ALEGE PENTRU VIITORUL TĂU - un nou proiect pentru prevenirea sarcinilor în rândul minorelor

Distribuie pe:

În perioada 1 octombrie - 15 decembrie 2021, Fundația Buckner implementează proiectul “Alege pentru viitorul tău” pe raza municipiului Târgu-Mureș, în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș, cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și cu Direcția de Sănătate Publică Mureș.

În condițiile în care numărul de sarcini în rândul minorelor din România este pe o scară ascendentă, iar județul Mureș este pe primul loc în țară ca număr documentat de sarcini în rândul tinerelor care nu au atins vârsta majoratului, proiectul, care este al treilea cu această temă derulat pe raza județului Mureș și în parteneriat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș, DGASPC Mureș și DSP Mureș, are ca scop organizarea unei campanii de sensibilizare în ce privește sarcinile în rândul minorelor de pe raza municipiului Târgu-Mureș și, implicit, scăderea incidenței acestora pe termen lung. Obiectivele proiectului sunt:

1. Creșterea capacității perso-nalului de specialitate implicat în oferirea de servicii în comunitățile vulnerabile de pe raza municipiului Târgu-Mureș în vederea informării, educării, intervenției eficiente în vederea prevenirii sarcinilor în rândul minorelor. Astfel, mediatorii sanitari ce își desfășoară activitatea pe raza municipiului Târgu-Mureș vor beneficia de sesiuni de instruire susținute de specialiști din cadrul DGASPC Mureș și DSP Mureș, prin care să dobândească toate informațiile și instrumentele necesare intervenției în comunitate.

2. Creșterea nivelului de conștientizare cu privire la efectele unei sarcini precoce asupra stării emoționale, a nivelului de dezvoltare și a viitorului minorelor, și creșterea nivelului de informare cu privire la modalități de prevenire a sarcinilor, sănătatea mamei și copilului în comunitățile vulnerabile de pe raza municipiului Târgu-Mureș cu incidență mare de sarcini în rândul minorelor. Acest obiectiv va presupune susținerea de prezentări în comunitățile vulnerabile la care să participe nu doar tinere, ci și mamele lor, prezentări susți-nute de mediatorii sanitari, specialiștii din partea DGASPC Mureș și DSP Mureș.

Campania “Alege pentru viitorul tău” își propune să atingă un grup țintă minim de 120 de tinere și mame, care vor beneficia de informare prin participarea la prezen-tări și de ajutor material sub forma unor pachete de produse de igienă. Proiectul este finanțat în proporție de 90% din bugetul local al Municipiului Târgu-Mureș prin Direcția de Asistență Socială Târgu-Mureș în cadrul selecției publice de proiecte în domeniul asistenței sociale pentru anul 2021: “Coeziune socială în comunitate”.

“În nenumărate cazuri am văzut că atunci când o tânără provenind dintr-o comunitate vulnerabilă rămâne însărcinată, ea renunță prima dată la școală... și, implicit, la șansa la un loc de muncă și la un viitor mai bun. Prin această campanie ne dorim ca fetele să aibă cât mai multe date pentru a lua o decizie informată pentru viitorul lor, și dacă este cazul, să aibă curajul să spună NU unei sarcini ACUM, la această vârstă.

MOLDOVAN DRAGOȘ DACIAN, președinte Fundația Buckner

Lasă un comentariu