DAN VASILE DUMITRU, PRIMAR IBĂNEȘTI: AVEM ÎNCREDERE CĂ LUCRURILE VOR REVENI PE UN FĂGAȘ NORMAL

Distribuie pe:

Am adresat și primarului din Ibănești un set de întrebări standard menite a creiona ceea ce noi am numit “primul an de mandat”. Desigur, pentru un primar cu experiență și renume precum Dan Vasile Dumitru, a vorbi despre primul an de mandat este o chestiune mai degrabă metaforică. Oricum, pandemia pare a fi nivelat lucrurile, chiar dacă este o nivelare negativă, în jos. Dar, cum zice chinezul Lao Zi chiar și “un drum de 10.000 de li începe cu un pas” ...

- La un an din noul mandat, care sunt obiectivele realizate și cum apreciați îndeplinirea promisiunilor electorale făcute cu prilejul trecutelor alegeri?

- Este încă devreme să vorbim de îndeplinirea obiectivelor fixate în urmă cu un an, pentru că sunt proiecte care se realizează în timp, cu bătaie lungă, legate de proiecte anterioare și care vor fi continuate cu altele. În administrația publică locală nu sunt proiecte care încep, se încheie, “se îndeplinesc”, dimpotrivă, se continuă, se influențează reciproc, vorbim de un sistem interconectat, așa că nu putem trage linie să facem calcule exacte. Putem vorbi însă de un proiect și de un obiectiv principal, care este binele comunității, al fiecărui locuitor din Ibănești. Iar acesta presupune muncă permanentă.

Infrastructura rămâne o prioritate, o zonă de investiție majoră, spre care direcționăm fondurile externe pe care le putem accesa. Cadastrarea sistematică gratuită pentru locuitorii comunei continuă și suntem în fază de execuție propriu zisă pentru majoritatea proiectelor derulate prin fonduri europene și guvernamentale. Am finalizat un proiect pentru captarea și aducțiunea unei surse suplimentare de apăla rețeaua comunală de alimentare cu apă potabilă și lucrăm la proiecte noi. La acestea se adaugă nevoile punctuale ale locuitorilor, provocările pe care pandemia nu încetează să le aducă. O mulțumire este să văd implicarea tinerilor pe care i-am simțit alături de noi, de administrația publică locală, și în primul an de pandemie, și acum, când constat că ne-au rămas aproape.Implicarea tineretului este un lucru pe care eu, personal, mi l-am dorit foarte mult și, în acest an, i-am văzut răspunzând cu entuziasm și responsabilitate acțiunilorde voluntariat pentru comună, legate de protecția mediului.

- Suntem în plină pandemie. Una dintre cele mai acute probleme este strângerea taxelor și impozitelor, care este îngreunată de restricțiile sanitare impuse populației. De asemenea, neînțelegerile politice aruncă un semn de întrebare asupra bugetelor viitoare. Cum considerați că se poate ieși din această situație și ce vă propuneți pentru a îmbunătăți starea financiară a localității dumneavoastră?

Sumele încasate din taxe și impozite până în acest moment, sunt sensibil mai mari decât prevederile bugetare inițiale. Ghișeul.ro este funcțional, avem o echipă care se ocupă intens de partea de colectare, inclusiv executări silite. Munca organizată, sistematică, dă roade. Dar este vorba, în cea mai mare parte, de responsabilitatea oamenilor din Ibănești. Totuși, taxele și impozite nu sunt suficiente pentru o comunitate. Pe termen scurt, mediu și lung, accesarea fondurilor externe, europene și guvernamentale, rămâne unica soluție de dezvoltare a comunității. Dar acestea sunt fonduri cu destinație specială, în rest, pentru nevoile curente, trebuie să ne gospodărim dintr-un buget local limitat.Anul acesta, am solicitat 1.439.000 lei pentru nevoi imediate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului și am primit 50.000 lei, iar pentru repararea infrastructurii după inundații, am solicitat 4.600.000 lei și ni s-au alocat 1.398.000 lei pentru 14 km de drumuri și 18 podețe, o sumă importantă pentru noi, care ne permite să intervenim în zonele cele mai problematice.În condițiile constrângerilor bugetare actuale, trebuie să lucrăm organizat și eficient și să ne fixăm cu precizie prioritățile pentru a putea răspunde nevoilor comunității noastre.

- Pandemia a subliniat inconsistența sistemului sanitar românesc. Care este situația, din acest punct de vedere în localitatea pe care o conduceți?

- Dacă vorbim strict de situația medicală, suntem, ca peste tot,în al doilea an de presiune și muncă în condiții de pandemie. Cum vedem cu toții, situația oscilează la nivel național, după o perioadă de relaxare, pandemia a revenit în forță, afectându-ne mai grav decât am fi crezut. Medicii de familie, asistenții, echipajul SMURD sunt în Ibănești, în permanență alături de oameni.

- În ciuda dificultăților de tot felul, viața trebuie să-și urmeze cursul. Care sunt proiectele aflate pe masa primarului și ce perspective de realizare au acestea?

- Avem în derulare un proiect pentru implementarea unui sistem inteligent pentru iluminatul public, prin Agenția Fondului pentru Mediu, suntem în curs de finalizare a unui proiect de asfaltări care au avut loc la nivelul întregii comune și pregătim unul nou, suntem în etapa de execuție efectivă la reabilitarea căminului cultural din Ibănești, la extinderea canalizării, iar acum, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, am depus o cerere de finanțare pentru un nou proiect pentruextinderea canalizării.

- Situația politică, pandemia au afectat starea de spirit a cetățenilor. Cum se prezintă aceasta în localitatea în care trăiți și munciți?

- Privim cu toții cu îngrijorare la ce se întâmplă, dar știm și că trebuie să mergem mai departe, atât cât ne permite situația actuală. Se respectă regulile perioadei, restricțiile și este dificil pentru toți -pentru fiecare cetățean, pentru instituții, agenți economici. Totuși, aici, în Ibănești, ne continuăm activitatea, chiar dacă nu la turația maximă, cum ne-am fi dorit, mergem mai departe și avem încredere că lucrurile vor reveni pe un făgaș normal.

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu