“UCIGAȘUL TĂCUT” POATE FI REDUS LA TĂCERE!

Distribuie pe:

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu-Mureș s-au alăturat, miercuri seara, inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și au iluminat în turcoaz clădirea Palatului Administrativ din oraș, pentru a marca ziua în care, în urmă cu un an, s-a luat hotărârea de eliminare a cancerului de col uterin.

Acțiunea OMS a fost inclusă, astfel, în campania de promovare a programului de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin din Regiunea Centru, în valoare de peste 50,8 milioane de lei, derulat de SCJU Târgu Mureș și UMFST Târgu-Mureș.

“Proiectul nostru este, într-adevăr, foarte îndrăzneț, calculat la populația țintă de 170.200 de femei. Vom face testarea la 40.000 de femei cu vârste între 25 și 29 de ani prin testul Babeș Papanicolau, citologia clasică. Ele nu vor fi exclusiv din județul Mureș, ci va fi pentru toate cele 6 județe arondate din Regiunea Centru. Pentru femeile cu vârste între 30 și 64 de ani vom face o testare screening prin genotiparea virală, și anume printr-o metodă hibrid capture 2, care este o metodă omologată în cadrul etapei 1 a proiectelor. Noi suntem în etapa 2 și, ca urmare, această metodă depistează tulpina oncogenă, care chiar dacă este depistată la o femeie care este sănătoasă și asimptomatică, înseamnă că poate să aibă leziuni care vor evolua înspre un cancer de col uterin. În cazul testelor pozitive vor efectua o retestare și avem un sistem de call center pus la dispoziție tot gratuit și vor fi investigate suplimentar. Dacă leziunile necesită tratament se va interveni la nivel de clinică obstetrică-ginecologie și sigur că se va stopa ca și evoluție”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

Șeful Clinicii Obstetrică Ginecologie a SCJU, dr. Szabo Bela, a arătat că România este pe primul loc în Europa la cancerele cu localizare genitală și că medicii se confruntă des cu acele tragedii individuale și familiare, atunci când femeile ajung foarte târziu la spital: “Cancerul de col uterin este a treia cea mai frecventă formă de cancer cu localizare genitală sau chiar a doua, din păcate, la noi în România, fiindcă suntem pe primul loc în Europa și de aia am spus că e păcat, pentru că e o formă de cancer în cazul căreia există o metodă de screening foarte eficace și, practic, ar putea să fie prevenit aproape 100%. Și noi, ca medici, din păcate, ne confruntăm cu acele tragedii individuale și familiare când femeile se adresează târziu medicului, boala ajunge la formă avansată și când nu mai este cale de întoarcere. Iar cât privește operațiile radicale și în clinica pe care o conduc, am un coleg care face mai multe operații radicale decât se fac la New York și, nu pentru că suntem mai buni, ci pentru că acolo nu sunt atâtea cazuri disperate cum avem noi. În România, morbiditatea este de 35 de cazuri pe suta de mii de femei pe an. În UE sunt țări și cu 6-8”.

Doctorul a subliniat că, în România, campania de vaccinare anti HPV a fost un “fiasco total” și că țările care, la începutul anului 2000, au aplicat pe scară largă acest vaccin, acum doi ani au făcut primul bilanț și au ajuns la concluzia că incidența bolii a scăzut mai mult decât a fost prevăzut de epidemiologi.

“Deci, prevenție, și nu așteptat, pentru că, din păcate, cancerul de col uterin este un ucigaș tăcut, nu are niciun fel de simptom la început. Când începe să se manifeste, deja este într-o formă avansată”, a accentuat dr. Szabo Bela.

Proiectul este derulat de SCJU și UMFST Târgu-Mureș, în perioada 2 noiembrie 2020 - 29 decembrie 2023, este cofinanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se desfășoară pe o perioadă de 38 de luni, cu obiectivul de a diminua numărul de cazuri de cancer de col uterin.

Conferențiar universitar doctor Septimiu Voidăzan a precizat că în România se vorbește despre 4.000 de cazuri noi și 1.800 de decese raportate în fiecare an, iar între factorii declanșatori este și infecția cu virusul HPV.”Acest tip de virus se identifică în proporție de 99,7% din toate tipurile de cancer de col uterin (…) Femeile trebuie să înțeleagă că acest tip de cancer este ușor de prevenit, e important să se prezinte la medic pentru a efectua aceste teste de care povesteam și este important să țină la sănătatea aparatului reproducător”, a conchis doctor Septimiu Voidăzan. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu