ÎN ROMÂNIA, DACĂ FACI EVAZIUNE ȘI EȘTI CORUPT, E GREU SĂ AJUNGI ÎN PUȘCĂRIE?

Distribuie pe:

În plină criză, când mulți dintre noi de abia mai au bani pentru pâinea zilnică, medicamente ori pentru a-și trimite la școală copiii, iar pe de altă parte, statul se chinuie să strângă bani la buget pentru a finanța nevoile naționale, descoperim că există o altă lume a huzurului în care adevărate rețele mafiote practică evaziunea fiscală, prin diverse procedee ilegale, acumulând averi de neînchipuit pentru omul de rând.

Aceste rețele nu s-au creat în câteva luni, ele au avut nevoie de ani de zile pentru a ajunge să aibă ramificații naționale și internaționale, dar și de funcționari corupți care să le protejeze contra unor sume de bani. Aceste lucruri murdare sunt vizibile mai ales când vii în România ospitalieră cu o pungă de 1 leu și ulterior, grație practicilor ilegale și a protecției cumpărate de la unii funcționari corupți, ajungi să te afișezi în limuzine de lux, sfidând oamenii cinstiți care rămân tot mai pesimiști cu privire la adevărul din zicala: “ai carte, ai parte”.

În Statele Unite ale Americii, se spune că nu poți scăpa de două lucruri: de moarte și de fisc. Pe la noi se pare că eficiența fiscului nu e la nivelul așteptărilor populației greu afectate de criza din sănătate și economie, fără sfârșit de vreme ce o droaie de inculți și de agramați te sfidează cu nerușinare doar pentru că au bani strânși din hoție și corupție în cele mai multe dintre cazurile bogaților de astăzi.

Cu acest tablou nefericit, trebuie să fim, totuși, încrezători și să salutăm din când în când acțiunile reușite ale unora dintre instituțiile statului care lovesc în aceste rețele de crimă organizată pentru că se sustrag de la plata taxelor și impozitelor pentru a-și umfla propriul buzunar în dauna bolnavilor, a săracilor și a altor destinații sociale ori economice.

După ce am parcurs comunicate oficiale ale unei instituții publice prin care se spunea că echipe coordonate de procuri din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, având la dispoziție informațiile și tehnica celor din Serviciul Român de Informații Mureș, dar și pe polițiștii din Direcția Generală Anticorupție Mureș, a descins, cu sprijinul jandarmilor, a poliției economice și a funcționarilor fiscali, la mai multe adrese din județul Mureș și la alte zeci de sedii de firme din țară, m-am decis să scriu cel puțin un articol despre cei care fac evaziune fiscală. E clar că avem de a face cu o rețea impresionantă care cred că a primit o lovitură în urma acestor acțiuni, se pare, minuțios pregătite de procurori cu ofițerii SRI și cu cei de la DGA Mureș.

Într-o investigație la Tribunalul Mureș am aflat mai multe amănunte din dosare despre membrii rețelei, care sunt în principal cetățeni turci prisosiți pe plaiurile mioritice, dar și cetățeni români care acum regretă probabil mai mult că au fost prinși, nu că au furat statul. Ce m-a interesat, în mod deosebit, a fost să aflu nume de funcționari care ar fi fost corupți de acești evazioniști care și-au cumpărat, astfel, ani de zile liniștea. Evaziune fiscală fără corupție nu există nicăieri, să fim bine înțeleși. Pentru că despre anchetele aflate în derulare nu pot să dau nume, însă vă asigur că o să rămâneți surprinși când se va putea să ajungă public numele, funcția și rolul acestor funcționari murdari în protejarea haiducilor fiscali. S-au găsit la percheziții probe cu numele acestora, sumele acordate ca mită, data plății șpăgii, iar unii din arest, ca să scape mai ușor, au început să facă mărturii despre funcționarii pe care i-au avut pe statul de plată pentru protecția lor.

Vom afla până unde se vor întinde anchetele, ce capete vor cădea și cât de puternică și independentă e justiția românească care, în general, este dreaptă în această poveste cu evazioniști, ca și despre corupți sper să o spun cât mai degrabă, deși mă bate gândul să continui a scrie despre evazioniștii județului din diverse domenii.

L.M.

Lasă un comentariu