13 NOIEMBRIE - ZIUA MONDIALĂ A EDUCAȚIEI COPIILOR NEVĂZĂTORI

Distribuie pe:

Instituită în 1946, Ziua Internațională a Educației Copiilor Nevăzători atrage atenția publică asupra uneia dintre cele mai dificile probleme ale timpului nostru: potrivit Agenției Internaționale pentru Prevenirea Orbirii, în lume, aproximativ 300 de milioane de oameni au probleme de vedere, dintre care 39 de milioane nu văd deloc. Bolile oculare afectează peste 20 de milioane de copii din întreaga lume.

Data de 13 noiembrie nu doar ne amintește că trăim printre oameni pentru care lumea este un spațiu închis, fără forme și culori, ci a fost aleasă în cinstea zilei de naștere a pedagogului francez Hauy Valenti (1745 - 1822), care a înființat prima școală de nevăzători din lume (1784).

În 1749, Denis Diderot a scris și a publicat în mod anonim celebra sa lucrare, “Scrisoare despre orbi pentru edificarea celor văzători”, pentru care a fost închis trei luni în castelul din Vincennes. Nu numai că a făcut o impresie puternică asupra contemporanilor săi, dar a făcut ca din ce în ce mai mulți oameni învățați să se gândească la problemele celor cu deficiențe de vedere.

Valentin Hauy a fost unul dintre acei oameni. Profesor, a deschis în propria sa casă prima școală din lume pentru copii orbi și a publicat prima carte din care au învățat cei lipsiți de vedere, înainte de apariția alfabetului Braille. Primele cărți pentru nevăzători, deloc numeroase, erau greoaie și foarte scumpe. Cu toate acestea, literele și cuvintele din ele au trezit setea de cunoaștere a multora dintre cei lipsiți de vedere.

În România trăiesc aproximativ 100.000 de persoane nevăzătoare, parțial sau total, din care aproape 3.000 sunt copii.

Asociația Nevăzătorilor din România este organizație nongu-vernamentală națională, continuatoarea organizației “Societatea Orbilor din România” întemeiată de Regina Elisabeta a României, reprezintă interesele nevăzătorilor la nivelul întregii țări, fiind recunoscută ca organizație națională reprezentativă a nevăzătorilor atât de către autoritățile publice române, cât și de către organizațiile internaționale; este membră a Uniunii Europene a Nevăzătorilor, a Uniunii Mondiale a Nevăzătorilor, a Consiliului Național al Dizabilității și, implicit, a Forumului European al Dizabilității.

Se estimează că, la nivel mondial, în fiecare minut, o persoană își pierde vederea.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu