18 NOIEMBRIE 2021 - ZIUA NAȚIONALĂ FĂRĂ TUTUN: CAMPANIA “PRODUSELE DIN TUTUN ÎNCĂLZIT ȘI ȚIGĂRILE ELECTRONICE, MAI PUȚIN DĂUNĂTOARE?”

Distribuie pe:

În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată “Ziua națională fără tutun”, care are scopul de a conștientiza publicul și decidenții politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată durata lunii noiembrie și își propune creșterea conștientizării în rândul populației generale, dar în special în rândul adolescenților și adulților tineri, a riscurilor asociate utilizării noilor produse emergente cu nicotină, respectiv țigara electronică (ENDS - Electronic Nicotine Delivery Systems) și produsele din tutun încălzit (HTP - Heated Tobacco Products). Creșterea dramatică a utilizării acestora, în special de către adolescenți și adulți tineri, reprezintă un semnal de alarmă pentru sănătatea publică, existând o îngrijorare din ce în ce mai mare că utilizarea noilor produse ar putea cataliza tranziția la utilizarea altor produse din tutun sau a drogurilor recreative.

Țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului sunt comercializate ca produse sofisticate, de înaltă tehnologie, care oferă utilizatorilor o modalitate de a se bucura de produse “cu risc redus” și “fără fum”. Dar, în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate, consumul noilor produse se conturează ca o amenințare la adresa sănătății populației. Conform datelor din cel mai recent raport al OMS referitor la produsele nou emergente, există și riscul ca folosirea ENDS și HTP în locuri publice unde fumatul este interzis să “renormalizeze” fumatul în spații publice.

Campania din acest an este un apel pentru conștientizare a pericolului ascuns, prin sloganul: “ȚIGĂRILE FĂRĂ FUM NU SUNT ȘI FĂRĂ RISCURI!”

Scopul campaniei este prevenirea inițierii consumului produselor din tutun încălzit și al țigărilor electronice, precum și descurajarea utilizării acestor produse promovate ca fiind mai puțin nocive, prin creșterea nivelului de informare și conștientizare în rândul populației privind nocivitatea acestor produse.

DIRECȚIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ MUREȘ

Conform studiului citat de DSP Mureș (GATS România 2018), în general, 30,1% dintre adulții români în vârstă de 15 ani sau mai mult, au auzit de produse cu tutun încălzit, 4,3% dintre adulți au consumat produse cu tutun încălzit, iar 1,3% au fost consumatori curenți. Între adulții care au consumat măcar o dată produse din tutun încălzit, vârsta medie de inițiere a fost de 29,6 ani. Cele trei motive principale pentru consumul produselor cu tutun încălzit au fost: “Pot fi consumate în momentele și în locurile în care fumatul de tutun nu este permis” (79,0%), “Pentru că îmi place” (67.9%), “Sunt mai puțin dăunătoare decât fumatul” (62.1%). În general, 76,5% dintre adulții români în vârstă de 15 ani sau mai mult, au auzit de țigări electronice, 11,3% le-au folosit măcar o dată, iar 3,4% au fost consumatori curenți ai acestor produse. Între adulții care au consumat măcar o dată țigări electronice, vârsta medie de inițiere a fost de 31,8 ani. Principalul motiv citat pentru utilizarea țigărilor electronice au fost: “Pot fi consumate în momentele și în locurile în care fumatul de tutun nu este permis” (63,9%), urmat de “Să renunț la fumat” (59,3%).

***

În medie, speranța de viață a unui fumător este cu 10 ani mai mică decât a unui nefumător * Fumul de țigară conține peste 7.000 de substanțe chimice, din care cel puțin 70 sunt cancerigene * Aproape 9 din 10 fumători încep să fumeze înainte de 18 ani și aproape toți - până la 26 de ani * Zilnic, peste 3.200 de copii și adolescenți sub 18 ani fumează prima țigară, iar 2.100 de adulți tineri se transformă în fumători * Pentru fiecare persoană care moare din cauza unei boli legate de fumat, încă 20 de persoane suferă de o boală legată de fumat * Anual, fumatul și consumul de tutun provoacă peste 8 milioane de decese în întreaga lume, din care peste 7 milioane sunt cauzate de consumul direct al tutunului, iar 1,2 milioane înregistrate la nefumătorii pasivi (expuși la fumul de țigară) * Fumatul provoacă boli de inimă, cancer, accident vascular cerebral, diabet și boli pulmonare (inclusiv emfizem, bronșită și obstrucție cronică a căilor respiratorii) * Fumătorii inhalează aproximativ 1 miligram de nicotină dintr-o singură țigară. Pentru unii, este suficient ca să devină dependenți * Tutunul este principala cauză de deces prevenibil în lume. (sursa - standaz.com/tobacco-facts)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu