Brandul de apă minerală naturală Dorna face un nou pas spre o lume fără deșeuri și anunță lansarea unei campanii de curățare a râurilor din România, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Campania, inițiată în parteneriat cu Administrația Națională Apele Române și dezvoltată cu suportul organizațiilor non-guvernamentale CSR Nest România și Clear Rivers - Olanda, se va desfășura etapizat și va presupune instalarea unor dispozitive inovatoare de colectare a deșeurilor transportate de apele râurilor. În prima etapă a acestei campanii sunt vizate două dintre cele mai importante râuri ale țării, respectiv Ialomița și Dâmbovița.
Campania Dorna va continua acțiunile de curățare și anii următori, râu cu râu, astfel încât, în viitor, apele care se varsă în Dunăre și în Marea Neagră să fie mai curate.
Grija față de mediul înconjurător a făcut întotdeauna parte din identitatea brandului Dorna. În 2014, Dorna a fost primul brand de apă îmbuteliat într-un tip de ambalaj inovator, realizat în proporție de 30% din plante - Plant Bottle. Această lansare a fost completată,
de-a lungul timpului, de eforturi constante de reducere a conținutului de plastic din ambalaje, prin modificări ale sticlei și capacului, pentru ca, în 2020, Dorna să devină prima apă minerală naturală din România disponibilă în rPET - ambalaje realizate 100% din PET reciclat.
Dorna a început demersurile pentru montarea dispozitivelor care vor capta deșeurile transportate de curenții celor două râuri - Ialomița și Dâmbovița. Dispozitivele plutitoare, dezvoltate de organizația non-profit Clear Rivers din Olanda, extrag deșeurile din apă într-un mod pasiv: ele nu necesită energie sau intervenție umană pentru funcționare, ci se bazează exclusiv pe vânt și pe curenții din apă, care împing deșeurile în interiorul dispozitivelor. Cunoscute sub denumirea de The Litter Trap, aceste dispozitive sunt, de fapt, niște sisteme plutitoare, capabile să capteze gunoiul de la suprafața apei până la adâncimea de 1 m sub apă.
Creșterea capacității de colectare se face cu ajutorul unor brațe plutitoare, întinse pe lățimea râului, pentru a acoperi o suprafață cât mai mare. Deșeurile astfel captate sunt direcționate către o “capcană” de unde, odată colectate, nu mai pot scăpa înapoi pe suprafața râului, chiar dacă curentul își schimbă direcția, ele fiind blocate printr-un sistem inovator cu ușă semi-închisă.
Capcanele sunt realizate, la rândul lor, din plastic colectat de pe ape și reciclat ulterior. Această caracteristică transformă aceste dispozitive în produse “circulare”: colectarea deșeurilor plutitoare se face astfel cu ajutorul plasticului colectat anterior de pe cursurile altor ape.
Dorna are în vedere continuarea campaniei și anul viitor, când, pe lista apelor curățate, vor fi adăugate și alte râuri din țară. (AGERPRES)