PENTRU O LUNĂ, UN PACIENT COVID ÎN STARE GRAVĂ ARE NEVOIE DE O TONĂ DE OXIGEN!

Distribuie pe:

Reprezentanții Linde Gaz România, una dintre principalele firme care furnizează oxigen medicinal spitalelor din țară, au explicat, pentru news.ro, cu cât a crescut cererea de oxigen față de anul trecut, dar și față de perioada pre-pandemică.

Ar trebui redimensionate instalațiile

În răspunsul oferit, Linde Gaz România afirmă că oferă unităților medicale partenere fie oxigen medicinal lichid, prin alimentarea rezervoarelor din curtea acestor unități, fie oxigen medical îmbuteliat, pentru transportul pacienților între secții.

Livrările de oxigen medicinal îmbuteliat au crescut cu 150%, comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) și cu circa 450% față de perioada pre-pandemică, iar livrările de oxigen lichid s-au majorat cu 170% comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) și cu 300% față de perioada pre-pandemică.

Creșterea consumului impune în anumite situații schimbarea soluției tehnice de aprovizionare, mai susțin cei de la firmă, astfel încât să poată face față nevoilor existente în contextul actual pandemic. Dar, din păcate, redimensionarea instalațiilor este un proces complex, care nu se poate realiza de pe o zi pe alta.

Nu există stocatoare...

Totodată, Linde susține că are capacitatea de a acoperi cererea actuală și cantitățile contractate. Astfel, compania a alocat toate resursele privind capacitățile de producție, cisternele de distribuție oxigen lichefiat, butelii de oxigen, către sectorul sanitar. Clienții industriali fie au fost nevoiți să își reducă consumul, fie, acolo unde acest lucru nu a fost posibil, să sisteze activitatea.

Însă, multe spitale au probleme de infrastructură, în sensul că nu dispun de instalații adecvate pentru distribuirea oxigenului din stocator sau de prize suficiente astfel încât să-l primească toți pacienții. Mai mult, unele spitale nu au stocatoare de oxigen, astfel încât a crescut foarte mult cererea de oxigen îmbuteliat.

Specialiștii firmei atrag însă atenția că oxigenul îmbuteliat ar trebui folosit în interiorul spitalelor doar pentru transportul pacienților de la o secție la alta sau în situații de criză.

“Unele spitale nu dispun nici de stocatoare de oxigen. De asemenea, puține unități medicale au surse secundare de alimentare, pentru acoperirea consumului în situații de criză, potrivit normativelor europene în domeniu. În aceste condiții, observăm o creștere a cererii de oxigen îmbuteliat, care ar trebui folosit în interiorul spitalelor doar pentru transportul pacienților de pe o secție la alta sau în situații de criză.

Livrările de oxigen îmbuteliat sunt limitate de numărul de butelii care pot fi încărcate și de capacitățile de îmbuteliere din fabrici”, precizează reprezentanții Linde Gaz România.

De la o zi la alta, cererea a crescut de zeci de ori...

Firma este furnizor de oxigen lichefiat și oxigen îmbuteliat pentru mai mult de 250 de spitale din țară, pe baza unor contracte semnate în urma unor licitații publice.

“Toate contractele încheiate cu spitalele pot și vor fi respectate. Primim, însă, un număr mare de solicitări din partea unor spitale cu care nu am avut în trecut o relație contractuală. În plus, parteneri actuali din domeniul sanitar solicită, prin licitații publice, suplimentarea cantităților livrate. De asemenea, observăm o cerere mare de oxigen îmbuteliat, generată de problemele de infrastructură din spitale, menționate anterior.

Creșterea consumului pune presiune pe livrările către rezervor sau impune suplimentarea necesarului de butelii. Pentru spitalele care suplimentează oxigenul din rețeaua de distribuție de la rezervor, cu ajutorul buteliilor, cererea a crescut, chiar și de zeci de ori, de la o zi la alta.

Consumul de oxigen variază în funcție de numărul de pacienți, tratamentul medical aplicat și dispozitivele medicale conectate. În medie, un pacient Covid în stare gravă are nevoie pentru tratament de o tonă de oxigen pe lună”, mai spun reprezentanții Linde România. (L.P.)

Lasă un comentariu