CONFERINȚA NAȚIONALĂ “RĂZBOIUL ÎN MEMORIA CULTURALĂ” LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș, Secția Etnografie și Artă Populară anunță desfășurarea Conferinței Naționale “Războiul în memoria culturală”, în zilele de 12-13 noiembrie 2021, în format online, din cauza evoluției pandemice.

Vor participa specialiști, conferențiari afiliați diferitelor instituții din țară, reprezentând muzee, universități, institute de cercetare, arhive, centre culturale - care vor prezenta comunicări științifice ce se vor încadra în următoarea arie tematică generoasă, legată de Marele Război și diferitele perspective de abordare ale acestuia:

1. Marele Război - cercetare si reprezentare muzeologică.

2. Lumea satului și războiul. Etnologia războiului. Folclorul de tabără: cântece de cătănie; scrisori versificate, jurnale și memorii.

3. De la cultul sacral, tradițional al morților, la cultul oficial al eroilor, de la cinstire la desacralizare, laicizare, politizare.

4. Cultura războiului și războiul culturilor din perspectiva antropologiei.

5. Primul Război Mondial în imagini. Fotografia cu subiect istoric militar, etnografic, artistic. Propaganda de război în imagini. Antropologia vizuală a războiului.

6. Arhitectura monumentelor eroilor Primului Război Mondial. Arta monumentală între expresia onoarei, cinstirii, comemorării jertfirii și marcării simbolice, ceremoniale a spațiului public.

7. Războiul în educația (pedagogia) muzeală. Forme de activități educative cu publicul.

Această manifestare științifică o propunem ca o continuare a proiectului nostru, multidisciplianar și multianual intitulat “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, proiect de cercetare derulat în anii anteriori, dedicat Centenarului Primului Război Mondial, Marii Uniri, și încoronării suveranilor români; finalizat cu realizarea unei expoziții tematice complexe, inedite, abordând în reprezentare perspectivele: arheologică, istorică, etnologică, antropologică și, desigur, muzeologică; parcurgând cronologic etapele de la izbucnirea Primului Război Mondial până la momentul încoronării din 1922.

Răspunzând acestor deziderate, tot în cadrul manifestării științifice anunțate, va fi cuprinsă și secțiunea intitulată “Marele Război - cercetare și reprezentare muzeologică”, cu o prezentare online a expoziției amintite, “Mureșeni în tranșeele Marelui Război”, fiind transmis un tur ghidat al acesteia.

Totodată, va avea loc și o prezentare de carte cu lucrări recente editate sub egida Muzeului Județean Mureș, legate de contribuția mureșenilor la Primul Război Mondial.

Cei care doresc să participe la conferința online sunt invitați să ia legătura cu doamna Liliana LIRCA - Muzeograf Relații Publice, la nr. de telefon 0749/91.29.92.

Lasă un comentariu