SCRIITORI LA ȘCOALĂ - 2021. ELEVII DE LA “ȘINCAI” ÎN UNIVERSUL CYBERPUNK, CU HORIA MARCHEAN

Distribuie pe:

Horia Marchean a susținut ore de literatură, în cadrul proiectului Scriitori la școală, pentru elevii din clasele: a XI-a A, a XII-a C și a XI-a E de la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș. Întâlnirile dintre scriitor și elevi au avut loc joi, 21 octombrie, începând de la ora 9.00, fiind organizate de Asociația Podium cu ajutorul doamnelor profesoare Cristina Timar, Diana Cârnațiu și Daniela Ormenișan.

Elevii l-au întâmpinat cu căldură și curiozitate, iar Horia Marchean a reușit să treacă peste reținerile sau timiditatea unora dintre ei folosindu-se de o gamă largă de “cârlige” - de la muzică, seriale, jocuri pe calculator sau jocuri de societate. Bineînțeles, le-a citit câteva dintre poeziile sale, au discutat despre texte și i-a introdus pe elevi în universul cyberpunk.

“M-a luat puțin prin surprindere, dar mi-a plăcut și am picat chiar pe subiect. Îmi place poezia, îmi place arta, îmi place să scriu, îmi place să interacționez cu alți scriitori și îmi place să le cunosc modul lor de gândire. La ora aceasta, chiar am simțit că sunt oameni pe aceeași lungime de undă cu mine”, ne-a spus Diana Drăghiță, elevă în clasa a XI-a A.

“Cred că e important ca elevii să vadă că scriitorul contemporan se mișcă în lumea aceasta haotică, cu problemele ei, și încearcă să-i dea un sens. Încearcă să-i dea o direcție și încearcă să își găsească sensul în lumea aceasta”, a adăugat Cristina Timar, profesoară de limba și literatura română.

Horia Marchean a considerat revelatoare întâlnirea cu elevii pentru că l-a ajutat să vadă cum sunt percepute textele sale de către aceștia. “Dacă plecăm de la premisa că literatura e un dialog, cred că trebuie să avem și acest meta-dialog - să discutăm despre ce înseamnă ceea ce facem. Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult că au reacționat și că am reușit cumva să ajung la ei”.

DESPRE HORIA MARCHEAN

Horia Marchean este unul dintre cei mai dinamici și mai promițători tineri poeți stabiliți în Târgu-Mureș. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității “Transilvania” din Brașov și este medic rezident la Clinica Psihiatrie II din Târgu-Mureș.

Are două volume de poezii publicate, Altera Pars (2018) și Kitab al-Azif (Cartea Celui ce se Apropie), iar al treilea volum, Parte Nostra, este în curs de apariție

DESPRE PROIECTUL SCRIITORI LA ȘCOALĂ

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu-Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, în perioada septembrie-noiembrie 2021, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național “Unirea”, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol “Traian Săvulescu”.

Fiecare scriitor se va întâlni cu elevi din cel puțin trei clase ale unui liceu, în timpul orelor de română sau maghiară.

Sponsorul principal al ediției din 2021 este compania Reea.

Proiectul Scriitori la școală este co-finanțat de Primăria municipiului Târgu-Mureș, în urma concursului pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor culturale.

Lasă un comentariu