STIMA DE SINE, SAU CUM SĂ GĂSEȘTI PARTEA LUMINOASĂ DIN TINE “CEA MAI PUTERNICĂ RELAȚIE PE CARE O VEI AVEA ESTE RELAȚIA CU TINE ÎNSUȚI”

Distribuie pe:

Cuvântul “stimă” provine din limba latină, “aestimare” și înseamnă “a prețui”. Stimă de sine este modul în care te prețuiești și te accepți în toate împrejurările vieții, în raport cu propriile așteptări. Ea reprezintă o unitate de măsură a cât de mult te placi pe tine, conștient fiind de propriile calități, talente, abilități. De asemenea și de modul cum te raportezi și îți recunoști minusurile, defectele, fără ca aceasta să-ți influențeze în mod negativ părerea pe care o ai despre tine.

Atunci când vom înțelege cum să ne acceptăm pe noi înșine vor exista multe șanse să ne îmbunătățim relația cu ceilalți. Deoarece, acceptându-ne pe noi, ne va fi mai ușor să-i înțelegem pe ceilalți.

Din păcate, pentru mulți dintre noi nu este ușor să ne dezvoltăm o imagine de sine pozitivă. Adesea avem așteptări mult prea mari de la noi înșine. Așteptări pe care nu reușim să le îndeplinim și ajungem să ne plângem mental de noi înșine.

Nici tendința de a ne compara cu alții nu este favorabilă stimei de sine.

DE CE ESTE IMPORTANTĂ IUBIREA DE SINE

“Iubirea este un leac miraculos. Iubirea de sine aduce miracole în viața noastră.” Louise L. Hay

* Cel care se iubește pe sine este mai înțelegător față de el însuși.

* Este mai empatic, pentru că a dezvoltat înțelegere și este mai prietenos cu ceilalți.

* Este independent, pentru că nu trebuie să se bazeze pe recunoașterea externă.

* Se simte bine cu el însuși.

* Se bucură de succesele altora, fără a se compară cu ei.

* Este în pace cu sine, prin urmare este perceput pozitiv de cei din jur.

* Poate face față mai bine eșecurilor și problemelor.

“Cea mai mare provocare este să fii tu însuți într-o lume care încearcă în permanență să te facă să fii altcineva”. E. E. Cummings

Poți determina cât de puternic este criticul tău interior observând în mod conștient cum te tratezi pe tine timp de o zi.

Fă-ți timp și pune-ți următoarele întrebări:

* Ești mulțumit?

* Îi invidiez pe alții?

* Te critici des și te concentrezi pe slăbiciunile tale?

* Ești bun în a accepta laude?

* Vrei să schimbi multe despre tine?

* Îți minimalizezi succesele?

* Această autocunoaștere este primul pas spre îmbunătățirea stimei de sine.

SFATURI CONCRETE PENTRU MAI MULTĂ STIMĂ DE SINE

“A fi frumos înseamnă a fi tu însuți. Nu trebuie să fii acceptat de ceilalți. Trebuie să te accepți tu pe tine”. Thich Nhat Hanh

FII BUN CU TINE ÎNSUȚI, RECUNOAȘTE-ȚI PERFORMANȚELE ȘI RECOMPENSEAZĂ-TE

Fă ceva care îți place cu adevărat. Cumpără-ți ceva care îți dorești de multă vreme și ai tot amânat, cum ar fi: bijuterii, o excursie, un bilet la operă, produse Forever, mergi în vacanță, sau la o ședință SPA.

FII NEÎNCREZĂTOR FAȚĂ DE GÂNDURILE TALE NEGATIVE

Da, ai citit corect: criticul nostru interior se face deseori remarcat prin argumente convingătoare negative. Această voce interioară care ne strigă gânduri descurajante. Dar nu tot ce spune este și adevărat. Oprește această voce interioară, și înlocuiește lucrurile negative pe care le spune cu unele pozitive.

Așa cum spune si C.G. Jung: “ Cine se uită în afară, visează; cine se uită în interior se trezește”.

ACCEPTĂ-ȚI GREȘELILE SAU EXERSEAZĂ CURAJUL DE A FI IMPERFECT

Viața îți scoate în cale tot felul de provocări. În unele cazuri ne descurcăm bine, în altele luăm decizii mai puțin bune. Asta este viața! Nimeni nu este perfect!

Privește aceste greșeli ca pe niște oportunități de învățare și învață să te ierți.

Atunci când te ierți pe tine, accepți mai ușor faptul că nici cei din jur nu sunt perfecți. Astfel, le ierți greșelile și îi încurajezi să învețe lecții prețioase din experiențele lor.

REALISM ÎN LOC DE AȘTEPTĂRI PREA MARI

Așteptările mari sunt bune, dar pot fi și frustrante. Mai ales când ai fixat un standard atât de înalt încât nu le poți realiza. Așa că stabilește standarde realiste și nu te aștepta la nimic supraomenesc de la tine.

Ești corect cu ceilalți?

Atunci fii corect și cu tine însuți!

CREEAZĂ-ȚI O RUTINĂ DE COMPLIMENTE ȘI RECUNOȘTINȚĂ

Ia un pix și un jurnal și notează ce ai făcut deosebit de bine în acea zi sau pentru ce ești recunoscător. Indiferent de situație. Rutina te va ajuta să percepi mai bine binele sau succesele tale în viața de zi cu zi - iar înregistrarea lor te va ajuta să te reconstruiești în zilele în care nu te simți atât de bine.

LUPTĂ PENTRU TINE

Confruntările fac parte din viață și nu poți mulțumi pe toată lumea. Prin urmare: Nu-ți fie teama să îți exprimi părerea personală, chiar dacă aceasta diferă de a celorlalți. Sigur, aceasta necesită putere, dar îți crește enorm încrederea în tine. Pentru că, doar dacă te respecți pe tine însuți, pot face și ceilalți la fel.

Totodată, manifești considerație și respect și față de opiniile celorlalți, în fața cărora nu ești defensiv și nu le iei ca un atac personal, privindu-le ca pe ceva împotriva ta, atunci când sunt diferite de ale tale. Pur și simplu le asculți cu respect și considerație și, uneori, le privești ca pe un avantaj care îți poate lărgi orizonturile și îți poate îmbogăți viața.

“Nu numai că iubirea de sine este necesară și benefică, dar este o condiție sine qua non a iubirii față de alte persoane”. Rollo May

STEVE MARABOLI (Life, the Truth, and Being Free)

Sursa foto: spot.media

Lasă un comentariu