SEMNAL DE ALARMĂ: RISCUL DE SĂRĂCIE SEVERĂ A CRESCUT PENTRU COPIII ROMÂNI, IAR CEI BOLNAVI CRONIC AU ACCES ÎNGREUNAT LA TRATAMENT ȘI MEDICAMENTE

Distribuie pe:

Copiii români au fost cei mai afectați de pandemie, iar riscul de sărăcie și excluziune socială în rândul copiilor a crescut cu 0,5%, în vreme ce pentru adulți a scăzut, cu 1,2%.

În aproape doi ani de criză sanitară, copiii români au plătit cel mai mare preț social: accesul la educație a fost unul inegal și precar, calitatea hranei a fost afectată, iar accesul la servicii medicale a fost îngreunat, mai ales în cazul copiilor bolnavi cronic.

Astfel, în 2020, potrivit datelor oficiale Eurostat, 1.582.000 de copii din România (36,3%) se aflau în risc sever de sărăcie.

Copiii români, mai afectați de criza socială decât adulții

Este pentru prima dată în ultimii cinci ani când riscul de sărăcie și excluziune socială a crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele celui mai recent raport Save the Children.

Criza pandemică a expus acestor riscuri tocmai pe copiii cei mai vulnerabili, iar situația este și mai severă în cazul celor cu dizabilități, al celor de etnie rromă și al celor în situație precară, cum sunt copiii născuți din mame minore.

* Sărăcia: Rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populației generale, de la 14,5 la 15,2%, dar creșterea este dramatică în rândul copiilor - de la 17,7 la 21,4% și, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16 la 22%.

Deprivarea materială severă înseamnă lipsa a patru din următoarele nouă lucruri:

(1) posibilitatea de a plăti chiria și / sau utilitățile legate de locuire;

(2) posibilitatea de a păstra locuința la o temperatură adecvată traiului;

(3) posibilitatea de a face față, cu resurse proprii, unor cheltuieli neașteptate;

(4) posibilitatea de a consuma carne, pește sau echivalentul în proteine cel puțin o dată la două zile;

(5) posibilitatea de a avea o vacanță de o săptămână departe de casă;

(6) deținerea unui autoturism;

(7) deținerea unei mașini de spălat rufe;

(8) deținerea unui TV color;

(9) deținerea unui telefon fix sau mobil.

* Accesul nediscriminatoriu la servicii medicale: Pandemia de Covid-19 a accentuat disparitățile: potrivit unui raport al Salvați Copiii România, din luna aprilie 2020, 23% dintre părinți se aflau în incapacitatea de a procura medicamente pentru copiii lor, în vreme ce 15% spuneau că nu au acces la servicii medicale pentru copii.

* Educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii: În ianuarie 2020, peste 275.000 de copii cu vârsta învățământului obligatoriu (7-17 ani) nu mergeau la școală, iar, pe ansamblul învățământului primar și gimnazial, rata abandonului școlar pentru anul 2018/2019 a fost de 2,1%, ceea ce înseamnă aproximativ 35.300 de elevi, indicatorul fiind în creștere față de anii anteriori.

41% dintre elevii români din sistemul educațional se plasează în aria analfabetismului funcțional, conform evaluării internaționale PISA.

Închiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid-19 a împiedicat accesul la educație pentru peste 600.000 de copii, care nu au avut acces la școala online, fie pentru că nu au avut Internet, fie pentru că nu au avut tablete.

* Copiii lăsați în țară, în urma migrației economice a părinților:

Numărul acestora a ajuns la 75.136 la finalul lunii decembrie 2020, dintre care 13.253 cu ambii părinți plecați, iar 9.409 rămânând în grija unui singur părinte, celălalt fiind nevoit să muncească peste graniță. Cei mai mulți rămân în grija bunicilor sau a altor rude, dar sunt și cazuri în care copiii sunt lăsați pe cont propriu sau în sistemul alternativ de protecție.

* Nutriție sănătoasă: Datele comparative al UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,2% (media UE fiind de 6,7%). Aceeași sursă ne arată că 26,5% dintre copiii României cresc în locuințe care nu au toalete în interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 1,8%.

Lasă un comentariu