“VISUL AMERICAN” AL ROMÂNILOR POATE DEVENI REALITATE. SUA VOR SĂ NE SCOATĂ VIZELE

Distribuie pe:

Românii care vor să se deplaseze în Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea să călătorească fără vize, în viitor. Anunțul a fost făcut de secretarul american pentru securitate internă Alejandro Mayorkas. Există, însă, o listă de condiții pe care România și alte trei state trebuie să le îndeplinească astfel încât să fie incluse în programul de renunțare la obligativitatea vizelor.

Alejandro Mayorkas și comisarul european pentru afaceri interne și-au exprimat, în luna februarie 2021, “interesul continuu pentru menținerea Acordului dintre SUA și UE privind utilizarea și transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) și pentru  colaborarea cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a îndeplini condițiile pentru Programul visa waiver”. În programul SUA de renunțare la obligativitatea vizelor se numără 40 de state.

“Visul american” al românilor poate deveni realitate

Însă secretarul american pentru securitate internă a declarat marți, 26 octombrie, în cadrul unui eveniment din industria turismului, că SUA ia în considerare adăugarea altor patru state în lista amintită. “Avem patru candidați în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a spus Alejandro Mayorkas.

Dacă acest lucru devine realitate, românii s-ar putea deplasa în SUA fără viză pentru o durată de până la 90 de zile. “Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a mai spus secretarul american. Programul oferă beneficii economice și de securitate semnificative, potrivit lui Alejandro Mayorkas.

Ce condiții trebuie să respecte România

Există o listă de câteva condiții pe care statul român trebuie să le îndeplinească astfel încât țara noastră să fie inclusă în programul SUA de scutire a vizelor, după cum urmează:

* combaterea terorismului;

* respectarea legislației inclusiv în ceea ce privește imigrația;

* securitatea documentelor;

* buna gestionare a frontierelor.

Departamentul american pentru securitate internă a precizat, în luna septembrie, că statele care nu respectă cerințele amintite totalizează o rată de refuz de acordare a vizelor temporare de 3%.

Croații au liber la călătorii

Tot în urmă cu o lună, autoritățile din SUA au inclus Croația în programul de renunțare la obligativitatea vizelor. Marți, directorul executiv american al Asociației de turism, Roger Dow, a transmis că adăugarea statului în programul care oferă  atât beneficii economice, cât și de securitate reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

“De fiecare dată când sunt adăugate țări (n.r. pe lista programului visa waiver), călătoriile pur și simplu cresc”, a precizat Roger Dow, director executiv al Asociației de turism din SUA, potrivit Agerpres.

Lasă un comentariu