DIN CICLUL “CHIAR NE PERMITEM?” O MIE DE DOCTORI LIPSĂ, ÎN SPECIALITĂȚI DE MAXIMĂ IMPORTANȚĂ!

Distribuie pe:

În situația în care - pe lângă echipamente medicale și infrastructură - cea mai valoroasă resursă a sistemului medical este resursa umană calificată, Ministerul Sănătății renunță, lejer, la nu mai puțin de 1.000 de medici rezidenți, viitori specialiști.

Pentru sesiunea noiembrie 2021, la concursul de Rezidențiat s-au scos la concurs 5.872 de locuri, număr suplimentat, ulterior, printr-un Ordin al ministerului de resort, cu 439 de locuri. În total, pe domeniul Medicină s-au scos la concurs 3.672 de locuri în anul 2021 (la care se adaugă 270 de locuri pe post) față de 4.645 în 2020 - o reducere de peste 1.000 de locuri.

Datele au fost făcute publice de către prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, senator de Mureș, în cadrul unei interpelări adresate Ministerului Sănătății. Numărul de locuri - arată parlamentarul mureșean - a fost redus, cu precădere, la specialități-cheie, dar și deficitare, dat fiind actualul context pandemic: 153 locuri la anestezie-terapie intensivă în 2021 (față de 278 în 2020); 116 locuri la Boli infecțioase în 2021 (față de în 193 în 2020); 46 de locuri la epidemiologie în 2021 (față de 80 în 2020); 105 locuri la Pneumologie în 2021 (față de 173 în 2020).

“Într-un an de pandemie atât de gravă, numărul de locuri la aceste specialități scade semnificativ!” conchide prof. dr. Azamfirei, rectorul UMFST “George Emil Palade” din Târgu-Mureș:

“Este de notorietate faptul că nevoia de specialiști în domeniile specialităților Boli infecțioase, Anestezie-Terapie intensivă, Pneu-mologie, Epidemiologie a fost atât de disperată în această perioadă încât am încercat să convertim temporar, cu pierderea de calitate inerentă, specialiști din alte domenii sau chiar studenți, pentru a-i implica în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Ministerul Sănătății este autoritatea centrală îndrituită să propună numărul de locuri la rezidențiat care urmează a fi scos la concurs în fiecare an, de regulă, în luna noiembrie. Ministerul Educației își asumă această propunere făcută de Ministerul Sănătății și normal ar fi ca această propunere, făcută anual, să aibă la bază o serie de studii fundamentate a necesarului de resurse umane la nivel național. Rămâne o necunoscută modalitatea prin care este luată decizia de stabilire a numărului de locuri, istoric, în raport cu numărul de absolvenți sau după simpla apre-ciere a unor funcționari din cadrul Ministerului Sănătății”, se arată în textul citat.

Prof. dr. Azamfirei solicită ministrului de resort să îi comunice, printre altele: argumentele care au stat la baza reducerii numărului de locuri, per total și, mai ales, la cele 4 specialități menționate: boli infecțioase, anestezie-terapie intensivă, epidemiologie și pneumologie; dacă Ministerul Sănătății are o politică de resurse umane acordată cu nevoile de specialiști, cu capacitatea de pregătire în rezidențiat și dacă aceasta există, să-i fie pusă la dispoziție, iar dacă nu există - cine răspunde pentru acest lucru și ce măsuri se au în vedere pentru asigurarea unei prognoze fundamentată științific. (foto - medijobs.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu