ARHIEPISCOPUL IRINEU, CĂTRE CREDINCIOȘII DIN ALBA ȘI MUREȘ: “DOCTORULUI DĂ-I CINSTIREA CE I SE CUVINE, CĂCI ȘI PE EL DOMNUL L-A FĂCUT”

Distribuie pe:

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Irineu, le-a transmis credincioșilor din eparhie să respecte sfaturile medicilor și măsurile de protecție sanitară.

“Ne aflăm într-o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere medical, când ritmul galopant al pandemiei răpește din mijlocul nostru multe suflete dragi. Noi, creștinii, suntem chemați să intensificăm rugăciunea pentru însănătoșirea celor bolnavi și pentru medicii care se ostenesc intens pentru alinarea suferinței lor. Totodată, trebuie să sporim grija față de noi înșine și față de semenii noștri, bizuindu-ne pe puterea lui Dumnezeu, Cel Ce poate face cu mult mai mult decât tot ceea ce noi cerem sau gândim (Efeseni 3, 20). În acest context dominat de incertitudine, este nevoie să ne alăturăm eforturilor depuse de autoritățile competente în campania de prevenire a răspândirii virusului COVID-19”, a afirmat Arhiepiscopul Irineu, într-o circulară adresată credincioșilor din parohiile din județele Alba și Mureș și care a fost citită în toate bisericile din cele două județe.

Arhiepiscopul le-a mai transmis acestora ca, la primele semne de boală, să contacteze personalul medical specializat.

“Infecția cu noul coronavirus poate fi ușor confundată cu gripa sezonieră, având în vedere faptul că cele mai frecvente simptome sunt: febra, tusea uscată și oboseala. În cazul suspicionării unei infecții se impune să apelăm la medicul de familie, care ne poate ajuta, coordona și oferi sfaturi avizate în ceea ce privește pașii de urmat pentru însănătoșirea noastră. În absența medicului de familie, putem lua legătura cu Direcția de Sănătate Publică locală. Este important acest lucru deoarece simptomatologia acestei boli ucigătoare are și alte diverse forme, cum ar fi: congestia nazală, conjunctivita, cefaleea, durerile de gât, pierderea gustului și a mirosului, erupțiile cutanate sau înroșirea degetelor de la mâini și de la picioare”, a explicat înaltul ierarh ortodox, citat de agerpres.ro.

Acesta a adăugat că, atunci când se manifestă unele dintre simptomele amintite mai sus, singura soluție pentru a afla dacă afecțiunea este gripă sezonieră sau COVID-19 este testarea specifică RT-PCR, care arată, în cazul unui rezultat pozitiv, că persoana are o infecție activă, pe care o poate răspândi. Arhiepiscopul a mai punctat că acest tip de test evidențiază virusul chiar și la persoane fără simptome. El a mai menționat că toți pacienții depistați la testare cu rezultat pozitiv vor fi evaluați și monitorizați de medicul de familie, prin telemedicină sau de medicii specialiști din spitalele desemnate.

“În aceste vremuri de grea încercare, este potrivit să ne reamintim îndemnul Sfintei Scripturi: Doctorului dă-i cinstirea ce i se cuvine, căci și pe el Domnul l-a făcut, și, totodată, să fim conștienți că de la Cel Preaînalt vine tămăduirea (cf. Sirah 38, 1-2). Asumându-ne deplină responsabilitate, să depunem toate eforturile pentru protejarea vieții și sănătății noastre și a celor din jur, respectând sfaturile me-dicilor și măsurile de protecție sanitară”, a conchis arhiepiscopul Alba Iuliei. (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu