PĂRINȚII AR PUTEA BENEFICIA DE ZILE LIBERE ÎN VACANȚA ȘCOLARĂ. PROIECTUL, DEZBĂTUT ÎN REGIM DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că părinții obligați să stea cu copiii în vacanța forțată din aceste două săptămâni ar putea primi zile libere plătite.

Instituția arată că ordonanța de Urgență privind zilele libere acordate părinților pe perioada desfășurării școlii în online prevede că zilele libere pentru părinți nu se acordă și în perioada vacanțelor școlare, dar, “având în vedere contextul excepțional”, ministerul va amenda actul normativ în Parlament, astfel încât părinții să beneficieze de sprijinul acordat de către stat și în vacanța care a început luni.

“Pentru a nu crea dificultăți suplimentare celor care au nevoie de sprijinul statului, vom solicita dezbaterea în regim de urgență a proiectului și, implicit, aprobarea cât mai rapidă a acestei modificări”, arată comunicatul citat.

Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie o ordonanță de urgență privind acordarea unor zile libere plătite părinților și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului Sars-CoV-2.

Ce prevede ordonanța de urgență

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani și cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, scrie g4media.ro.

Prevederile se aplică pe perioada stării de alertă, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și unitățile de educație timpurie antepreșcolară, unde aceștia sunt înscriși, în condițiile prevăzute în ordinul comun al ministrului educației și al ministrului sănătății.

Părinții care primesc aceste zile libere trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

Au copii cu vârsta de până la 12 ani, sau cu vârsta de până la 26 de ani dacă aceștia sunt cu dizabilități;

Celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere se află în una din situațiile prevăzute la articolul 3 din Legea 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei;

Locul de muncă ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemuncă.

Lasă un comentariu