O SIMPLĂ ÎMBRĂȚIȘARE FACE... CÂT O MIE DE CUVINTE!

Distribuie pe:

Experții americani în psihologie de la Universitatea Carnegie Mellon, citați de descopera.ro, susțin că îmbrățișările sunt o sursă extraordinară de energie pozitivă, întăresc relațiile, calmează, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și de spirit și sporesc încrederea în sine.

“În cadrul studiului nostru, am analizat peste 400 de voluntari sănătoși, femei și bărbați, care au fost intervievați în fiecare seară, timp de 14 zile. În timpul interviului, acestora le-au fost cerute detalii cu privire la experinețele sociale din timpul zilei și îmbrățisările primite.

Când am analizat răspunsurile, am observat faptul că în zilele în care au avut conflicte și au primit o îmbrățișare starea de bine li s-a îmbunătățit, com-parativ cu zilele când nu au primit îmbrățișări.

O simplă îmbrățișare poate fi uneori mult mai eficientă în acordarea de sprijin unei persoane aflate în suferință, decât încercarea de a acorda ajutor prin comunicare, deoarece mesajul transmis poate fi diferit recepționat de interlocutor.

Cele mai bune îmbrățișări sunt acelea în care poți exprima căldură sufletească. Îmbrățișările sunt acele gesturi ce reduc nivelul de stres, oferă protecție și generozitate, iar partea frumoasă a lucrurilor este că nu trebuie să vină întotdeauna însoțite de cuvinte. Uneori, o simplă îmbrățișare face cât o mie de cuvinte”, afirmă oamenii de știință americani, ei prezentând, totodată, beneficiile îmbrățișărilor pentru sănătatea și relaționarea noastră cu oamenii din jur.

Reduc stresul - Când un prieten sau un membru al familiei se confruntă cu ceva dureros sau neplăcut în viața lui, are nevoie de o îmbrățișare. Oferirea de sprijin unei alte persoane prin atingere reduce stresul, atât al persoanei care primeșe îmbrățișarea, cât și al persoanei care îmbrățișează.

Protejează împotriva bolilor - Efectele îmbrățișărilor de reducere a stresului funcționează și pentru menținerea sănătății. Studiul a demonstrat că îmbrățișările reduc riscurile ca o persoană să se îmbolnăvească.

Participanții cu un sistem de sprijin mai mare au fost mai puțin predispuși să se îmbolnăvească, iar dacă s-au îmbolnăvit au avut simptome mai puțin severe.

Stimulează fericirea - Oxitocina este o substanță chimică din organism, pe care uneori o numim și hormonul fericirii, deoarece nivelurile sale cresc atunci când ne îmbrățișăm, atingem sau stăm aproape de altcineva. Acest hormon are un efect mai puternic la femei. Oxitocina determină reducerea tensiunii arteriale și a hormonului de stres.

Beneficiile oxitocinei au fost cele mai puternice la femeile care au avut relații mai bune și îmbrățișări mai frecvente cu partenerul lor romantic.

Reduc frica - Atingerea poate reduce anxietatea la persoanele cu o stimă de sine scăzută. Atingerea poate, de asemenea, împiedica oamenii să se izoleze atunci când li se amintește că sunt... muritori.

Ajută la comunicare - Majoritatea comunicărilor umane au loc verbal sau prin expresii faciale. Însă atingerea este un alt mod important prin care oamenii își pot trimite mesaje.

Un străin este capabil să exprime o gamă largă de emoții către o altă persoană prin atingerea diferitelor părți ale corpului. Unele emoții exprimate includ furie, frică, dezgust, dragoste, recunoștință, fericire, tristețe sau simpatie.

Însă o îmbrățișare reciprocă este întotdeauna benefică pentru că arată empatie unei persoane care se confruntă cu un conflict.

Stimulează dezvoltarea stimei de sine - Din momentul în care am apărut pe lume, părinții ne-au îmbrățișat și ne-au demonstrat că suntem speciali.

Atingerile tactile activează sistemul nervos și ne amintesc de fiecare dată că cineva ne iubește. Prin urmare, aceste senzații contribuie și la educarea respectului de sine.

Ne ajută să înțelegem ce înseamnă să oferim și să primim - Îmbrățișarea înseamnă o partajare de căldură și de energie. Acest proces ne arată că dragostea poate curge în ambele sensuri, adică este o relație umană în care ambele părți au de câștigat.

Fiecare îmbrățișare ne învață să trăim clipa și încurajează energia vieții. Îmbrățișările ne scot din tiparele gândirii circulare și ne conectează la inimă.

*

În fiecare an, la 21 ianuarie, se celebrează Ziua Internațională a Îmbrățișărilor.

Psihologii spun că avem nevoie de patru îmbrățișări în fiecare zi pentru a supraviețui, de 8 îmbrățișări pe zi pentru a întreține o relație și de 12 îmbrățișări pentru a evolua spiritual. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu