AVENTURA UNOR CĂLĂTORI STRĂINI ÎN ROMÂNIA. “AVEȚI O ȚARĂ SUPERBĂ! NICI ÎN THAILANDA NU CRED C-AM VĂZUT CEVA AȘA DE FRUMOS”

Distribuie pe:

“V-ar plăcea să vă vedeți țara prin ochii noștri. Ați realiza cât de norocoși sunteți!”, spune lituanianul Ernestas. Are 27 de ani și e un călător. Alături de Darina, iubita sa, și de cățelul lor Cosmo, a străbătut lumea din nord până în sud și din vest până în China. Au venit în România doar pentru câteva zile, dar n-au mai putut pleca decât după ce au înconjurat toată țara.

Despre perioada petrecută aici, povestesc cu entuziasmul celor care s-au întors din paradis. Aceasta este povestea călătorilor Ernestas și Darina. Și a României văzute prin ochii lor, poveste redată de libertatea.ro.

Ernestas Tyminas e din Lituania. Darina Karpitskaya, 30 de ani, e din Ucraina. Prima oară s-au văzut în Beijing. Ernestas se gândea să înceapă aventura vieții lui, să călătorească prin lume și să-i descopere toate minunile. Darina era deja o călătoare cu acte. Era stewardesă. Ea se gândea cu tristețe că o defecțiune a avionului o obliga să mai rămână o perioadă în capitala orientală. Se întâmpla în vara anului trecut. Nimeni nu știe prin ce întâmplare Ernestas și Darina s-au întâlnit, așa hoinari cum erau, pe străzile unuia dintre cele mai populate orașe din lume. Dar ceva i-a adus pe amândoi acolo, în Beijing. Apoi în Singapore. Și în Bangkok. Și în Manila. Și s-au îndrăgostit. Erau curioși și cu poftă de viață, cum sunt toți tinerii care vor să cucerească lumea împreună. “Am petrecut împreună câteva săptămâni fabuloase. Și ne-am dat seama că asta vrem să facem amândoi, să cunoaștem lumea și oamenii ei”, spune Ernestas.

“Călătoriile echipei de vis”. Așa că n-a fost deloc o decizie grea: pur și simplu, au tăiat toate sforile care-i aduceau, periodic, în orașele lor din țările lor și au decis să construiască împreună cea mai frumoasă echipă care a explorat vreodată acest pământ. Chiar așa și-au spus: “Dream Team Travels” (Călătoriile echipei de vis, n.r.). Au vizitat 30 de țări până acum. Pe unele, firește, de mai multe ori. “Abia am început”, spune Darina. Să nu credeți că Ernestas și Darina sunt niște nomazi. Nu. Câtă vreme acasă e acolo unde le e inima, Ernestas și Darina sunt mereu acasă. Doar că și-au propus ca în fiecare dimineață în care deschid fereastra să vadă câte un alt colț din această lume. Și poate, cândva, or s-o vadă pe toată. “Încă avem atâtea de aflat și atâtea de văzut. Pentru că învățăm câte ceva nou și fascinant din fiecare loc în care ajungem. În primul rând, învățăm despre oameni și despre stilul lor de viață. De la pofta de viață a italienilor la respectul pe care nemții îl au pentru reguli, la bunătatea și prietenia pe care am cunoscut-o în țările arabe. De la fiecare luăm câte ceva”, continuă tânăra.

“N-am mai putut pleca din România”. În această toamnă, cei doi tineri au ajuns și în România. Plănuiau să stea câteva zile, mai mult pentru tranzit decât pentru vizite multe. Dar socoteala nu s-a potrivit deloc. Ernestas și Darina au rămas o lună să hoinărească prin țară. “În general, stăm aproximativ două săptămâni într-o țară, cât să nu se piardă magia descoperirii și să nu ne obișnuim. Dar din România n-am putut pleca așa repede…”, spune Darina. “Primul lucru pe care l-am remarcat când am intrat în țară a fost curățenia. De pe drumuri, din orașe, din micile sate. Veneam din Ucraina, unde drumurile sunt destul de anevoioase și deloc îngrijite. N-aveam nicio așteptare, sincer, când am intrat în România. Și poate că și acesta e un motiv pentru care am rămas atât de impresionați”, o completează Ernestas. Brașov a fost primul oraș în care s-au oprit. “E o combinație perfectă între tradiție și modernitate! Ne-au plăcut enorm arhitectura și plimbările pe muntele Tâmpa”, își amintește Ernestas. “După ce am văzut cât de frumos e Brașovul și după ce am primit zeci de recomandări de locuri pe care ar trebui să le vizităm, am decis că trebuie să rămânem mai mult timp în România. Pur și simplu, vedeam pe internet locurile pe care ni le sugerau localnicii și ne gândeam că nu putem pleca fără să le vedem. Acum, la final, suntem convinși că a fost cea mai bună decizie! Doamne, câte am fi pierdut dacă ne țineam de planul inițial!”, mărturisește Darina, reporterului de la Libertatea.

Spectacolul Munților Făgăraș. Nu se pot hotărî care-i cel mai frumos loc pe care l-au văzut. Poate Salina Turda, cu peisajele distopice ascunse sub pământ, poate Transfăgărășanul, cu panoramele superbe, poate Castelul Corvinilor, poate Branul - “cel mai bun loc în care să petreci Halloween-ul” -, poate Peleșul, cu toată istoria sa regală. Chiar și Castelul de Lut Valea Zânelor, chiar și așa, puțin prea turistic pentru gustul lor. Dar ce face România unică între toate țările pe care cei doi tineri le-au vizitat rămâne farmecul naturii, susțin aceștia. “Natura e magică în România! Iar Munții Făgăraș ne-au arătat unele dintre cele mai spectaculoase priveliști pe care le-am văzut vreodată! Știți că cei de la Top Gear au numit Transfăgărășanul «cel mai bun drum din lume». Ei bine, cred că Munții Făgăraș sunt printre cei mai specaculoși din Europa! Și spune asta o persoană îndrăgostită de Dolomiți (lanț muntos în nordul Italiei, n.r.)”, crede Ernestas.

Munții Carpați, în general, aș zice. Îți amintești de Dubova? (localitate situată pe Defileul Dunării - n.r.). Nici în Thailanda nu cred că am văzut ceva atât de frumos. Darina: Din Micul Paris, cu dragoste Fermecați de călătoriile prin natură, Ernestas și Darina nici nu s-au gândit să ajungă în București. Au venit mai mult din întâmplare. “În București am ajuns doar ca să ne reparăm camera video. Plănuiam să stăm foarte puțin. Dar când am început să plimbăm pe străzi, am devenit fascinați de frumusețea locului. I se spune «micul Paris» pentru că te face să te simți, într-adevăr, ca într-un oraș romantic și liniștit. Arhitectura e frumoasă, mâncarea e extraordinară, oamenii sunt atât de calzi. Și cafeaua! Să nu uităm cafeaua! E cea mai bună cafea pe care am băut-o vreodată!”, povestește Ernestas. O lună întreagă petrecută în țara noastră le-a arătat celor doi și proverbiala ospitalitate a românilor, dar și cât de apăsătoare sunt cele mai mari dezamăgiri autohtone. “Toți, dar absolut toți românii cu care am vorbit au fost atât de binevoitori. Chiar dacă nu înțelegeau ce spunem sau nu reușeau să ne răspundă în engleză, vedeam că sunt preocupați să ne lase o impresie bună. Ne zâmbeau, se jucau cu Cosmo și îl complimentau, încercau să transmită căldură. E extraordinar!”, își amintește Darina. “Aveți o țară superbă! Cred că ar trebui să vă promovați mai mult, să vorbiți mai des despre natura din România și despre frumusețile ei. Din păcate, multe dintre discuțiile pe care le-am avut cu românii făceau trimitere la dezamăgirile create de politicieni. Nimeni nu iubește politicienii, firește, dar nu ei sunt cei care descriu țara voastră. Dimpotrivă, ar trebui să-i ignorați și să vă promovați țara fără să-i amintiți!”, spune Ernestas. Turiștii nu vin în România ca să-i urmărească pe oamenii politici, ci ca să cunoască frumusețile pe care le aveți aici. Și aveți destule! Aveți destule!

Sursa foto: Amazing Romania

Lasă un comentariu