BENEFICIILE VACCINĂRII ANTIGRIPALE

Distribuie pe:

Gripa sezonieră este prevenibilă cu ajutorul vaccinului, însă, dincolo de acest beneficiu real, vaccinarea antigripală are numeroase avantaje, atât la nivel individual cât și la nivel de comunitate. Astfel, persoanele în vârstă de peste 65 de ani, copiii mici și sugarii, dar și persoanele cu afecțiuni cronice suferă cel mai mult din cauza gripei. Mesajul ce trebuie reținut în această perioadă, când în țara noastră a început campania de vaccinare antigripală gratuită, derulată de Ministerul Sănătății, este acela că, dacă nu se vaccinează, toți pacienții pot dezvolta complicații grave de pe urma gripei, cum a fi: pneumonia, miocardita sau encefalita, toate acestea putând duce la deces. Cel mai important beneficiu al vaccinului îl reprezintă salvarea de vieți. În plus, vaccinul previne boala și, chiar dacă uneori te îmbolnăvești, poți să nu dezvolți decât o formă ușoară de gripă. Alte beneficii ale vaccinului sunt reprezentate de reducerea poverii economice.

Gripa determină absența de la locul de muncă, cu scăderea performanțelor economice ale persoanelor care se îmbolnăvesc, pentru că gripa, spre deosebire de alte boli respiratorii, se manifestă ca o formă severă de infecție respiratorie, însoțită de simptome precum: alterarea stării generale, dureri musculare, dureri articulare, senzația că te-a lovit trenul. Toate aceste simptome îi determină pe oameni să rămână la domiciliu timp de cel puțin o săptămână, chiar mai mult.

Grupele de risc sunt reprezentate de: copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 5 ani, femeile gravide, persoanele cu boli cronice, precum și cele trecute de 65 de ani. Aceste persoane trebuie să ia decizia să se vaccineze antigripal pentru că este cel mai bun lucru pe care îl pot face. Faptul că s-au vaccinat antigripal anul trecut nu le protejează, și anul acesta, împotriva gripei. Este bine ca vaccinarea să fie făcută cât mai repede pentru că, deși, în general, epidemia de gripă de înregistrează în lunile ianuarie și februarie, cazuri sporadice pot apărea și înainte de acest interval. În mod suplimentar, în această perioadă, beneficiul vaccinării se referă la evitarea simultaneității de infectare cu un virus gripal și cu SARS-Cov-2. Atenție! Evitarea vaccinării de către femeile însărcinate este o mare greșeală deoarece vaccinarea antigripală în cazul gravidelor oferă protecție atât pentru viitoarea mamă, cât și pentru copilul nenăscut. Mai ales pentru femeile care se află în ultimul trimestru de sarcină, vaccinarea antigripală este un deziderat și pentru că, în acest fel, mama va transmite copilului anticorpi împotriva virusului gripal.

Spre deosebire de alte infecții virale respiratorii, gripa la nou-născut și la sugar este o infecție cu potențial grav, în majoritatea cazurilor.

Vârstnicii și bolnavii cronici au risc mai mare de deces, în ideea că nu se vaccinează. Astfel, în contextul epidemiologic actual, generat de pandemia COVID-19, vaccinarea antigripală este o măsură importantă în cazul persoanelor vârstnice. La persoanele de peste 65 de ani, în general, din cauza declinului fiziologic, scad și capacitățile imunologice de apărare a organismului. Acest declin survine cu atât mai mult la vârstnici care au anumite boli cronice: cardiace, pulmonare, renale, hepatice, metabolice. La acești oameni, a face gripă înseamnă un risc, și un risc suplimentar de a face o formă severă, neînsemnând doar că te dor mai tare mușchii și că este febra mai mare. Formă severă înseamnă: pneumonie gripală, encefalită gripală, miocardită, care, ele însele sunt amenințătoare de viață.

În plus, acest gen de complicații apărute de pe urma gripei pot destabiliza bolile cronice existente, indiferent că ele sunt metabolice, cardiace sau hepatice. Atunci, gripa - la un vârstnic de peste 65 de ani - înseamnă risc de moarte mut mai mare decât la persoanele sub această vârstă.

Dr. MIRCEA GHERMAN, medic specialist de medicină generală

Lasă un comentariu