O LUCRARE ASCUNSĂ A LUI PICASSO, DEZVĂLUITĂ CU AJUTORUL INTELIGENȚEI ARTIFICIALE

Distribuie pe:

 Un portret nud al unei femei ghemuite, ascuns sub suprafața unui tablou de Pablo Picasso, a fost dezvăluit cu ajutorul inteligenței artificiale, al tehnologiei avansate de imagistică și al imprimării 3D.

Supranumită “The Lonesome Crouching Nude” (Nudul singuratic ghemuit), a fost descoperită din inițiativa Oxia Palus, o companie care folosește tehnologia pentru a readuce la viață arta pierdută, potrivit unei declarații. Picasso a pictat peste această figură atunci când a realizat “Masa orbului”, în 1903. Nudul ghemuit fusese parțial dezvăluit de o imagine suprapusă, prin fluorescență cu raze X (XRF), dar Oxia Palus a “readus acum la viață opera ascunsă”, potrivit comunicatului.

Oxia Palus a fost cofondată de George Cann și Anthony Bourached, o pereche de doctoranzi în învățare automată la University College London (UCL).

Arta este un depozit de informații complexe, iar învățarea automata s-a dezvoltat până la punctul în care ne poate ajuta să analizăm aceste informații, a declarat Bourached pentru CNN. “Avem acum sisteme complexe care ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine istoria și cultura - a spus el. În timp ce imaginile cu raze X sunt utile pentru a dezvălui imaginile care au fost pictate, inteligența artificială adaugă un alt nivel la analiza noastră.”

Nudul datează din perioada albastră a lui Picasso, la începutul carierei sale, iar artistul nu ar fi dorit să picteze peste figură, potrivit lui Cann: “În momentul în care Picasso a pictat «The Lonesome Crouching Nude» și «The Blind Man's Meal» era sărac, iar materialele de artist erau scumpe, așa că, probabil, a pictat peste prima lucrare cu reticență. Figura femeii apare, de asemenea, în tabloul lui Picasso «La Vie» și în mai multe schițe ale sale, ceea ce sugerează că artistul ar fi avut o afinitate pentru ea. Sper că Picasso ar fi fericit să știe că opera pe care a ascuns-o pentru generațiile viitoare este în sfârșit dezvăluită, la 48 de ani de la moartea sa și la 118 ani după ce pictura a fost ascunsă”, a spus Cann în declarație.

Lucrarea va fi expusă la Târgul de artă Deeep AI Art Fair din Londra, de miercuri până duminică.

(Sursa: Descopera.ro)

MARIANA CRISTESCU

Lasă un comentariu