CERTIFICATUL VERDE OBLIGATORIU AR PUTEA FI ILEGAL ÎN UE. ROMÂNIA RISCĂ AMENZI DE UN MILION DE EURO PE ZI

Distribuie pe:

Situația în care țările europene au impus utilizarea unui certificate verde obligatoriu pentru anumite activități ar putea fi ilegal în UE, motiv pentru care România și alte țări care au folosit aceasă practică riscă amenzi de un milion de euro pe zi, sancțiune stipulată de articolului 258 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene.

Marius Tudor, consilier în Parlamentul European, a transmis un avertisment României, despre care spune că ar putea primi amenzi de 1 milion de euro pe zi din cauza obligativității prezentării certificatului verde în diferite situații, lucru considerat ilegal conform regulamentului și Tratatului de funcționare al Uniunii Europene.

Totuși, este nevoie de o plângere din partea unui cetățean sau o sesizare din oficiu a CE pentru a impune acest lucru.

România riscă amenzi de la PE din cauza impunerii certificatului verde la nivel național România ar putea primi amenzi de 1 milion de euro pe zi din cauza impunerii prezentării certificatului verde. Același lucru s-ar putea întâmpla și cu alte state membre ale UE care au condiționat unele activități sau accesul în anumite locuri prin dovada vaccinării anti-COVID.

„Din păcate, foarte multe state membre au interpretat sau poate au înțeles intenționat greșit un paragraf din acest regulament care spune că statele membre pot folosi această platformă digitală în scopuri interne doar pentru o singură situație, situația în care trebuie să se evite faptul că un cetățean străin ar fi obligat să se vaccineze sau să se testeze pe teritoriul în care călătorește.

Mai mult decât atât, din punct de vedere al regulamentului și al Tratatului de funcționare al Uniunii Europene sunt ferm convins că la o singură plângere a unui singur cetățean sau la sesizarea din oficiu a Comisiei Europene fiecare stat membru care aplică certificatul verde ca să condiționeze accesul în facilități, unități private sau publice o să fie supuse procedurii de sancționare conform articolului 258 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene. Asta ar însemna că de exemplu dacă se începe procedura de sancționare în cazul României, există posibilitatea unei amenzi și de un milion de euro pe zi”, a transmis Marius Tudor la Realitatea Plus. România ar face uz în mod eronat de o prevedere. (Sursa: www.capital.ro)

Lasă un comentariu