SIMPLITATE, DĂRUIRE, FRUMUSEȚE

Distribuie pe:

Conform mitologiei grecești, Demeter, zeița pământului și a fertilității, a avut o fiică pe nume Persefona, născută din legătura cu Zeus, regele zeilor de pe Muntele Olimp. Hades, zeul infernului, s-a îndrăgostit nebunește de Persefona, până la punctul de a o răpi, atunci când Demeter s-a opus căsătoriei lor. Zeița, disperată de pierderea fiicei sale, a adus lumea într-o foamete fără egal, ucigând toate plantele aflate sub stăpânirea ei. Zeus l-a convins pe Hades să ajungă la un acord: să-i permită Persefonei să petreacă primăvara și toamna cu mama ei, iar restul anului în lumea tenebrelor. Hades a fost de acord și Demeter, încântată de vestea bună, a trezit natura la viață. În primul an în care Persefona s-a întors de la mama ei, natura a primit-o cu bucurie, așternând în calea ei flori nemaiîntâlnite. Astfel s-au născut panseluțele, care sărbătoresc în fiecare primăvară întoarcerea zeiței Persefona.

Aparținând familiei Violaceae, Viola tricolor (denumită în mod obișnuit panseluță) este o plantă sălbatică de origine europeană, răspândită de mâna omului în multe regiuni ale Americii și în Orient. Florile au cinci petale, dintre care două au o culoare violet uniformă, iar celelalte au nuanțe mai subtile (uneori albe) și o zonă gălbuie puțin extinsă în centru. Ele înfloresc adesea din primăvară până la sfârșitul verii. Răsadurile actuale de pe piață sunt hibrizi obținuți din unirea violetului tricolor sălbatic cu alte specii înrudite și, în funcție de soi, culorile variază de la violet la negru catifelat, trecând prin galben și diverse nuanțe de roșu sau albastru. Ele sunt utilizate în mod obișnuit pentru a înfrumuseța parcurile, grădinile și terasele, primăvara.

Având în vedere delicatețea, dimensiunea modestă și perioada în care înflorește, panseluța poate duce cu gândul la iubirea sinceră, dar și la simplitate, dăruire și frumusețe. A fascinat generații după generații cu farmecul său, ducând la nașterea a numeroase povești și legende. În Franța, de exemplu, se numește “pensée” (“gând”) și legenda spune că, privindu-i cu atenție petalele, este posibil să vezi chipul persoanei pe care o iubești. În limbajul florilor, panseluța înseamnă dragoste, iar numele ei indică tocmai gândurile pe care și le împărtășesc îndrăgostiții. De asemenea, evocă amintiri legate de copilărie sau de momente deosebite, de liniște și seninătate din viața fiecăruia. Dăruind această floare, vă dovediți atașamentul față de persoana iubită sau pentru care simțiți o afecțiune sinceră.

Panseluța are multe proprietăți benefice pentru organism. Folosită încă în Roma antică pentru a îmbogăți mâncărurile și băuturile, în prezent este utilizată pentru tratarea afecțiunilor precum constipația, tusea, ca diuretic, iar în plus, realizează o importantă acțiune purificatoare de substanțele nocive prezente în circulația sângelui. De asemenea, este utilizată cu succes în tratamentul problemelor legate de piele (cum ar fi acneea, diferite tipuri de dermatoză și urticarie) și pentru a grăbi cicatrizarea și vindecarea rapidă a rănilor superficiale. Având în vedere proprietățile sale emoliente, pe piață există diferite tipuri de creme și unguente pe bază de panseluțe. Aceste proprietăți se datorează numeroaselor componente prezente în frunze și flori, precum uleiurile esențiale, carotenoidele, sărurile minerale și vitamina C. (sursa și foto - giardinaggio.org)

Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu