“FLOAREA DRUMULUI” - MÂNGÂIERE, PRIETENIE, MELANCOLIE

Distribuie pe:

Primele informații istorice despre mușcate datează din anii 1600, perioadă în care negustorii care se îndreptau, cu corăbiile, spre Orientul Îndepărtat, se opreau, obligatoriu, la Capul Bunei Speranțe, pentru ca echipajul să se aprovizioneze cu apă și cu mâncare, încât să-și poată continua călătoria. Pe vremea aceea, echipajele nu erau formate doar din negustori și marinari, la ele participând și naturaliști, care aveau sarcina de a efectua explorări științifice. În timpul uneia dintre numeroasele expediții, un grup de naturaliști a fost atras, întâmplător, de parfumul mușcatelor, pe care le-au adus pe continent.

Odată ajunsă în Europa însă, mușcata nu a fost apreciată, iar cultivarea ei se limita doar la gră-dinile botanice, unde, într-un mediu protejat, s-a perfecționat de-a lungul anilor, prin tehnicile de hibridizare cunoscute la acea vreme.

Abia când Capul Bunei Speranțe (Cape Town) a devenit colonie engleză, în 1802, importul de mușcate a luat avânt, iar popularitatea lor a crescut considerabil. Mușcatele, care între timp fuseseră și hibridizate, au fost la mare modă în toată epoca victoriană, în Anglia, și s-au răspândit, treptat, în alte țări europene precum Franța și Germania, unde mușcata a devenit o floare atât de populară, încât, pe tot parcursul secolului al XIX-lea a fost cunoscută drept “floarea drumului”.

În zilele noastre, mușcatele sunt prezente în aproape toate casele, atât pentru frumusețea lor, cât și pentru capacitatea de a ține la distanță insectele, în special, țânțarii. De asemenea, sunt cultivate și utilizate în scop farmaceutic pentru producerea de uleiuri esențiale.

Istoria mușcatelor este cu totul diferită în Africa, unde, pe bună dreptate, planta era mai bine cunoscută și apreciată de secole întregi.

Potrivit culturii arabe, chiar profetul Mahomed a fost cel care a inițiat și încurajat cultivarea mușcatelor. Legenda spune că, într-o zi, după ce a lucrat necontenit, profetul și-a spălat hainele și le-a așezat la uscat pe niște plante de nalbă. Când veșmintele au fost uscate, Mahomed, în timp ce le aduna, a văzut că, în loc de nalbă, sub ele era puzderie de plante frumoase, înflorite - mușcatele.

În limbajul florilor și plantelor, mușcata are semnificații diferite, în funcție de tipul sau culoarea sa: mușcata roșie simbolizează mângâierea, alinarea și confortul; mușcata roșu închis - melancolia; mușcata roz - nașterea unei noi iubiri; mușcata cu cinci pete - umilința; mușcata curgătoare - prietenia sinceră, iar mușcatele cățărătoare simbolizează, în general, fidelitatea și statornicia. (sursa - ilgiardinodeltempo.altervistan.org; foto - ideipentrugradina.ro)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu