IOAN CRISTIAN MOLDOVAN, PRIMAR LUDUȘ: UN NOU MANDAT AL INVESTIȚIILOR ȘI TRANSFORMĂRII ORAȘULUI LUDUȘ!

Distribuie pe:

- La un an din noul mandat, care sunt obiectivele realizate și cum apreciați îndeplinirea promisiunilor electorale făcute cu prilejul trecutelor alegeri?

- Am să vă răspund oarecum telegrafic și sper să nu omit prea multe dintre obiectivele acestei perioade. Deci:

- a fost rezolvată problema câinilor fără stăpân din oraș, prin construirea unui adăpost public;

- au fost demarate lucrările la obiectivul de investiții “Extinderea și modernizarea Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu”, proiect finanțat din Fonduri Europene;

- prin PNDL, au fost finalizate lucrările la obiectivul de investiții “Modernizare străzi, aproximativ 9 km Orașul Luduș, județul Mureș” - etapa I, în valoare totală de 9.106.845,81 lei, cofinanțarea din bugetul local fiind de 1.687.080,91 lei. Proiectul presupune modernizarea părții carosabile, a acostamentelor, realizarea trotuarelor, a șanțurilor, a rigolelor, a podețelor, accesele la riverani și ridicare la cotă, capace de cămin;

- pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere a fost refăcută strada Ioan Th. Olteanu, drumul de legătură dintre cartierul Gheja și Zona Industrială, prin turnarea unui covor asfaltic; de asemenea, strada Principală, din Cartierul Roșiori, a fost renovată. Părțile de carosabil distruse de trafic și de condițiile meteo au fost frezate și s-a turnat un nou covor asfaltic, pe o lungime de 2,5 km;

- s-a reamenajat intersecția străzilor B-dul 1 Decembrie 1918, Brândușei și Pieței pentru fluidizarea traficului. Astfel, a fost montat un semafor la trecerea de pietoni și s-a amenajat un sens giratoriu. Se mai poate aminti realizarea unui spațiu de recreere, în cartierul Luduș Est, care cuprinde un spațiu de joacă pentru copii și un teren sport multifuncțional. Valoarea totală a investiției este de 314.295,48 lei, din care 100.000 lei reprezintă sponsorizare din partea companiei SC VITAFOAM ROMÂNIA SRL - căreia doresc să îi mulțumesc pentru sprijinul și interesul pe care îl au pentru orașul nostru -, iar diferența de 214.295,48 lei este contribuția Primăriei orașului Luduș, din bugetul local. Este de la sine înțeles că aprecierea asupra realizărilor rămâne la latitudinea concetățenilor mei...

- Suntem în plină pandemie. Una dintre cele mai acute probleme este strângerea taxelor și impozitelor, îngreunată de restricțiile sanitare impuse populației. De asemenea, neînțelegerile politice aruncă un semn de întrebare asupra bugetelor viitoare. Cum considerați că se poate ieși din această situație și ce vă propuneți pentru a îmbunătăți starea financiară a localității dumneavoastră?

- Cred că se impune, în primul rând, închiderea urgentă a crizei politice actuale, prin realizarea unei guvernări stabile și predictibile. Nu ar strica nici repartizarea echitabilă, după criterii corecte, a alocărilor din bugetul de stat și din fondul de rezervă bugetară al guvernului, fără a se mai ține cont de criterii de ordin politic. Tot pentru planul local, se impune găsirea unor mijloace noi și eficiente de colectare într-un mai mare grad al impozitelor și taxelor, care alcătuiesc veniturile proprii ale bugetului local. De asemenea, se cere implementarea unor politici novatoare de dezvoltare locală și atragerea de noi și semnificativi investitori, care să devină, în perspectivă, contribuabili importanți la formarea bugetului local și cheltuirea mai chibzuită, eficientă, a banului public, precum și sprijinirea derulării proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în sensul alocării unor sume în sprijinul acoperirii cofinanțării.

- Pandemia a subliniat inconsistența sistemului sanitar românesc. Care este situația, din acest punct de vedere, în localitatea pe care o conduceți?

- Ca și în alte unități sanitare teritoriale, această epidemie a fost agresivă și ne-a obligat să ne adaptăm la noile recomandări sanitare, astfel încât cei care au avut și au nevoie de îngrijirea medicală adecvată să nu fie afectați. Aceasta a presupus igienizarea, modernizarea și extinderea rețelei de oxigen, efectuate la sfârșitul anului 2018 și începutul anului 2019, care ne-a facilitat asigurarea prizelor de oxigen necesare fiecărui pacient. Unitatea noastră sanitară este Suport Covid - iar dinamica, paturile alocate pacienților confirmați în Compartimentul boli infecțioase și Secția medicină internă au asigurat fluxul de pacienți suspecți sau confirmați Covid -19. Au fost și cazuri în care s-au preluat pacienți, confirmați Covid -19, de la spitalele din Târgu-Mureș. Probleme apărute, la începutul pandemiei (echipamente de protecție, dezinfectanți etc. - în număr redus, datorită furnizorilor care nu au onorat contractele) cu care s-au confruntat toate spitalele, le-am depășit, acum. Resursa umană disponibilă a fost delegată și detașată în compartimentele și secțiile Suport Covid din Luduș dar și din Târg-Mureș.

- În ciuda dificultăților de tot felul, viața trebuie să-și urmeze cursul. Care sunt proiectele aflate pe masa primarului și ce perspective de realizare au acestea?

- Pe scurt, avem, pe fonduri europene, proiectele “Modernizare și eficientizarea iluminatului public; Construcția și echiparea infrastructurii pentru educația timpurie(creșă); Reabilitare, modernizare și extindere Casa de Cultură din orașul Luduș, jud. Mureș”. Pentru următorul program de finanțare, pe fonduri europene, avem pregătite pentru depunere următoarele proiecte: “Reabilitarea castelului Banffy, din cartierul Gheja; “Mobilitate urbană în orașul Luduș”, prin care ne dorim crearea unor piste de biciclete, construirea unor stații de încărcare pentru autoturismele electrice și achiziționarea de autobuze electrice. Avem depuse spre finanțare, pe Programul Anghel Saligny, două proiecte importante: “Reabilitarea infrastructurii în cartierele de blocuri, strada 1 Mai și strada Gării; Reabilitarea infrastructurii străzilor din centrul vechi al orașului”. Prin Compania Națională de Investiții (CNI) dorim reabilitarea podului peste râul Mureș, documentația fiind deja într-un stadiu avansat de realizare, precum și construirea unui pod nou peste râul Mureș. Tot prin CNI, se va construi o bază sportivă nouă, cu stadion, iar cu ajutorul Federației Române de Tenis se va construi și o bază de antrenament pentru tenisul de câmp.

- Situația politică, pandemia au afectat starea de spirit a cetățenilor. Cum se prezintă aceasta în localitatea în care trăiți și munciți?

- Starea de spirit din orașul Luduș nu diferă mult de starea generală de spirit din întreaga Românie, generată de situația pandemică, politica economică și socială a momentului. Evident, sunt micile excepții datorate… localizării geografice și specificului zonei… Așa cum spuneam și după obținerea actualului mandat, încrederea că proiectele de modernizare a orașului au pornit pe un drum ireversibil a învins! Mulțumesc, tuturor și fiecăruia în parte, pentru opțiunea exprimată atunci și mă voi strădui, din toate puterile, să nu dezamăgesc. Și acesta este un mandat al investițiilor și al transformării orașului Luduș!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu