ȘI “PRIETENII FĂRĂ GRAI” SE ÎMBOLNĂVESC DE COVID-19!

Distribuie pe:

Un câine de companie a fost depistat, recent, cu noul coronavirus, fiind primul caz dovedit de COVID-19 la câine, în Marea Britanie.

Se crede că patrupedul, care se recuperează acasă, a contractat boala de la proprietarii săi, anterior testați pozitiv.

Infecția a fost confirmată în urma testelor efectuate săptămâna trecută în laboratorul Agenției pentru Sănătatea Animalelor și Plantelor (APHA) din Weybridge, Surrey (unde, anul trecut, o pisică a fost depistată cu Sars-Cov-2).

Experții spun că nu există dovezi că animalul a fost implicat în transmiterea bolii către proprietarii săi ori că animalele de companie sau alte animale domestice transmit virusul de la unul la altul sau oamenilor.

Cazul a fost raportat la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, în conformitate cu acordurile internaționale.

Surse medicale citate de presa britanică au confirmat oficial că, potrivit rezultatelor testelor, virusul responsabil de Covid-19 a fost detectat la un câine de companie, animalul fiind în curs de tratament pentru o altă afecțiune, fără legătură cu boala, și că acum își revine. În cazul câinilor, infecțiile sunt foarte rare, animalele fiind, în general, asimptomatice sau prezentând doar semne clinice ușoare și recuperându-se în câteva zile, au precizat sursele: “Nu există dovezi clare care să sugereze că animalele de companie transmit direct virusul oamenilor. Vom continua să monitorizăm îndeaproape această situație și ne vom actualiza îndrumările pentru proprietarii de animale de companie dacă situația se schimbă”.

Dr. Katherine Russell, consultant epidemiolog la Agenția de Securitate a Sănătății din regatul Unit, a declarat: “Covid-19 se răspândește în principal de la o persoană la alta, dar în unele situații se poate transmite de la oameni la animale, nu invers”.

“În conformitate cu recomandările generale de sănătate publică, se recomandă spălarea mâinlor, în mod regulat, inclusiv înainte și după contactul cu animalele”.

Proprietarii de pisici sau câini, care au Covid-19, ar trebui să-și evite animalele de companie atâta timp cât sunt infectați, au avertizat experții în urmă cu câteva luni, după ce oamenii de știință din Țările de Jos au descoperit că noul coronavirus este obișnuit la pisicile și câinii de companie ai căror proprietari au contractat virusul.

Deși cazurile în care proprietarii transmit Covid-19 animalelor de companie constituie un risc neglijabil pentru sănătatea publică, cercetătorii avertizează că există un “risc potențial” ca animalele domestice să acționeze ca un “rezervor” pentru coronavirus și să-l retransmită oamenilor. (sursa și foto - https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/dog-falls-ill-covid-first...)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu