FEMEIA, BISERICA ȘI... FILOSOFUL

* “Dezvoltarea istorică a unui POPOR este rezultatul mulțămirei necesităților sale, mai întâi a celor fizice, apoi a celor intelectuale și morale. Progresul este productul (rezultatul) acestor aspirațiuni nemărginite către perfecționarea materială, intelectuală și morală”. “Toate acestea: dezvoltarea, instrucțiunea, educațiunea unui POPOR nu pot fi fără o disciplină, pe care o știm cu toții, dar din păcate, ea cam lipsește” (Ion Slavici).

“De 31 de ani așteptăm o reînviere națională, materială, morală, educațională, dar acestea întârzie a-și arăta soarele binefăcător... Unul din factorii care o împiedică pentru a veni, este tocmai DISCIPLINA în toate ramurile de activitate; tot căutăm acari păuni, când de fapt de la președinte, guvern, popor, noi, suntem aceia” (n.a).

Alexandru Dimitrie Xenopol (1847-1920), istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român. Este autorul primei mari sinteze a istoriei românilor. Este considerat unul din cei mai mari istorici alături de elevul său, Nicolae Iorga.

***

* “În Biserica lui Hristos învățăm să lucrăm, să trăim, învățăm adevăratul mod de a fi în lume, adevăratul mod de a simți, de a gândi. Aici ne curățăm simțirile, cum zice o cântare de Paști, aici învățăm să gândim corect, aici îndreptăm erorile, falsul din mintea întreagă, din viața noastră. Apostolii au reușit în această lucrare, fiindcă Hristos era împreună cu ei lucrând. De aceea și noi, cei de azi, pentru a avea garanția reușitei, trebuie să-L avem pe Hristos cu noi, colaborator, ajutător. Ca să-L avem, trebuie sa-L căutăm. Și unde să-L căutăm și să-L găsim dacă nu în Biseririca Sa?. El este aici, ne invită, ne așteaptă, este pregătit. Trebuie doar să vrem. Și căutându-L Îl vom găsi după cum spune și Sf.

Scriptură: “Când Îl vei căuta acolo pe Domnul Dumnezeul tău, Îl vei găsi, dacă îl vei căuta cu toată inima și cu tot sufletul tău” (Deuteronom 4,29). “Lumină Lină”-nr: 3, 2020, New York.

Prof. dr. Teodor Damian (1951-), Preot, profesor universitar, poet român , eseist de factură creștin-ortodoxă, editor, important promotor cultural, stabilit în New York, SUA. Membru al Uniunii Scriitorilor din România.

***

* “Un om obișnuit discuta într-o zi cu un filosof. Acesta se lăuda cu femeia sa cât este de bună. «Spune cum este soția ta și eu îi voi pune câte un zero pentru fiecare faptă bună», zise filosoful. A început să-i spună că este: frumoasă, bogată, cuminte, harnică, blândă, de neam mare. Filosoful creștin îi spuse că are o soție foarte bună și că el i-a dat șase zerouri, câte unul pentru fiecare faptă bună. A obținut șase zerouri care nu înseamnă nimic, nu au nicio valoare. Atunci omul uită un lucru să adauge la virtuțile soției: că este o femeie cu frică de Dumnezeu și mult milostivă. Atunci filosoful adăugă un «unu» la începutul celor șase zerouri, iar rezultatul a fost “un milion”. Imediat cu această calitate a soției, ea a avut o altă valoare, infinit mai mare”.

“O femeie poate să aibă tot felul de calități dar, dacă nu are în fruntea ei: credința, morala, cinstea și purtările bune, n-are nici o valoare”!

P.S. “Supuneți-vă, pentru Domnul, oricărei orânduiri omenești, fie împăratului ca înalt dregător, fie dregătorilor, ca unora ce sunt trimiși spre pedepsirea făcătorilor de rele și spre lauda făcătorilor de bine. Căci așa este voia Domnului, ca voi prin faptele voastre cele bune, să închideți gura oamenilor fără minte și fără cunoștință”

(1 Petru cap. 2, vers. 13-15).

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu