ȘCOALA VA ÎNCEPE PE 8 NOIEMBRIE PENTRU TOȚI ELEVII ȘI PREȘCOLARII; NOILE PREVEDERI - PUBLICATE VINERI ÎN MO

Distribuie pe:

Școala va începe pe 8 noiembrie pentru toți elevii și preșcolarii atât din învățământul de stat, cât și privat, a declarat, într-o conferință de presă, ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, care a precizat că se vor desfășura cursuri cu prezență fizică în unitățile în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%, iar noile prevederi vor fi publicate vineri, “cât mai curând posibil”, în Monitorul Oficial.

Ministrul a menționat că de luni s-ar putea întoarce la cursuri cu prezență fizică aproximativ 1.800.000 dintre cei 2.930.000 de elevi și preșcolari.

“Școala va începe pentru toți elevii și pentru toți copiii din grădinițe în data de 8 noiembrie. Mă refer aici și la sistemul de învățământ de stat și la sistemul de învățământ privat. Este în curs de derulare ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care se propune modificarea ordinului ministrului Educației și ministrului Sănătății în acest sens. În foarte scurt timp, va fi validată hotărârea CNSU. Ordinul va fi semnat de către cei doi miniștri și va fi trimis către Monitorul Oficial în vederea publicării astăzi, cât mai curând posibil, în așa fel încât pe parcursul acestei zile să poată exista ședințe ale Consiliilor de administrație în fiecare școală și în fiecare grădiniță prin care să se ia decizia de funcționare a școlilor începând de luni, 8 noiembrie, și să fie anunțată. Criteriul se referă la rata de vaccinare la nivelul fiecărei școli și grădinițe. (...) Am luat în considerare rata de vaccinare la nivelul întregului personal, pentru că elevii interacționează nu numai cu profesorii și învățătorii, interacționează, spre exemplu, și cu îngrijitoarele, interacționează cu alte categorii de personal”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, în situația în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, va exista în continuare posibilitatea ca școlile respective să solicite desfășurarea cursurilor online.

Ministrul a adăugat că la un caz de infectare cu SARS-CoV-2 apărut într-o clasă, cursurile cu prezență fizică se vor suspenda, iar dacă mai mult de jumătate dintre clasele dintr-o unitate de învățământ au cazuri de elevi bolnavi de COVID-19, cursurile vor trece în online.

Sorin Cîmpeanu a precizat că la nivelul sistemului de învățământ, incluzând și cel universitar, peste 70% din personal este vaccinat anti-COVID.

“Rata de vaccinare este cea mai mare în rândul liceelor, apoi urmează grădinițele, apoi, pe ultimul loc, sunt școlile gimnaziale. Am făcut această analiză”, a indicat Cîmpeanu. (AGERPRES)

OMS AVERTIZEAZĂ

Vaccinurile anti-COVID-19 nu oferă o protecție completă împotriva contagierii cu noul coronavirus, a declarat expertul pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Mike Ryan, referitor la noul val de cazuri din Europa, chiar dacă este regiunea cu cele mai înalte cote de vaccinare, relatează EFE.

“A fi vaccinat nu înseamnă că ești complet protejat”, a subliniat joi expertul OMS, referindu-se la faptul că vaccinurile protejează în principal de posibilitatea de a dezvolta cazuri grave de COVID-19, dar nu evită posibilitatea de a contracta virusul.

Potrivit lui Mike Ryan, creșterea cazurilor de COVID-19 în Europa, care săptămâna trecută a concentrat jumătate dintre noile contagieri din întreaga lume, nu este încă însoțită de spitalizări masive, dar este îngrijorătoare deoarece sistemele medicale din multe țări se află în pragul epuizării după 22 de luni de luptă cu pandemia.

Expertul OMS a admis că multe guverne din Europa nu vor să reintroducă măsuri tranșante pentru a frâna transmiterea virusului.

“Nu vor să-și dezamăgească populațiile dând un pas înapoi, dar fiecare țară trebuie să-și analizeze propria situație epidemiologică și să-și protejeze angajații din domeniul medical”, a avertizat el.

“Acest lucru va necesita ca multe țări să adopte măsuri adecvate, odată cu venirea lunilor reci”, a subliniat Mike Ryan. (AGERPRES)

NASA VA DEVIA UN ASTEROID

Peste mai puțin de un an, un vehicul spațial creat de NASA se va prăbuși în mod intenționat pe suprafața unui asteroid, pentru a îi devia traiectoria. Misiunea, considerată una de “apărare planetară”, ar trebui să permită omenirii să se protejeze în viitor în cazul unui risc de impact cu un astfel de corp ceresc, informează vineri AFP.

Scenariul misiunii duce cu gândul la cel al filmului “Armageddon”, în care Bruce Willis și Ben Affleck salvau planeta de un asteroid uriaș ce se îndrepta spre Terra.

De această dată, agenția spațială americană va realiza un experiment cât se poate de real. Deși niciun mare asteroid cunoscut nu se află în prezent pe o traiectorie de coliziune, specialiștii de la NASA vor să se pregătească pentru o astfel de eventualitate.

De fapt, ținta este dublă: vehiculul NASA trebuie să ajungă mai întâi lângă un asteroid mare, Didymos, care are un diametru de 780 de metri, fiind de două ori mai înalt decât Turnul Eiffel.

Pe orbita lui se află o lună, Dimorphos, cu un diametru de 160 de metri - mai înaltă decât Statuia Libertății.

Pe această lună, vehiculul NASA, care este de 100 de ori mai mic decât ea, își va încheia călătoria spațială, proiectat cu o viteză de 24.000 de kilometri pe oră.

Impactul va expulza în spațiul cosmic mai multe tone de materie.

Însă “acel impact nu va distruge asteroidul, îi va da doar o mică lovitură”, a detaliat Nancy Chabot, de la facultatea de Fizică aplicată din cadrul Universității Johns Hopkins, care coordonează misiunea în parteneriat cu NASA.

Astfel, orbita micului asteroid din jurul marelui asteroid va fi redusă cu doar “aproximativ 1%”, a explicat ea.

Care vor fi modificările exacte? Oamenii de știință nu le cunosc deocamdată și tocmai acestea sunt detaliile pe care vor să le descopere. Numeroși factori intră în joc, inclusiv unghiul de impact, aspectul suprafeței asteroidului, compoziția sa și masa lui exactă, până acum necunoscute.

În acest fel, “dacă într-o bună zi un asteroid este descoperit pe o traiectorie de coliziune cu Terra (...), vom avea o idee despre forța de care vom avea nevoie pentru ca acel asteroid să treacă pe lângă Terra”, a explicat Andy Cheng, cercetător la Universitatea Johns Hopkins.

Orbita din jurul Soarelui a asteroidului Didymos va fi la rândul ei ușor modificată, din cauza relației gravitaționale cu luna sa, a precizat Andy Cheng. Însă acea schimbare va fi “prea mică pentru a putea fi măsurată”. “Deci, va fi un experiment foarte sigur”, a adăugat el.

Asteroidul Bennu, care măsoară 500 de metri în diametru, este unul dintre cei doi asteroizi identificați în Sistemul Solar care prezintă cel mai mare risc pentru Terra, potrivit specialiștilor de la NASA.

Însă până în anul 2300, riscul de coliziune este de doar 0,057%.

(AGERPRES)

ÎN ACEST MOMENT DE RĂSCRUCE PENTRU ȚARĂ

Soluția politică a unei guvernări care să includă și PNL și PSD este “singura” în acest moment de răscruce pentru România, a declarat, vineri, președintele social-democraților, Marcel Ciolacu, care a subliniat că, în cazul în care “războiul” dintre cele două mari partide va continua, va crea o nouă criză politică și va duce la declanșarea alegerilor anticipate.

“Am avut prima întâlnire cu domnul Florin Cîțu, președintele PNL. Sunt ferm convins că, din acest moment, atât eu, cât și colegul meu vom fi sub un asediu al unor oameni care au alte priorități, al celor care vor încerca să ne demonstreze că direcția în care am plecat nu este cea corectă. Fiecare dinte noi știm ce am greșit. Îmi pare rău, cu adevărat, voi ați greșit mai mult, fiindcă ați fost la

putere. Eu vreau să vă asigur de buna mea credință și, după discuția de ieri, și de buna credință a domnului președinte Florin Cîțu. Am depășit momentul în care am făcut socotelile de sondaje, de procente, de poziționări. Eu consider că în acest moment de răscruce a României nu avem altă soluție politică. Dacă vom continua războiul dintre cele două partide mari ale României la anul, în martie, vom vorbi de o nouă criză politică, vom vorbi, categoric, de alegeri anticipate și să nu credeți că cei care vor să stăpânească această țară prin dezbinarea românilor se vor opri aici”, a afirmat Ciolacu, la evenimentul “Topul Național al firmelor private din România”, organizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România. (AGERPRES)

Lasă un comentariu