GRÂUL ȘI... ÎNȚELEPCIUNEA

Distribuie pe:

* “Cea mai înaltă înțelepciune la care poți ajunge este atunci când ceea ce ai spus se-ndeplinește. Cât e de simplu, dar cât e de greu! În curgerea vremii, numai Hristos și Marc Aureliu au fost filozofii care au adeverit gândirea lor prin faptele lor. În timpurile noastre, între idei și fapte s-a format o punte pe care cu multă ușurință și liniște sufletească o trecem. E secolul individualismului, îmbrăcat în ridicol în hainele unui altruism rău croit, murdar și strâmb”.

Vasile Conta (1845-1882), filosof, scriitor și ministru român

***

* “Domnul Iisus Hristos lasă liber pe fiecare să-și aleagă ce voiește. Să fim grâu curat! Omul e liber să fie neghină, să fie pleavă, să fie grâu. Bine e să fie grâu curat. Ați auzit că cei neprihăniți, atunci, la ziua cea mare a judecății, vor străluci ca soarele în Împărăția Tatălui. Mare dar, mare răsplată va primi cel pe care-l va găsi Domnul grâu curat. Deci, cine voiește această slavă de la Dumnezeu, cine voiește să fie în împărăția Lui, Fiu al Tatălui ceresc, să-și smulgă din țarina inimii lui toate năravurile rele, toate viciile, toate păcatele urâte și murdare, toate poftele cele deșarte și rele, toate îndoielile despre sfânta noastră credință creștin ortodoxă, că aceasta este credința lui Dumnezeu și a sfinților apostoli”.

Visarion Iugulescu (1922-2008), monah ortodox român, scriitor și gânditor, considerat de creștinii ortodocși români ca fiind unul din cei mai mari misionari din perioada comunistă, atrăgând un mare număr de tineri. El s-a înscris și în Oastea Domnului - organizație creștină a intelectualilor din vremea comunismului, cu scop religios.

***

Dragii mei cititori! “Nimeni nu este fără de păcat, în afară de Dumnezeu. Fiecare dintre noi, în cursul vieții noastre se află în situația de vrăjmășie cu Dumnezeu. Totul este să recunoaștem că suntem păcătoși și suntem în posibilitate de a ne cere iertare și curajul de a ne îndrepta. Cu siguranță, Împăratul Hristos ne va primi în Țara Sa, dacă noi suntem hotărâți să revenim la starea primordială de puritate” (n.a.).

P.S. “Cugetați cele de sus, nu cele de pe pământ. Omorâți mădularele voastre, cele pământești: desfrânarea, necurăția, patima, pofta rea și lăcomia, care este închinare la idoli, peste care vine mânia lui Dumnezeu. Nu vă mințiți unul pe altul, fiindcă v-ați dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui. Orice ați face, cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceți în numele Domnului Iisus și prin El să mulțumiți luI Dumnezeu-Tatăl” (Coloseni cap. 3, vers. 5-6, 9, 17).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu