PROIECT DE LEGE - CE SE ÎNTÂMPLĂ CU REPARTITOARELE DE CĂLDURĂ

Distribuie pe:

Toți proprietari de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să le monteze până la finalul anului 31 decembrie 2021. Acest termen ar putea fi schimbat.

Un grup de parlamentari USR au depus în Senat un proiect de lege care propune amânarea cu un an a termenului limită pentru montarea repartitoarelor sau contorilor de căldură. Aceste echipamente sunt necesare în vederea măsurării consumului de energie termică dintr-un apartament. Conform legii, toți proprietari de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare sunt obligați să le monteze până la finalul anului 31 decembrie 2021.

Prin proiectul depus de parlamentarii USR se propune modificarea legii nr. 21/2014 privind eficiența energetică. Astfel, proiectul de lege vine în sprijinul celor care nu au apucat să-și monteze aceste repartitoare și ar putea să le plătească la un preț mai mare. Aceasta din cauză că numărul celor care apelează la serviciile firmelor specializate este în creștere, ceea ce a dus și la o majorare a tarifelor practicate.

Or, amânarea ar veni în actualul context de pe piața de energie, când asistăm la scumpiri foarte mari, se arată într-un comunicat USR. Dacă va fi adoptată, legea va permite consumatorilor să intre în legalitate și să obțină cele mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preț

“Reglementarea, în această formă, și timpul scurt vor provoca o scumpire a repartitoarelor din cauza cererii sporite brusc. Scumpirea se va resimți chiar și în orașele mai mici, din cauză că importatorii vor crește prețul indiferent de localitatea către care livrează. Oricărui consumator vulnerabil îi va fi greu să se conformeze până la termenul prevăzut de lege, mai ales că urmează primele facturi cu prețuri mărite la încălzire, apă caldă, energie electrică. Situația este una deosebit de urgentă”, a declarat Silvia Dinică, unul dintre inițiatorii proiectului, citată în comunicat.

Lasă un comentariu