UN POLIȚIST DIN MUNICIPIUL BRAD A REUȘIT SĂ CUCEREASCĂ VÂRFUL ISLAND PEAK (6.189 M), DIN MUNȚII HIMALAYA

Distribuie pe:

Un polițist din municipiul Brad a reușit să cucerească vârful Island Peak (6.189 m), din Munții Himalaya, apreciat ca unul dintre “vârfurile tehnice” din acest masiv, comparabile cu Everestul, performanța alpinistului Radu Pavel finalizându-se la capătul unei ascensiuni dificile, care a durat șase ore și jumătate.

Radu Pavel a început urcușul spre vârful Island Peak marți dimineața și a fost nevoie să traverseze mai multe pasaje peste crevase și să se folosească de coardă pentru a ajunge până pe culme.

“Ascensiunea a fost deosebit de dificilă, a început la ora 00.45, și la ora 07.15, Radu Pavel a atins vârful, după multe urcări pe coardă și pasaje delicate peste crevase. Temperatura la începutul ascensiunii a fost de minus 25 grade Celsius, fără să treacă de 0 grade pe parcursul ascensiunii”, a scris miercuri, pe pagina sa de socializare, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, aflat în legătură permanentă cu alpinistul.

Pe parcursul expediției până la Tabăra de Bază Everest, Radu Pavel a fost însoțit de Alexandru Todor, polițist local în municipiul Brad.

Cei doi alpiniști au reușit, sâmbătă, să cucerească un prim obiectiv, vârful Kallapatar (5.643 m). Urcușul pe vârful Kallapatar a avut loc pe o temperatură de minus 10 grade Celsius, cei doi tineri apreciind că au avut parte de o vedere minunată spre Everest, care se afla la 4 km de ei.

Expediția echipei din Brad a început pe 28 septembrie și a fost programată să dureze 20 de zile. (AGERPRES)

O NOUĂ TEHNOLOGIE PENTRU DESALINIZAREA APEI, DEZVOLTATĂ DE CERCETĂTORI ISRAELIENI ȘI OLANDEZI

Noua tehnologie îmbunătățește calitatea apei desalinizate, reducând în același timp costurile acestui procedeu, a precizat Technion miercuri.

Procedeul este descris în jurnalul științific PNAS, în urma unui studiu realizat de cercetători de la Technion și de colegi olandezi de la Universitatea Wageningen și de la Centrul European de Excelență pentru Tehnologia Sustenabilă a Apei - Wetsus din Leeuwarden.

Noua metodă permite îndepărtarea elementului chimic toxic bor din apă în cadrul procesului de desalinizare, în care particulele minerale sunt eliminate din apa sărată pentru a o face potabilă și bună de utilizat pentru irigare.

Cea mai frecvent utilizată metodă de desalinizare este prin intermediul unei membrane costisitoare și care se uzează rapid, utilizată ca un fel de sită ce permite apei să treacă, blocând în același timp alte particule, în funcție de mărimea sau de sarcina lor.

Noul sistem, însă, se bazează pe electrozi poroși simpli și ieftini, cu un proces ciclic de încărcare și descărcare a acestora.

Această metodă ar putea fi utilizată și pentru rezolvarea altor provocări legate de tratarea apei, precum eliminarea reziduurilor de substanțe medicamentoase și a erbicidelor, au concluzionat cercetătorii. (AGERPRES)

TESTUL PCR NEGATIV NU EXCLUDE INFECȚIA CU COVID-19!

După ce au analizat peste 50.000 de probe, specialiștii unui centru medical din România au ajuns la concluzia că testul PCR negativ nu exclude infecția cu COVID-19. Aceștia spun că varianta Delta se detectează diferit față de cea inițială. Care este diferența?

Specialiștii unui centru medical din România au ajuns la concluzia că testul PCR negativ nu exclude infecția cu COVID-19.

Reprezentanții centrului medical OK Medical au anunțat, printr-o postare pe Facebook, că noua variantă Delta a SARS CoV-2 este detectată numai după apariția simptomelor și nu înainte, așa cum se întâmpla cu variantele anterioare.

Astfel, un test PCR negativ nu exclude infecția cu COVID-19.

“Analizând peste 50,000 de probe de tip RT-PCR, dorim să facem următoarele precizări:

Spre deosebire de variantele anterioare SARS CoV-2, varianta Delta poate fi detectabilă prin metoda RT-PCR după momentul apariției simptomelor. În conformitate cu recomandările CDC, diagnosticarea infecției SARS CoV-2 se recomandă a fi efectuată cumulând rezultatul testului RT-PCR cu simptomatologia și istoricul pacientului.

Astfel, un rezultat RT-PCR NEGATIV, în prezența simptomelor specifice, NU exclude infecția SARS CoV-2, recomandarea FERMA fiind de izolare și retestare într-un interval de 48-72 ore”, se arată într-un comunicat emis de OK Medical.

Lasă un comentariu