ARDE BECU' MERGE GAZU'!

Distribuie pe:

Camera Deputaților (for decizional) a votat, ieri, proiectul de lege potrivit căruia prețul la energie va fi plafonat, facturile compensate și TVA diminuată.

Prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale.

Facturile pentru consumatorii casnici vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale. Prețul nu poate scădea sub cel de referință, cu TVA și tarife, care este de 0,68 lei/kWh.

Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România (aproximativ 15 milioane de persoane) vor beneficia de aceste reduceri, care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

Pe lângă consumatorii casnici, prețurile plafonate se vor aplica și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că piața se va calma, furnizorii vor avea timp să se organizeze, iar românii nu vor da mai mulți bani decât în decembrie pentru plata facturilor.

În termen de 5 zile, legea poate fi contestată la Curtea Constituțională. Dacă nimeni nu o va contesta, va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis, urmând ca măsurile să fie aplicate de la 1 noiembrie până la 31 martie.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 285 de voturi pentru și un vot împotrivă. (foto- adevarul.ro)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu