AVEŢI ÎN VEDERE ACORDAREA CERTIFICATULUI VERDE ŞI PE BAZA TESTELOR CARE ATESTĂ IMUNITATEA LA NIVEL CELULAR? DAR ÎN BAZA TESTELOR CARE ATESTĂ UN NIVEL DE ANTICORPI SIMILAR CELOR DOBÂNDIŢI ÎN URMA VACCINĂRII?

Distribuie pe:

Întrebare adresată: Domnului Florin-Vasile CÎŢU, prim-ministrul României, domnului Cseke Attila, ministru interimar al Sănătăţii, de către deputat Dumitriţa GLIGA

Domnule prim-ministru,

Domnule ministru,

Anticorpii sunt proteine, numite imunoglobuline, produse de organism şi aflate în sângele unei persoane care a avut o anumită boală şi a trecut prin etapele necesare de vindecare. Alături de anticorpi, organismul produce şi celule T, care recunosc şi elimină patogenul din corp. O definiţie atât de simplă şi, totuşi, imposibil de luat în calcul de autorităţi ca şi variantă de acordare a unor certificate verzi pentru încă o categorie de cetăţeni - cei care au avut virusul SARS-CoV-2 şi în acea perioadă nu

s-au testat oficial; şi mai sunt şi persoanele care au trecut prin boală, însă au fost asimptomatice. Testarea nivelului de anticorpi nu a fost inclusă în condiţiile de călătorie în cele mai multe state, deoarece nu există un standard unanim acceptat care să garanteze că de la un anumit nivel de anticorpi, persoana este protejată şi, în acelaşi timp, nu poate constitui vector de infectare pentru ceilalţi.

Un procent de aproape 60% din populaţia ţării care s-a infectat cu SARS-CoV-2 au făcut o infecţie asimptomatică, nu figurează în nicio evidenţă şi nici nu se pot înregistra pe platformă, prin determinarea anticorpilor din sânge, deşi nivelul acestora este ca al unei peroane vaccinate. Este un test accesibil, iar medicului de familie i se poate da posibilitatea să încarce aceste persoane pe platformă, pentru a beneficia de certificat verde, exact aşa cum susţinea şi profesorul Streinu Cercel în declaraţia sa din plenul Senatului de acum câteva zile.

Cu declaraţia domnului senator erau de acord şi autorităţile încă din luna iunie a anului curent, când susţineau că “ar putea exista până la 5 milioane de români care au trecut prin boală fără a anunţa acest lucru: fie pentru că au fost asimptomatici, fie pentru că au avut simptome uşoare, care nu au necesitat atenţie medicală. Aceste milioane de persoane au dezvoltat anticorpi contra SARS-CoV-2, numai că oamenilor de ştiinţă nu le este clar încă pentru cât timp sunt protejaţi.”

De asemenea, în baza unor teste mai complexe, care atestă imunitatea la nivel celular - pe care multe persoane le-au şi făcut tot pe propria cheltuială - se poate constata că, deşi nu sunt vaccinaţi, aceste persoane au imunitate la nivel celular (aşadar au trecut conştient sau nu prin boală) şi ar trebui să beneficieze, ca şi persoanele vaccinate, de aceleaşi drepturi. Mai ales că unele studii arată că această imunitate este dobândită, în general, pentru întreaga viaţă.

Din perspectiva legalităţii, cum rămâne domnule prim-ministru cu egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor, egalitate fără privilegii şi fără discriminări conform Constituţiei? Cum rămâne, domnule ministru, cu persoanele vaccinate, contacte directe ale unor persoane pozitive, care pot ieşi din casă şi astfel pot fi considerate privilegiate?

Un recent studiu britanic a confirmat faptul că se poate transmite virusul în varianta Delta cu uşurinţă de la persoanele vaccinate la persoanele de contact din locuinţa lor şi nu numai. Aşadar, de ce ridicaţi carantinarea pentru contacţii direcţi? Care este planul în condiţiile în care persoanele vaccinate pot deveni pozitive de câteva ori, pot umbla şi vom transmite virusul de la unii la alţii, de la vaccinaţi la nevaccinaţi, de la oameni sănătoşi la oameni bolnavi şi invers?

De ce nu interveniţi cu tratament? Valul 4 va fi urmat de valul 5 şi tot aşa, pe măsură ce după vacanţe creşte numărul infectărilor, iar ajungem să ştim ce urmează, ca şi căţelul lui Pavlov, când vedem că incidenţa va creşte în anul 2022, octombrie, vom intra singuri în casă, o să ne punem masca fără să ne ceară nimeni şi ultimul care iese din magazinul esenţial la ora 21 va trage uşa după el!

Vă solicit respectuos, domnule prim-ministru şi domnule ministru interimar al Sănătăţii, să ne informaţi în ce măsură luaţi în calcul ca acordarea certificatului verde să fie şi pe baza testelor care indică imunitatea la nivel celular şi pe baza testelor de anticorpi.

Solicit răspuns scris.

Deputat, DUMITRIŢA GLIGA

Lasă un comentariu