LIPSA SOMNULUI NE AFECTEAZĂ CAPACITATEA DE A MERGE DREPT

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Maryland, citați de descopera.ro, susțin că lipsa odihnei afectează capacitatea de a merge drept, de a evita obstacolele și de a ne păstra echilibrul.

“În mod ideal, toată lumea ar trebui să doarmă opt ore pe noapte. Pe lângă starea de somnolență și oboseală, persoanele care nu dorm suficient pot suferi de migrene, stări de anxietate și iritabilitate, depresii, dar și de modificări ale mersului.

Până acum, în general, oamenii de știință obișnuiau să creadă că mersul este un proces complet automatizat, adică fiecare persoană își arată direcția în care dorește să meargă și corpul preia automat controlul cu puțin ajutor cognitiv, însă nu este așa...

Conform studiului nostru, creierul reacționează la indiciile vizuale sau auditive din calea noastră, ajustându-ne mersul pentru a încetini sau accelera, după cum este necesar. În cazul muzicii, de exemplu, este posibil să ne ajustăm pasul pentru a ține ritmul fără să ne dăm seama.

Astfel, conceptul că mersul este doar un proces automat este doar o poveste. Există o mulțime de influențe care vin din partea creierului. Pentru o funcționare optimă a creierului, adulții trebuie să doarmă cel puțin șapte ore pe noapte, în timp ce copiii de vârstă școlară au nevoie de nouă până la 12 ore, iar adolescenții au nevoie de opt până la 10 ore în fiecare noapte.

În studiul nostru, am analizat comportamentul studenților cu lipsă cronică de somn. Studenții au purtat dispozitive de urmărire a somnului timp de 14 zile pentru a-și înregistra perioadele de somn și de trezire (în medie, studenții au dormit aproximativ șase ore pe noapte).

Jumătate din grup a petrecut apoi o noapte întreagă înainte de a face un test pe bandă rulantă, în care li s-a cerut să țină pasul cu ritmul unui metronom. Ei trebuiau să își sincronizeze lovirea călcâiului cu ritmul și am constatat că erorile erau mai mari la persoanele cu deprivare acută de somn.

Erau în afara ritmului, ratau semnalele sonore și aveau performanțe, în general, mai proaste. Totuși, în mod ciudat, studenții care au încercat să își reducă deficitul de somn prin dormitul în weekend-uri au avut performanțe ceva mai bune la test.

În concluzie, studiul nostru reprezintă un mesaj important cu privire la necesitatea unui somn adecvat, în special pentru cei care lucrează în industrii în care munca în schimburi este frecventă sau în care un mers nesigur ar putea fi periculos”, precizează oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu