CATARACTA, RISC CRESCUT DE DECES CA URMARE A... BOLILOR DE INIMĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Centrul pentru Cercetări Oftalmologice din cadrul Universității din Melbourne, citați de descopera.ro, susțin că afecțiunea oftalmologică întâlnită frecvent la persoanele cu vârstă înaintată, respectiv cataracta, este asociată unui risc crescut de deces ca urmare a bolilor de inimă.

“În studiul nostru, am analizat date prelevate între anii 1999 și 2008 de la aproximativ 15.000 de pacienți din Statele Unite, de 40 de ani și peste această vârstă. Peste 2.000 (9,6%) dintre aceștia au declarat că au trecut printr-o operație de cataractă.

Pe o perioadă medie de monitorizare de circa 11 ani, aproape 4.000 (19%) dintre participanți au decedat.

După ce au fost luați în considerare factori socio-economici și medicali, am constatat că riscul de deces din orice cauză a fost cu 13% mai mare, iar riscul de deces din cauza bolilor de inimă a fost cu 36% mai mare, la persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală de cataractă.

Stresul oxidativ (un dezechilibru în cadrul proceselor naturale de oxidare la nivel celular) și depresia pot fi factori comuni care ar putea cauza formarea cataractei și, de asemenea, pot crește riscul de deces din cauza bolilor de inimă.

Studii anterioare au arătat că deteriorarea ADN-ului cauzată de stresul oxidativ contribuie la formarea cataractei, stimulând totodată o îngustare nesănătoasă a arterelor.

Persoanele care au cataractă prezintă, de asemenea, un risc sporit de a dezvolta depresie comparativ cu cele care nu au această afecțiune oftalmologică, chiar și după ce au trecut printr-o intervenție chirurgicală pentru cataractă, iar persoanele cu depresie au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boli cardiace.

Studiul a identificat asocieri semnificative între intervenția chirurgicală autoraportată pentru cataractă și un risc crescut de deces din orice cauză, în special ca urmare a unor afecțiuni cardiace.

Aceste concluzii nu înseamnă că afecțiunea oftalmologică numită cataractă cauzează probleme cardiace, iar studiul nu a fost conceput pentru a dovedi cauza și efectul.

O varietate de afecțiuni medicale precum hipertensiunea arterială, diabetul sau fumatul au fost asociate cu creșterea riscului de cataractă, iar aceste boli sunt, de asemenea, asociate cu mortalitatea vasculară, ceea ce ar putea explica asocierea”, explică oamenii de știință australieni. (L.P.)

Lasă un comentariu