DIN CICLUL “NU SE MOARE NUMAI DE COVID-19” CANCERUL ATRIBUIT CONSUMULUI DE ALCOOL FACE RAVAGII ÎN EUROPA

Distribuie pe:

Nu mai puțin de 5.000 de decese cauzate de cancer, atribuit consumului de alcool, ar putea fi prevenite în fiecare an prin dublarea taxelor pe băuturile spirtoase în Regiunea Europeană, spune OMS/Europa.

Se estimează că 10.700 de cazuri noi de cancer și 4.850 de decese cauzate de cancer, atribuite consumului de alcool, ar putea fi evitate anual în Regiunea Europeană a OMS prin dublarea accizelor pe băuturile alcoolice.

Regatul Unit, Federația Rusă și Germania - care, împreună, reprezintă aproape 40% din toate viețile potențial cruțate - ar fi printre principalele câștigătoare ale acestei măsuri economice.

Acestea sunt câteva rezultate cheie ale unui nou studiu al OMS, publicat în The Lancet Regional Health - Europe.

“În 2020, peste 4,8 milioane de oameni din Regiunea Europeană a OMS au dezvoltat cancer”, a declarat dr. Carina Ferreira-Borges, șeful interimar al Oficiului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile OMS și unul dintre autorii studiului.

“Rata cancerului în Regiunea Europeană a OMS este cea mai ridicată din lume, iar la aceasta contribuie un nivel ridicat de consum de alcool. Alcoolul este legat de 7 tipuri diferite de cancer. Vestea bună este că în Europa, până la 40% din cazurile de cancer ar putea fi prevenite și avem multe posibilități de a învinge cancerul, ca boală care pune viața în pericol, în viitorul apropiat. Recentul studiu arată că impozitarea poate reduce în mod eficient povara cancerelor cauzate de alcool. Dublarea actualelor accize la alcool în Regiunea Europeană a OMS ne poate ajuta să evităm aproximativ 6% din cazurile noi de cancer și decesele atribuite consumului de alcool”.

Alcoolul este clasificat drept cancerigen uman din Grupa 1 de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului și este legat, cauzal, de cancerul de sân, cavitate bucală, faringe, esofag, colorectal, hepatic, laringe.

Prin simularea dublării actualelor accize la alcool, întreprinsă de autorii studiului, cele mai mari reduceri ale cazurilor de cancer au fost estimate pentru cancerul de sân și colorectal, în cazul femeilor. Peste 1.000 de vieți de femei ar putea fi salvate de cancerul de sân și 1.700 de vieți de bărbați și de femei - de cancer colorectal.

Dr. Jürgen Rehm, un alt autor al studiului, este cercetător principal la Institutul de Cercetare a Politicii de Sănătate Mintală de la Centrul pentru Dependență și Sănătate Mintală din Toronto, și membru al Consiliului Consultativ pentru Inovare pentru Bolile Netransmisibile al OMS/Europa.

Dr. Rehm a explicat: “În prezent, în multe dintre țările din Regiunea Europeană a OMS (53 de state - n. trad.), nivelurile de impozitare rămân scăzute, în special în Uniunea Europeană. De aceea, OMS/Europa recomandă mărirea taxelor pe băuturile alcoolice ca fiind una dintre cele mai bune măsuri cu un mare impact potențial. Implementarea acestor politici va duce la rezultate pozitive în fiecare țară care dorește să îmbunătățească sănătatea populației sale”.

Creșterea accizelor la alcool este una dintre cele mai bune inițiative ale OMS - măsuri de politică menite a reduce în mod eficient consumul de alcool și povara asupra sănătății, atribuită alcoolului. Măsura face parte din mișcarea United Action Against Cancer a OMS/Europa, cu o viziune pe termen lung, aceea de a elimina cancerul ca boală care pune viața în pericol.

OMS mai recomandă: adoptarea și aplicarea de restricții privind disponibilitatea fizică a alcoolului vândut cu amănuntul, de exemplu, prin reducerea intervalelor orare în care acesta poate fi achiziționat, și prin adoptarea de interdicții sau restricții privind publicitatea în media a băuturilor alcoolice. (sursa - euro.who.int )

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu