SUNTEM SĂRACII EUROPEI. PESTE 1,5 MILIOANE DE ROMÂNI TRĂIESC CU MAI PUȚIN DE 5 EURO PE ZI

Distribuie pe:

Statistica arată că românii sunt cei mai săraci dintre europeni. Zece procente din populație trebuie să supraviețuiască lunar cu mai puțin de cinci euro pe zi. Suma e de șase ori mai mică decât cea pe care o câștigă, în medie, cei mai săraci europeni.

În aceeași situație sunt alte 1,5 milioane de români care trăiesc cu mai puțin de 5 euro pe zi. Înseamnă sub 25 lei, bani cu care poți cumpăra o jumătate de kilogram de carne de porc, un litru de ulei, o pâine și doi litri de apă.

Mulți români nu își permit un trai decent cu toate că sunt angajați.

Victoria Stoiciu, expert Fundația Friedrich Ebert România a declarat la Digi 24 că “vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur și simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt considerați șomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic.

Ei sunt nevoiți să se descurce, lunar, cu mai puțin de 650 de lei. Și, deși unii sunt angajați, nu își permit un trai decent”.

“Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreținere soție și copii, și atunci evident că suma care revine este foarte mică”, a mai spus Stoiciu.

Veniturile celor mai săraci români sunt de șase ori mai mici în comparație cu media UE

Veniturile celor mai săraci români sunt de șase ori mai mici în comparație cu media Uniunii Europene. De exemplu, un portughez aflat în această categorie câștigă lunar 450 de euro, adică echivalentul a peste 2.200 de lei. Chiar și vecinii bulgari stau mai bine ca noi în acest top. Câștigă cu 20 de euro mai mult.

“Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluții pentru ca acești oameni să poată să fie pregătiți pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe orașe, comune, localități rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnați la sărăcie într-o țară în care, cel puțin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic față de acum 20 de ani”, a declarat economistul Adrian Negrescu.

România rămâne la coada Uniunii Europene și când vine vorba despre salariul minim. Aproape unu din trei angajați încasează, lunar, mai puțin de 1.400 de lei.

Lasă un comentariu