupat spre începutul secolului al XX-lea. În acest complex au existat numeroase construcții, ce au fost distruse în jurul anului 1962, când a fost ridicat aici un parc de distracții.

O clădire ce a rămas neatinsă este Biserica Reformată.

Cetatea Medievală de la Târgu-Mures se pare că este ultima cetate de tip orășenesc, făcută cu  banii locuitorilor, care au fost nevoiți să achite diferite sume de bani de-a lungul anilor de la vremea respectivă pentru susținerea acestei construcții.

Astăzi, cetatea primește cu drag pe oricine dorește să o viziteze. (Evelyn Nan)

SCURTĂ ISTORIE A UNIVERSITĂȚII DE MEDICINĂ, FARMACIE, ȘTIINȚE ȘI TEHNOLOGIE “GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU- MUREȘ

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș există de peste 75 de ani. În cadrul Universitații sunt mai multe facultați, în limba română, maghiară și engleză.

A fost construită în anii 1906-1907 și a funcționat mai întâi ca un gimnaziu, liceu militar, iar apoi s-a transformat în Școala Regală de Cadeți. În anul 1945 se decide să devină unitate medico-farmaceutică. În anul 1991 primește numele de Universitatea de Medicină și Farmacie.

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) a devenit, în anul 2018, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), după ce s-a unit cu Universitatea “Petru Maior”. În 2019 și-a schimbat denumirea în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș.

Mai multe despre istoria Universitații se pot afla de la muzeul acesteia, care se găsește în Cetate. Acolo se pot vedea instrumente medicale și chirurgicale, cărți și obiecte farmaceutice vechi. (Cilean David Alexandru)

ORAȘUL DE POVESTE

Orașul Târgu-Mureș are o vechime de 800 de ani și a fost la început un sat, din care s-a format, în secolul al XIV-lea, un târgușor. Prima dată s-a numit Forum Siculorum (Targ al Secuilor), iar mai apoi Novum Forum Siculorum (Târgul Nou al Secuilor). În 29 aprilie 1616, Gabriel Bethlen schimbă numele orașului în Târgu-Mureș, pentru vitejia și credința locuitorilor.

În decursul timpului, orașul Târgu-Mureș s-a numit ,,orașul Fleicilor”, pentru fleica și vinurile puțin acrișoare care se vindeau și se consumau aici, fiind recunoscut ca fiind nu doar un oraș frumos și aranjat, ci și un oraș al bunelor mâncăruri și al rafinatelor băuturi.

Titlul de ,,Orașul școlilor” l-a primit pe bună dreptate. La începutul anilor 1900, în Tg.Mures erau 28 de școli și 4.000 de elevi, la o populație de 20.000 de locuitori.

“Orașul Trandafirilor” a fost numit datorită miilor de trandafiri care au fost plantați în piața centrală, una din principalele căi de circulație ale municipiului care traversează Centrul. Această piață, numită și Piața Trandafirilor, este plină de trandafiri care mai de care mai frumoși, care ne încântă cu frumusețea și mirosul lor. (Catinca Vințeleriu)

STATUIA MUREȘULUI

Statuia lui Avram Iancu este o sculptură care reprezintă o persoană călare, amplasată în centrul orașului Târgu-Mureș, în Piața Regele Ferdinand (astăzi Piața Trandafirilor), pe locul în care se află în prezent Statuia acestui român. Statuia, opera sculptorului Ion Dumitru-Bârlat, a fost terminată în cursul anului 1927. După doar 10 ani, statuia lui Avram Iancu a fost mutată la Câmpeni, în județul Alba, împreună cu statuia ostașului român. În 1978, în aceeași piață, dar la polul opus față de vechea amplasare a statuii lui Dimitru-Bârlat, a fost dezvelit un alt monument, înfățișându-l pe Avram Iancu, opera sculptorului Florin Codre.

Ideea realizării unui monument care să îl înfățișeze pe Avram Iancu a apărut imediat după moartea acestuia. Statuia lui Avram Iancu din Târgu-Mureș este doar un mic omagiu pe care l-am fi putut aduce unui om atât de mare. (Andrei Cenușă)

O BUCĂȚICĂ DIN ISTORIA ORAȘULUI TÂRGU-MUREȘ

Târgu- Mureș este orașul în care locuim noi și se află în centrul României, în regiunea Transilvania. Dacă căutăm să aflăm lucruri interesante, observăm că el a avut mai multe nume până să fie numit Târgu-Mureș.

În oraș au fost descoperite obiecte vechi, care sunt din perioada preistorică, lucru ce înseamnă că au trăit oameni aici încă de atunci. Ruinele unei localități romane importante s-au găsit în Cristești, aproape de oraș, și se crede că și în Târgu-Mureș a fost o localitate romană.

În 1332, orașul a fost amintit pentru prima dată într-o carte și se numea Novum Forum Siculorum (noul târg al secuilor). Orașul poate fi găsit în scrierile vechi sub numele unguresc Székelyvásárhely sau Vásárhelyi.

În 1616, principele Ungariei, Gabriel Bethlem, i-a dat orașului dreptul de municipiu și de oraș liber. Acum primește numele unguresc Marosvásárhely.

Mai târziu, în jurul revoluției de la 1848, conducătorii revoluției români numeau orașul Oșorhei, de la cuvântul unguresc vásárhelyi, ce înseamnă târg. Numele românesc Târgu-Mureș a fost dat orașului după anul 1918. (Mircea Victor)

ISTORIA ORAȘULUI TÂRGU-MURES

Orașul nostru a fost atestat pentru prima dată în anul 1332, sub numele Novo Foro (Târgul Nou), într-un registru de dări din partea preotului bisericii Sf. Nicolae către autoritatea papală.

Cetatea Medievală a orașului Târgu-Mureș datează din anul 1492. Este amplasată în apropiere de centrul orașului, fiind alcătuită dintr-o incintă fortificată, cu 7 bastioane unite prin ziduri.

În anul 1599, voievodul român Mihai Viteazul ia sub apărarea sa pe locuitorii orașului Târgu-Mureș.

În 1601, orașul a fost devastat de două ori: o dată de trupele habsburgice, iar a doua oară de haiduci.

În anul 1709 a izbucnit o epidemie de holeră, care a pustiit orașul Târgu-Mureș și împrejurimile acestuia.

Palatul Culturii este o clădire impunătoare, dată în folosință în anul 1913, sediul muzeelor de istorie și artă, al filarmonicii și bibliotecii publice. Acesta este renumit prin celebra Sală a oglinzilor și prin impresionantul hol interior, lung de 45 de metri, realizat din marmură de Carrara. (Mora David)

Lasă un comentariu