Convorbiri la “Cuvântul liber” INGINERUL ȘI FOTOGRAFIA  Interlocutor: Levi Bagy

Distribuie pe:

- Bună reauzire, Levi! Nu ne-am văzut și reauzit de multă vreme, dar asta nu înseamnă că nu ne-am intersectat, de multe ori, în mediul online. Ți-am admirat, de nenumărate ori, fotografiile, unele adevărate documente pentru viitorul orașului, altele momente de încântare pentru privitor. Ultimele, care m-au impresionat în mod deosebit, au fost cele care au surprins luna plină la Luduș. Este motivul pentru care am decis să-ți iau acest interviu, bineînțeles telefonic, având în vedere situația creată de nenorocitul de Covid 19. Aș dori ca, pentru început, să ne oferi câteva date personale.

- Mă bucur să vă reaud și că vă plac fotografiile mele. Despre mine puteți afla următoarele:

M-am născut în 27 iulie 1973, în orașul Luduș. Sunt absolvent al Liceului Industrial Luduș - profil Electrotehnică. În anul 1991, apoi, al Facultății de Mecanică din Cluj Napoca, specializarea “Mașini și echipamente termice”. Sunt angajat al S.N.G.N. Romgaz SA - Sucursala de Producție Energie Electrică Iernut, în calitate de inginer mecanic.

- Spune-mi, te rog, de când datează pasiunea ta pentru fotografie și care a fost evoluția ta în domeniul artei fotografice.

- Fotografia m-a atras începând din anul 2004, odată cu apariția primelor aparate digitale, când am achiziționat unul și am început să fotografiez tot ce îmi ieșea în cale: flori, insecte, peisaje. Apoi, în anul 2010, mi-am procurat un aparat mai performant, aveam nevoie de el pentru a poza coafurile realizate în salonul soției mele, și de acolo a fost doar un mic pas pentru trecerea la fotografia de evenimente. Cu această ocazie am achiziționat și primul meu aparat foto semiprofesional. Calitatea fotografiilor a crescut odată cu experiența acumulutată și cu ajutorul aparatului mai performant.

În anul 2013 am făcut un curs de fotografie, de 6 luni, la Cluj-Napoca, unde am aprofundat tehnica și am testat și alte genuri de fotografie: fotografia de portret, fotografia macro, fotografia de stradă etc.

Am început să fac mici excursii în zonele din Apuseni și, descoperind frumusețea locurilor, am fost atras de fotografia de peisaj tot mai mult. M-am înscris în mai multe grupuri de fotografie, de unde am învățat foarte multe lucruri, am cunoscut mulți fotografi de peisaj, în special.

- Ce îți place să fotografiezi cel mai mult?

- Făcând excursii în zonă și în Munții Apuseni, m-am îndrăgostit de fotografia de peisaj, în special de apusuri și de răsărituri. Am intrat în grupuri care practicau acest gen de fotografie, am învățat multe de la cei avansați în domeniu și apoi am început să particip la diverse concursuri, în cadrul cărora am primit multe satisfacții, care m-au ambiționat și mai mult. Iată câteva dintre aceste rezultate: În anul 2017, la un asemenea concurs s-au înscris peste 400 de lucrări, iar la final au fost selectate 70 de fotografii, printre care și fotografia mea cu Cheile Turzii, cu lanul de floarea soarelui în prim-plan, care acum a ajuns celebră. Această fotografie a fost apoi prezentată în cadrul Expoziției intitulate: “Anotimpuri”, care a avut vernisajul la Făgăraș, în februarie 2018. De acolo expoziția a fost mutată în 12 orașe din țară și, din decembrie 2018, la Bruxelles.

În perioada 2017-2018, am colaborat cu echipa care a scris și redactat noua Monografie a orașului Luduș și am realizat multe dintre fotografiile prezente în această valoroasă lucrare.

În iunie - 2019, o altă fotografie a fost prezentată la Expoziția în aer liber de la Rimetea (Alba), cu ocazia zilelor Duna, organizată de televiziunea Duna TV din Ungaria, apoi expoziția a fost mutată la Budapesta, unde fotografiile au fost expuse timp de un an.

În noiembrie 2019 am avut alte 2 lucrări selectate în cadrul unui concurs de fotografie, organizat la Târgu-Mureș de Fundația Studium Prosperum, unde, cu una dintre lucrări, am obținut premiul special al juriului.

Pe parcursul anului 2000 am avut 4 fotografii prezentate la televiziunea LifeTV din Ungaria.

În luna mai 2021, împreună cu 8 fotografi din Cluj și Mediaș, am participat, cu 8 lucrări, la expoziția: “România în imagini”, expoziție găzduită de Centrul Urban de Cultură Cluj-Napoca, la Cassino Central.

- Ce perspectivă ți se arată la orizont?

- În 4 octombrie 2021 ar fi trebuit să aibă loc expoziția “România altfel”, la Biblioteca Națională din București, expoziție pentru care mi-au fost selectate 2 lucrări. Cele 72 de fotografii, care vor fi expuse în cadrul acestei expoziții, au fost selectate dintre sute de lucrări trimise de fotografi din toată țara. Momentan, vernisajul acestei expoziții a fost amânat pentru o altă dată, când situația epidemiologică o va permite.

- Îți mulțumesc pentru răspunsuri, te felicit pentru rezultate și mult succes în continuare! Te voi urmări, cu plăcere, pe Facebook . Sper că vei fi încântat să afli că, dacă dorești, din când în când, cotidianul “Cuvântul liber” îți va publica unele dintre cele mai reușite fotografii.

- Vă mulțumesc și eu și vă doresc multă sănătate! Mă simt onorat pentru faptul că fotografiile mele vor fi publicate în ziar. Sper ca ele să încânte sufletul și ochii cititorilor.

Prof. ANA PANDREA

Lasă un comentariu