SALVAŢI COPIII: O TREIME DIN COPIII ROMÂNI TRĂIESC SUB PRAGUL SĂRĂCIEI ŞI TOT ATÂŢIA SUNT ÎN RISC SĂ AJUNGĂ LA FEL

Distribuie pe:

Salvaţi Copiii arată că deşi Uniunea Europeană este una dintre cele mai sănătoase şi echitabile regiuni din lume, se confruntă cu niveluri inacceptabile de sărăcie şi nu există nicio ţară europeană fără copii în prag de sărăcie.

O analiză făcută pe 14 state europene - 9 din Uniunea Europeană, inclusiv România, şi alte 5 nonUE - a scos la iveală cifre alarmante.

* În Spania şi România, unul din trei copii trăieşte sub pragul de sărăcie;

* În Germania, una dintre cele mai bogate ţări ale lumii, un sfert dintre copii sunt în risc de sărăcie;

* În Italia, estimările arată că 200.000 de copii au ajuns într-o situaţie de sărăcie extremă în 2020;

* Situaţia este mai critică în zona Balcanilor de Vest, unde rata sărăciei în rândul copiilor a variat de la 49,4% în Albania la 30,6% în Bosnia-Herţegovina şi 20,7% în Kosovo.

Potrivit raportului remis SpotMedia.ro, copiii cei mai afectaţi de sărăcie sunt cei care cresc în familii monoparentale, care provin din familii de imigranţi, care aparţin unei minorităţi etnice şi cei care provin din mediul rural sau alte zone dezavantajate.

Organizaţia atrage atenţia că UE şi-a asumat scoaterea din sărăcie a cel puţin 5 milioane de copii, până în 2030, alocând pentru acest obiectiv 88 de miliarde de euro din bugetul UE pe 2021 - 2027. Însă guvernele mai au până în mai 2022 timp să creeze planuri de acţiune, pentru a implementa Garanţia europeană pentru copii.

SITUAŢIA DIN ROMÂNIA

În ce priveşte România, situaţia a devenit mult mai gravă în primul an de pandemie, în special pentru copii. În 2020, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populaţiei generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creşterea este dramatică în rândul copiilor - de la 17,7% la 21,4% şi, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%.

Copiii cu dizabilităţi, mai ales cei din zonele rurale şi copiii de etnie rromă, sunt în risc crescut de excluziune socială şi segregare, inclusiv în ceea ce priveşte educaţia.

Copiii lăsaţi în ţară, în urma migraţiei economice a părinţilor, a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinţi plecaţi, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniţă. Cei mai mulţi rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt şi cazuri în care copiii sunt lăsaţi pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecţie.

A crescut şi numărul mamelor minore, iar copiii născuţi astfel sunt mai vulnerabili, nu sunt imunizaţi la timp şi nu sunt duşi periodic la medic. În 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani.

“Chiar şi înainte de pandemie, copiii români întâmpinau obstacole în privinţa accesului la servicii medicale egale şi de calitate. Cu toate că tratamentul medical este gratuit pentru copii, disparităţile regionale şi clivajul urban/rural, listele de aşteptare şi fondurile limitate alocate sistemului medical determină familiile să apeleze la serviciile medicale private, care însă nu sunt accesibile tuturor.

Lipsa specialiştilor şi a echipamentelor medicale în anumite domenii, cele mai critice fiind oncologia şi bolile rare, îi obligă pe părinţi să recurgă la tratamente medicale în afara ţării, costurile fiind adesea prohibitive şi astfel doar unii copii au o şansă reală la viaţă”, mai arată organizaţia.

Potrivit raportului Salvaţi Copiii România, din luna aprilie 2020, 23% dintre părinţi se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

“Criza pandemică a acutizat disparităţile dintre regiunile şi clivajele sociale din România. Astfel, copiii din medii socio-vulnerabile au avut acces îngrădit la educaţie şi servicii medicale, pe fondul restricţiilor sociale, iar asta i-a pus într-o situaţie severă de discriminare şi excluziune socială. Această situaţie trebuie corectată urgent, pentru a putea micşora decalajele şi a asigura copiilor respectarea drepturilor fundamentale”, cere Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.

Lasă un comentariu