NUMĂRUL CAZURILOR DE COVID-19 CREȘTE ÎN EUROPA PENTRU A 5-A SĂPTĂMÂNĂ CONSECUTIV

Distribuie pe:

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Europa pentru a cincea săptămână consecutiv, devenind singura regiune a lumii în care COVID-19 continuă să crească, a raportat miercuri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de Associated Press.

În raportul săptămânal despre pandemie, OMS a declarat că noile cazuri au crescut cu 6% în Europa, comparativ cu o creștere de 18% săptămâna anterioară. Numărul săptămânal de noi infecții în alte regiuni (Orientul Mijlociu, Asia și Africa) fie a scăzut, fie a rămas aproximativ același, potrivit raportului.

Rata de infectare cu coronavirus a fost de departe cea mai mare din Europa, care a raportat aproximativ 192 de cazuri noi/100.000 de persoane, urmată de SUA și de America de Sud, care au înregistrat aproximativ 72 de cazuri noi/100.000. Situația se menține dramatică în Polonia, Republica Cehă, Germania unde numărul pacienților internați la ATI și cel al deceselor zilnice este în creștere.

“Din păcate, al patrulea val pandemic evoluează exact așa cum ne-am temut că se va întâmpla, pentru că nu sunt vaccinați destui oameni și pentru că măsurile de protecție nu sunt respectate”, a spus președintele Institutului Robert Koch, Lothar Wieler, la Berlin. El a menționat, în context, purtarea măștii de protecție, distanțarea fizică și restricții pentru persoanele care nu au fost vaccinate sau testate.

Potrivit raportului, creșterea continuă a numărului de cazuri confirmate în Europa a fost determinată în principal de Marea Britanie, Rusia, Turcia și România.

Mulți oameni de știință se tem că scăderea imunității asigurate de vaccinuri, în toată Europa, ar putea duce la creșterea numărului de îmbolnăviri pe timpul iernii.

OMS a criticat țările bogate pentru că au trecut la administrarea dozelor de rapel, în timp ce majoritatea țărilor sărace nu au administrat încă dozele inițiale de vaccin celor mai vulnerabile categorii ale populației.

Agenția a declarat săptămâna trecută că se administrează aproximativ 1 milion de vaccinuri de rapel zilnic, adică de aproximativ trei ori mai multe decât dozele de vaccin administrate în țările sărace.

OMS a spus că varianta Delta, care se răspândește cel mai ușor, rămâne predominantă la nivel mondial și continuă să excludă, în mare parte, alte variante; mai mult de 99% dintre probele de virus secvențiate au fost varianta Delta, notează Associated Press.

Săptămâna aceasta, la nivel global, s-a depășit pragul de 5 milioane de decese de la începerea pandemiei: 2,2 milioane - pe continentul american, 1,4 milioane în Europa și 692.000 în sudul Asiei, cele trei regiuni cele mai afectate de criza sanitară. În ce privește campania globală de vaccinare, până acum au fost administrate 7,13 miliarde de doze, într-un ritm de 27 de milioane pe zi.

Aproximativ 49,7% din populația lumii a primit cel puțin o doză de vaccin, deși în țările cu venituri mici procentul scade până la 3,9%, și ne aflăm încă departe de ținta de 40% stabilită de OMS la nivel global.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu