CELE 365 DE ZILE ALE PRIMARULUI SOÓS ZOLTÁN “AM LUCRAT PENTRU ORAȘ, CU RESPONSABILITATE șI SMERENIE”

Distribuie pe:

“Au trecut 365 de zile de când mi-am început activitatea de primar. În toate aceste 365 de zile, am lucrat pentru oraș, cu responsabilitate și smerenie.

Scopul meu rămâne același: să dezvoltăm orașul nostru printr-o o politică cinstită. Încă o dată îmi reafirm susținerea și deschiderea către toți cei care vin cu propuneri constructive pentru dezvoltarea Târgu-Mureșului. Împreună cu colegii mei căutăm permanent soluții pentru a face orașul nostru mai frumos și mai locuibil. Știm din experiența de viață

că performanța la vârf nu se poate obține de pe o zi pe alta. Nu se poate crea ceva durabil de marți până miercuri. Încet, dar sigur, am făcut progrese obținând rezultate frumoase după cele 365 de zile”.

La 26 octombrie 2020, Soós Zoltán a rostit jurământul în fața cetățenilor, ca primar ales al municipiului Târgu-Mureș. Zilele trecute, edilul a făcut un bilanț al activității sale din primul an de mandat.

Materialul de presă dat publicității este structurat pe mai multe capitole, cuprinzând principalele realizări din acest răstimp.

În ce privește relația Primărie - cetățeni, sunt relevate, printre altele: începerea procesului de digitalizare a instituției; simplificarea colectării deșeurilor, prin noul contract al serviciilor de curățenie, prin care se economisesc, anual, 15 milioane de lei pentru oraș; organizarea a două campanii pentru colectarea deșeurilor electronice; rezolvarea - după mulți ani - a situației burselor școlare, precum și plata alocațiilor restante pentru persoanele cu dizabilități și defavorizate; deschiderea Biroului Unic și aplicarea bilingvismului instituțional; reorganizarea Poliției Locale, a Complexului de Agrement și Sport Mureșul, a Grădinii Zoologice și a Serelor; scutirea de la plata impozitelor pe clădiri și terenuri a întreprinderilor care investesc minim 250.000 de euro în construirea unei proprietăți și care creează noi locuri de muncă.

Eliminarea necesității certificatului fiscal din procedura de solicitare a autorizațiilor de construcție, inagurarea statuii principelui transilvan Gábor Bethlen din centrul orașului, demersurile pentru finalizarea amplasării Grupului statuar “Școala Ardeleană”, inițiativa “Adoptă un spațiu verde”, un nou parteneriat între comunitate și municipalitate și deschiderea Galeriei de Artă în Cetate se numără, de asemenea, printre realizările menționate la acest capitol.

“În șase luni de când avem buget, am luat decizii sensibile, importante și urgente”, afirmă primarul, dând ca exemple: plata, în mare parte, a datoriilor orașului, identificarea unui amplasament pentru construirea Spitalului de Arși (strada Gh. Marinescu nr. 50), redeschiderea bazinului olimpic acoperit de la Weekend, deblocarea proiectului privind patinoarul artificial, proiect care “stagna de 13 ani”, lansarea obiectivului “Autobuze pentru elevi” (șapte linii de transport), începerea construirii stațiilor de încărcare electrică, atât la autobaza Transport Local, cât și la capetele de linii, precum și reconstruirea stațiilor de autobuz, respectiv introducerea unui sistem modern de obținere a tichetelor și folosirea tehnologiilor digitale în toate serviciile societății. “Încă din acest an vom începe amenajarea unui parc natural în cartierul Tudor, pe 4 hectare, mărind astfel spațiul verde al orașului”, dă asigurări primarul municipiului.

La capitolul Infrastructură și proiecte mari, se arată că sunt în curs de realizare studiile de fezabilitate pentru centura urbană, pe toate cele 7 secțiuni: “Contractele de finanțare au fost semnate pentru două dintre tronsoane, care vor fi finalizate în termen de 3 ani: racordul la autostrada Transilvania până la intersecția cu strada Budiului - pe o distanță de 2,5 kilometri, și racordul cu centura ocolitoare Ernei - Corunca până la drumul european E60, Calea Sighișoarei - pe o distanță de 1,6 kilometri”, detaliază primarul.

“Pe strada Gheorghe Doja se află în curs de desfășurare un proiect de realizare a unei benzi dedicate vehiculelor de transport public și a unei piste pentru bicicliști. Vom reproiecta intersecția dintre Centru și strada Gheorghe Doja, și vom realiza o pistă de biciclete care va lega cartierul Tudor și partea comercial-industrială a orașului. Zona din jurul clinicilor va suferi o transformare similară, dezvoltând o infrastructură convenabilă pentru bicicliști și pietoni”, adaugă edilul.

Lansarea licitației pentru proiectarea unui pod peste Mureș (legătură între nodul rutier al autostrăzii și Azomureș -Nazna - Pănet), finalizarea proiectului pentru pasajului suprateran care va lega strada Budiului de zona Fabricii de zahăr și demararea procedurilor pentru cele 9 parcările supraetajate care urmează să fie construite în oraș figurează, de asemenea, la capitolul Infrastructură.

Până în prezent, a fost obținută finanțarea pentru izolare termică pentru 33 de blocuri, iar pentru alte 29 de blocuri, cererile de finanțare sunt în curs de aprobare, menționează primarul.

Tot la acest capitol sunt menționate: refacerea străzilor 8 Martie, Ialomiței, Bucegi, Bistrița și Rodnei, respectiv Bulevadul 22 Decembrie și Piața Armatei, precum și Bulevardul 1 Decembrie 1918, de la podul Pokloș până la strada Moldovei, urmând ca la sfârșitul anului să fie reabilitată strada Mureșeni.

Pentru educație (investiții la unitățile de învățământ) au fost cheltuiți de două ori mai mulți bani decât în anii 2019-2020, se arată în document: “Am renovat complet o școală, am dotat cu mobilier nou 18 unități de învățământ, am amenajat locurile de joacă la 13 grădinițe, am pavat și am pus la punct curțile școlilor, am înființat un cabinet stomatologic modern la Școala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, am cumpărat 14 tabele interactive, am cumpărat instrumente muzicale noi și am extins rețeaua de internet. Pentru elevii cu dificultăți locomotorii am montat 4 rampe de acces în unități de învățământ și am demarat construcția de creșe din fonduri UE și guvernamentale. Prin programul Educație în realitatea augmentată în Municipiul Târgu-Mureș, devenim singurul oraș din țară unde modernizarea procesului educațional se face prin implementarea unui sistem de educație prin realitate virtuală augmentată”.

“Dragi târgumureșeni! Sunt primar de un an. Azi reafirm ce am spus atunci când am promis multă muncă și nu miracole. Succesul nu e ușor. Trebuie să muncim pentru a reuși. Dacă ne dorim lucruri mărețe, trebuie să gândim totul la scară mare.

Lucrurile mari sunt alcătuite din elemente mici. Cine urmărește activitățile Primăriei, cu certitudine poate observa creșterea acestora. Sunt convins că pe termen scurt și mediu reușim să schimbăm orașul în bine!” conchide primarul municipiului.

Sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu