SĂ NE CUNOAȘTEM ORAȘUL - ISTORIE ÎN ADIDAȘI (IV)

Distribuie pe:

Nu știu alții cum sunt, dar ei găsesc resurse de bucurie și energie la fiecare început de zi, iubesc oamenii care au grijă de oameni și construiesc firesc, armonios, istoria de mâine. Cum să nu-i iubești? Cum să nu le dai aripi? La doar 10-11 ani deschidem cartea istoriei cu o călătorie în timp în orașul nostru și, odată cu poveștile pe care le spunem, orașul tău și al meu trăiește mai departe și îți va mulțumi. Călătoria noastră este gata. Tu știi povestea orașului tău? Elevii clasei a IV-a de la Colegiul Național ,,Unirea” din Târgu-Mureș, învățătoare ROȘCA Adriana Crina, vă invită la plimbare!

CETATEA MEDIEVALĂ TÂRGUMUREȘEANĂ

Construită pe locul altei fortificații, în urmă cu mai bine de cinci secole, Cetatea din Târgu-Mureș se întinde pe o suprafață de 4,3 hectare de teren, având formă pentagonală. Are șapte bastioane, unite prin ziduri în lungime de 900 de metri și este unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din “Orașul trandafirilor”, dar și ale județului Mureș.

Vechea fortificație și orașul au fost distruse la 10 august 1601, de ziua “Sf. Laurențiu”, de mercenarii lui Basta, ca pedeapsă pentru că locuitorii l-au sprijinit pe Mihai Viteazul. O nouă distrugere are loc la 30 mai 1602, când 400 de mercenari ai lui Moise Secuiul, conduși de Némethi Gergely, pătrund în oraș.

Cetatea orașului a fost construită între 1605-1653, cu permisiunea principelui Bocskai Istvan, pe locul vechii fortificații.

Într-unul dintre imobilele cetății, în fostul Comandament Militar, funcționează Muzeul de Istorie și Arheologie. (Dragoș Balc)

EU IUBESC TÂRGU-MUREȘ

“Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții” (Nicolae Iorga)

Orașul nostru a fost atestat prima dată în 1332. Târgu-Mureș este considerat a fi un “oraș liniștit”, adesea fiind dat ca exemplu în ceea ce privește toleranța dintre etnii. Târgu-Mureș este așezat în zona central-nordică a Transilvaniei, pe cursul râului Mureș.

Orașului îi este caracteristică funcția de târg încă din secolul al XIV-lea, existând două terase în zona străzii Márton Áron unde, pe lângă animalele aduse spre vânzare, se adunau și vitele destinate ca tribut regilor, cu prilejul încoronării, căsătoriei sau nașterii primului lor fiu. Afirmația este dovedită și de faptul că strada Márton Áron, considerată printre cele mai vechi ale orașului, în jurul anului 1700, încă mai purta denumirea de strada ,,Oborul vechi de animale”. Această denumire a dăinuit timp de peste două secole. Creșterea producției meșteșugărești a creat un centru de desfacere a produselor cu târguri săptămânale. Astfel orașul a devenit un important centru social, economic și politic din Transilvania.

,,…fiecare loc de pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca s-o auzi și trebuie un dram de iubire ca s-o înțelegi”, spunea Nicolae Iorga. (Liliana Dan)

COLEGIUL NAȚIONAL ,,UNIREA”

Este o școală de la clasa a 5-a până la clasa a 12-a. Este extrem de bună și se află în Târgu-Mureș. A fost fondată în anul 1919, după Unirea dintre România cu Transilvania. A fost o școală numai pentru fete, dar acum nu mai este școală doar de fete, ci și de băieți.

În 1959 a primit numele de “Unirea” și s-a mutat în actuala locație.

Original a fost construită în 1903-1905 pentru un colegiu maghiar catolic, fondat în 1702.

Este și o Unirea mică, de la clasa pregătitoare până la clasa mea, a 4-a.

Pentru mine, Școala Unirea este cea mai bună din Târgu-Mureș. Mulțumită Wikipedia am putut să scriu aceste lucruri. (Bărbulescu Bogdan Ioan)

MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII DIN TÂRGU-MUREȘ

Muzeul de Științele Naturii este un muzeu construit în stil neoclasic, cu elemente grecești și ale Renașterii italiene. Este primul muzeu de acest gen din Transilvania. Clădirea a fost construită în perioada 1890 - 1894, cu scopul de a găzdui Muzeul de Artă Industrială Secuiască.

Bazele unui muzeu, în adevăratul sens al cuvântului, au fost puse de Aurel Filimon, fondatorul Muzeului de Arheologie și Etnografie din Târgu-Mureș, personalitate enciclopedică, complexă ca arheolog și etnograf.

De mare valoare istorică și documentară, colecția Muzeului de Artă industrială s-a pierdut aproape în întregime în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Doar un număr neînsemnat de exponate au intrat în colecția Muzeului de Arheologie și Etnografie, redeschisă în Palatul Culturii, în anul 1949. A fost salvată, în schimb, valoroasa colecție de ceramică și faianță, piesele sale constituind, azi, bunuri de valoare ale colecției Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

În prezent, muzeul adăpostește exponate valoroase aparținând tezaurului natural mureșean și european, piesele din muzeu fiind grupate în diferite colecții zoologice, paleontologice, de minerale și roci. (Pașca Dominic-Cristian)

TEATRUL NAȚIONAL

Acest teatru a fost construit de un arhitect numit Săvescu și, dacă te uiți mai atent, lemnul folosit este lemn de rezonanță. Teatrul nostru e unul dintre cele mai mari trei teatre din Europa și are o arhitectură specială. Are trei săli de teatru, una mare și două mici. Sala mare are 599 de locuri și cele mici au, în funcție de piesă, 70-250 de locuri. În holul mare, unde se strâng spectatorii, sunt niște lămpi care, atunci când aerul cald se ridică la ele, scot sunete de clopot care sună ca o melodie. Tapițeria e făcută de un artist numit Nicodin. (Ana Sofia Horga)

DESPRE MAGAZINELE PETRY

Primul magazin Petry a fost deschis în 1879, fondatorul fiind Petry Sigmund. Sunt cele mai căutate magazine, pentru calitatea preparatelor din carne. Familia Petry a construit această afacere timp de 142 de ani, fabricând peste 300 feluri de mezeluri, în baza unor rețete de familie. Și-au dorit, astfel, să contribuie la prepararea unor produse cât mai sănătoase. Datorită lor s-a dezvoltat breasla măcelarilor în această zonă. În orașul Târgu-Mureș activează 12 magazine Petry, cel mai mare dintre ele fiind situat lângă Aleea Scăricica - un loc frumos, în care oamenii urcă sau coboară 71 de trepte. În acest magazin se află un muzeu și un atelier unde se pot produce mezeluri personalizate. (Ursu Ruxanda)

ISTORIA ORAȘULUI TÂRGU-MUREȘ

Târgu-Mureș este un oraș foarte drag pentru mine. Copilăresc aici de când aveam 1 an jumate. Cel mai frumos loc pe care aș putea să-l vizitez cu fiecare ocazie pe care o am, ar fi Palatul Culturii, dar, totodată, și Grădina Zoologică. Orașul meu are multe obiective turistice: Cetatea Medievală, Complexul weekend, Grădina zoologică, Prefectura, Palatul Culturii, Muzeul de Științe ale Naturii etc.

Mulți tineri vin aici datorită Facultății de Medicină și Farmacie (UMFST), dar și pentru că este un oraș liniștit, în care te poți relaxa oricând dorești.

Istoria orașului Tg.Mureș este una frumoasă, deoarece orașul în sine a evoluat frumos. Acesta, ca zonă geografică, este situat în zona istorică a Transilvaniei și este considerat cel de-al 16-lea cel mai mare oraș românesc, cu o populație de 134.290 de locuitori. Este străbătut de râul Mureș, al doilea cel mai lung râu din România.

Arhitectura orașului este și ea deosebită. Mulți vizitatori, când vin pentru prima dată în Tg.Mureș, rămân uimiți de frumusețea clădirilor. Pentru că este un oraș turistic, sunt și numeroase locuri pe care oamenii de pretutindeni abia așteaptă să le vadă.

În concluzie, orașul meu preferat este Tg-Mureșul. Al tău care este? (Rafi Denisa- Cezara)

CATEDRALA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA DOMNULUI

Catedrala ortodoxă Înălțarea Domnului din centrul orașului nostru natal Târgu-Mureș, numit și Orașul Trandafirilor, a fost edificată la inițiativa protopopului Ștefan Rusu, între anii 1925 -1934, pe locul Fântânii Cântătoare a lui Peter Bodor, fiind, totodată, și un simbol semnificând intrarea armatelor române în municipiul Târgu-Mureș, în 1918.

Biserica a fost construită după planurile arhitectului Victor Vlad de la Politehnica din Timișoara, în formă de cruce greacă, cu brațele egale. Construcția iconostasului a fost realizată în 1934, de Traian Bobletec, din Nazna, și pictat de Virgil Simionescu,din Lugoj.

Finalizarea picturii a avut loc în perioada 1970 - 1986, datorită lipsei de fonduri. Pereții pronaosului prezintă imagini ale sfinților Mitropoliți ai Transilvaniei din secolul XVII, Ilie Iorest și Sava Brancovici, încadrați de 12 medalioane, care conțin imaginile celor mai importante biserici ortodoxe din Ardeal.

Cupola centrală prezintă un vitraliu înfățișându-l pe Hristos binecuvântând. Altarul prezintă un impresionant mozaic de 12,30 m înălțime, înfățișând-o pe Maica Domnului cu Pruncul. Clopotele catedralei au fost prelucrate la Timișoara. (Alexandru Hudea)

Lasă un comentariu