ROMÂNIA SE APROPIE DE O STARE GRAVĂ. ESTE NECESARĂ O CELULĂ DE CRIZĂ, FIINDCĂ AR PUTEA URMA MIȘCĂRI SOCIALE

Distribuie pe:

România este într-o situație economică foarte dificilă și se îndreaptă spre o cădere mai gravă decât cele din ultimii 30 de ani, din cauza scumpirilor majore și a deprecierii puterii de cumpărare, care au culminat chiar înainte de venirea iernii, potrivit prof. univ. MIRCEA COȘEA, de la Academia de Studii Economice (ASE). Expertul în economie punctează (sursa - wall.street.ro) principalele probleme cu care se confruntă mediul socio-economic din țară.

Nu am deloc o viziune optimistă pe următoarele șase luni privind economia României. Cred că, din contră, se vor întâmpla lucruri mai grave decât cele trăite în ultimii 30 de ani, pentru că acest atentat important la calitatea vieții va duce fie la mișcări sociale, fie la apariția unor partide extrem de radicale, care vor crea probleme mari în societate.

Situația este foarte complicată pentru România, iar țara se îndreaptă într-o direcție aproape sigură către începutul unei crize, care nu este nicio criză imobiliară, nici de supraproducție, ci una de supraviețuire. O anumită parte a populației României va resimți greutăți chiar pentru a supraviețui.

Singura speranță pe care o am este ca dl Klaus Iohannis să ia măsuri de la nivel prezidențial, pentru că, am văzut, Parlamentul nu poate funcționa bine, am văzut că nu este în stare să voteze legea plafonării prețurilor la energie. Cred că de la nivelul președinției ar trebui să se constituie un fel de celulă de criză, care să ia măsuri imediate, pentru că altfel lucrurile se depreciază pe zi ce trece.

Este nevoie de câteva măsuri excepționale, chiar dacă ar încălca piața liberului schimb - găsirea unor căi de suplimentare a veniturilor categoriilor defavorizate. Pensionarii și familiile vulnerabile trebuie ajutați prin diverse forme, vouchere, ajutoare sociale.

Totodată, trebuie investit rapid pentru oprirea pandemiei: este nevoie de import de aparatură modernă, import de medicamente, care acum sunt peste tot, doar în România nu.

Politica monetară nu poate rezolva această criză, fiindcă BNR are limi-tele ei, la noi în țară politica monetară nu colaborează cu politica statului.

Nu văd, pentru perioada imediat următoare, măsuri care să preîntâmpine o accentuare a acestei crize. Inflația vine din exterior, dar are și o cauză internă profundă: structura economiei românești.

Avem o economie înapoiată, la un stadiu manufacturier, care creează valoare adăugată sub media europeană, care nu este capabilă să își valorifice producția agricolă, iar asta cere o strategie pe termen lung, 3-10 ani. Este greu să ne imaginăm că vom avea așa ceva, fiindcă asta cere consens politic, ceea ce este science fiction.

Prețurile mari la energie vor duce la faliment întreprinderile mici și mijlocii

Colectările la buget sunt mai mari decât înainte, dar se bazează pe inflație, nu pe o dezvoltare corectă a economiei. Prețurile mari la energie vor duce la faliment întreprinderile mici și mijlocii, iar problema evidentă este că actuala guvernare nu are capacitatea de a lua măsuri pentru limitarea facturilor. Asta va însemna o decădere economică a societății românești.

România va fi, în primăvara anului 2022, într-o situație foarte dificilă economic și ne apropiem de o fază la care se va pune problema clară a unor importante reforme fiscale. Cred că vom asista la o creștere a impozitelor și taxelor începând cu a doua jumătate a acelui an, pentru că bugetul nu va mai face față.

Fondurile de la PNRR nu vor veni mai devreme de sfârșitul anului 2022 și mă îndoiesc că în viitoarele trei-patru luni vom avea un Guvern cu stabilitate politică, în stare să ia măsuri concrete pentru stabilizarea acestor evenimente negative.

Lasă un comentariu