“ARMATA RĂMÂNE UN REPER SOLID ȘI SE BUCURĂ DE ÎNCREDERE, CONTRIBUIND LA MENȚINEREA STABILITĂȚII NECESARE DEZVOLTĂRII SOCIETĂȚII”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Armata rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, contribuind la menținerea stabilității necesare dezvoltării societății românești.

“Disciplina, spiritul de sacrificiu, loialitatea, integritatea și curajul care vă definesc sunt virtuți adânc înrădăcinate în caracterul poporului român, care ne-au ghidat în atingerea idealurilor naționale. Sunt trăsături definitorii ale Armatei României, una dintre instituțiile care se bucură de mult respect și prețuire. Nu este deloc întâmplător că, în momentele decisive ale istoriei noastre puternic încercate, românii și-au păstrat constant încrederea în Armată, ca o adevărată ancoră de credibilitate și stabilitate. Astăzi, la fel ca în alte perioade dificile, trebuie să dovedim că suntem solidari și capabili să depășim provocările generate de pandemia de COVID-19. Salut contribuția semnificativă a Armatei României la gestionarea crizei sanitare. Personalul medical militar, precum și mijloacele necesare puse la dispoziția autorităților civile au salvat numeroase vieți. Armata, demnă de trecutul și de eroii săi, rămâne un reper solid și se bucură de încrederea românilor, contribuind la menținerea stabilității necesare dezvoltării societății noastre”, a spus șeful statului, la ceremonia organizată cu prilejul Zilei Armatei României.

Șeful statului le-a mulțumit tuturor celor care și-au îndeplinit, cu simțul datoriei, nobila misiune de a fi în slujba țării.

El a subliniat că evoluția României spre un stat modern și sigur, cum este în prezent, este strâns legată de Armata României.

“Profesionalismul și dăruirea dovedite de militari în teatrele de operații au contribuit la parcursul nostru euroatlantic și european, precum și la întărirea Parteneriatului Strategic solid pe care îl avem cu Statele Unite ale Americii. Suntem astăzi un aliat activ și apreciat în cadrul NATO și un membru important al Uniunii Europene, care își respectă angajamentele și contribuie la pacea și securitatea internaționale. Participarea exemplară a militarilor români la operații și misiuni în afara teritoriului național sporește relevanța țării noastre în cadrul comunității internaționale. Datorită Armatei, România își întărește continuu rolul de furnizor de securitate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Prin efort național conjugat, politic, militar și diplomatic, am consolidat postura de descurajare și apărare a NATO în regiunea Mării Negre și continuăm acest amplu proces în strânsă legătură cu aliații și partenerii noștri. Salut implicarea și contribuția Ministerului Apărării Naționale și Armatei României la procesul de adaptare militară a NATO și încurajez menținerea acestui tempo susținut, atât în plan conceptual, cât și în plan operațional”, a spus Iohannis.

“Când spunem Armată, spunem eroi, pe ei îi cinstim astăzi, pe eroii noștri căzuți la datorie, cei care cu prețul sacrificiului suprem au apărat independența, suveranitatea și unitatea patriei noastre. Sunt onorat să particip la astfel de evenimente care păstrează vie memoria jertfei lor, a curajului și a demnității cu care și-au făcut datoria pentru ca tinerele generații să se bucure de libertate într-un stat puternic și suveran. Nu avem voie să ne uităm niciodată istoria și înaintașii. Tot astăzi, de Ziua Armatei României, îi omagiem și pe veteranii de război - veritabile modele de devotament, dârzenie și responsabilitate, nu doar pentru militari, ci pentru noi, toți, întreaga societate”, a spus șeful statului.

La ceremonie au participat și premierul interimar Florin Cîțu și ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, premier desemnat.

Ceremonia de Ziua Armatei a fost organizată la Monumentul “Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I. (AGERPRES)

METODĂ DE BLOCARE A INFECȚIEI CU NOUL CORONAVIRUS (STUDIU)

O echipă de oameni de știință de la Școala Politehnică Federală din Lausanne (EPFL), Elveția, a descoperit o metodă pentru a preveni coronavirusul SARS-CoV-2, care cauzează COVID-19, să infecteze alte celule, ceea ce ar putea reprezenta soluția în cadrul viitoarelor tratamente contra acestei boli, informează EFE luni.

Specialiștii au descoperit modul în care anumite enzime transformă acizii grași în una dintre cele mai importante componente ale coronavirusului, proteina “spike”, ce formează membrana cu aspect țepos, esențială în procesul de infectare a altor celule.

În consecință, medicamentele capabile să modifice acizii grași “previn în mod eficient SARS-CoV-2 să infecteze alte celule”, a precizat EPFL într-un comunicat, subliniind că descoperirea poate fi aplicată și împotriva altor virusuri, cum ar fi cel al gripei sau al herpesului.

Studiul, care a fost publicat în jurnalul specializat Developmental Cell, explică faptul că transformarea acizilor grași este cunoscută în termeni specializați drept S-acilare și este realizată de anumite enzime numite zDHHC-acetiltransferaze.

Aceste enzime adaugă acizi grași proteinelor și aminoacizilor pentru a-și optimiza funcțiile, inclusiv în cazul virusurilor, capacitatea lor de a infecta celulele vecine. (AGERPRES)

POLONIA TRIMITE O MISIUNE MEDICALĂ ÎN ROMÂNIA, A ANUNȚAT PREMIERUL MATEUSZ MORAWIECKI

Polonia va trimite o misiune medicală în România, ținând cont de situația foarte dificilă din această țară, a anunțat premierul Mateusz Morawiecki, informează luni thenews.pl.

“Ca urmare a situației extrem de dificile din România cauzate de COVID-19, am decis să trimitem o misiune medicală în România”, a scris Mateusz Morawiecki duminică, pe Twitter.

Șeful guvernului polonez a adăugat că decizia a fost luată în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul interimar Florin Cîțu.

În ultima săptămână, România a înregistrat date record privind numărul noilor cazuri și al deceselor cauzate de COVID-19 în contextul în care țara face eforturi pentru a ține sub control pandemia, menționează postul public de radio polonez. (AGERPRES)

SOLICITAREA DE ASISTENȚĂ INTERNAȚIONALĂ ÎN TRATAREA PACIENȚILOR CU FORME SEVERE ȘI CRITICE DE COVID-19, APROBATĂ DE CNSU

Potrivit CNSU, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, preia medicamentele și echipamentele medicale și le predă către C.N. Unifarm S.A, care asigură depozitarea și distribuirea acestora către unitățile sanitare ce acordă asistență medicală pacienților cu COVID-19, în funcție de nevoile identificate.

Cât privește coordonarea echipajelor și echipelor medicale, precum și stabilirea locațiilor în care desfășoară activitatea, acestea se realizează prin intermediul Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției.

Totodată, în documentul aprobat se mai menționează că se abilitează Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România să emită în regim de urgență documentele necesare pentru exercitarea temporară a profesiei de asistent medical și medic pe teritoriul țării noastre pentru membrii echipelor care sosesc în România.

Hotărârea CNSU a fost luată având în vedere “nevoia acută de asigurare a medicației și echipamentelor necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19, precum și cu imposibilitatea asigurării, într-un număr suficient, a personalului medical de specialitate pentru acordarea asistenței medicale acestor pacienți”. (AGERPRES)

Lasă un comentariu