FEMEILE SEDENTARE, ÎMBĂTRÂNITE CU 8 ANI FAȚĂ DE VÂRSTA BIOLOGICĂ...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din California, citați de descopera.ro, susțin că sedentarismul are o influență majoră și asupra vitezei cu care îmbătrânesc celulele din corpul uman. Astfel, persoanele care stau pe scaun timp de 10 sau mai multe ore pe zi, fără ca mai apoi să facă orice fel de mișcare, riscă să îmbătrânească prematur.

“În studiul nostru, au fost implicate 1.500 de femei, cu vârste cuprinse între 64 și 95 de ani, și am constatat că femeile care stăteau pe scaun 10 sau mai multe ore pe zi și nu făceau cel puțin 40 de minute de mișcare susținută zilnic arată cu opt ani biologici mai în vârstă decât cele care sunt mai puțin sedentare.

Femeile care arătau mai bătrâne decât ar fi trebuit la vârsta lor aveau telomerii mai scurți decât în mod normal, astfel că cromozomii lor se deteriorau mai repede. Cu cât telomerii se scurtează, cu atât corpul este mai predispus diferitelor afecțiuni, precum bolile cardiovasculare, diabetul sau cancerul. Scurtarea telomerilor poate fi influențată și de obiceiuri precum fumatul sau consumul de alimente nesănătoase care cauzează obezitate.

Studiul nostru arată că sedentarismul conduce la îmbătrânire, astfel încât vârsta cronologică nu se mai potrivește cu cea biologică. Am observat, de asemenea, că femeile care petreceau mai mult timp stând pe scaun nu ar mai fi avut probleme cu lungimea telomerilor dacă ar fi făcut mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, așa cum este recomandat de specialiștii din întreaga lume. Ar trebui să ne obișnuim să facem mișcare încă de la vârste fragede și să continuăm să avem acest obicei chiar și la peste 80 de ani.

Am programat deja un alt studiu și la nivelul populației masculine, precum și al persoanelor mai tinere, pentru a demonstra că sedentarismul este, totodată, asociat obezității și supraponderabilității, apariției unor forme de cancer și a diabetului de tip 2, din cauza faptului că metabolismul persoanelor sedentare nu mai funcționează normal, indiferent de vârstă sau gen”, declară oamenii de știință americani. (L.P.)

N.R. Telomeri: segmente de ADN, la extremitatea cromozomilor, cu rolul de a-i proteja împotriva degradării.     

Lasă un comentariu