SCULPTORUL, SUFLETUL ȘI... SURDUL

Distribuie pe:

* “Pentru mine, credința fără știință este ca un surd, iar știința fără credință este ca un orb. Pentru ca orbul să vadă și surdul să audă, trebuie să dialogheze. Ce vreau să spun cu aceasta? Știința este limitată prin metodologia sa; este, spre exemplu, oarbă la valori. Credința, dimpotrivă, este slujitoare a valorilor. Dar religia este surdă la natură. Natura este o putere a lui Dumnezeu care ni se oferă nouă, oamenilor, pentru a-L înțelege mai bine”.

Basarab Nicolescu (1942-), fizician, filosof, scriitor, profesor universitar, Doctor Honoris Causa al câtorva universități din țară, membru de onoare al Academiei Române, energic animator cultural.

***

* “Poți să porți câte măști vrei că Dumnezeu oricum te știe cum ești în realitate. Nu te schimba niciodată pentru bani. Banii vin și se duc. Sufletul rămâne! Cea mai prețioasă călătorie este aceea către sufletul nostru, către noi înșine.

Mircea Eliade (1907-1986) scriitor și filozof român, istoric al religiilor.

***

* “Leonardo da Vinci (1452-1519) a fost pictor, sculptor și arhitect italian; om de știință, umanist, întruchiparea tipului de “om universal” al Renașterii. El a pictat timp de 12 ani la vestitul tablou “Cina cea de taină”. La începutul lucrării avea nevoie de un model care să-l întruchipeze pe Iisus. A găsit un tânăr blând, frumos, radiind de bucurie, un adevărat urmaș al lui Hristos. După 12 ani de muncă la tablou, a avut nevoie de un model care să-l reprezinte pe Iuda. A găsit un tânăr îmbătrânit, întunecat la chip, flămând, brăzdat de patimi și fără Dumnezeu. În timp ce Leonardo picta, «modelul Iuda» îi spuse: În urmă cu 12 ani, tot eu am fost modelul, dar... pentru Hristos. Pictorul a rămas stupefiat. Depărtarea de Dumnezeu aduce apropierea de diavol, de sărăcie și suferință”.

P.S. Matei cap. 16, vers. 26-28: “Ce-i va folosi omului, dacă va câștiga lumea întreagă, iar sufletul său îl va pierde? Sau ce va da omul în schimb pentru sufletul său? Căci Fiul Omului va să vină întru slava Tatălui Său, cu îngerii Săi: și atunci va răsplăti fiecăruia după faptele sale. Adevărat grăiesc vouă: Sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea pe Fiul Omului, venind în împărăția Sa”.

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu