EUROPA NE TRAGE DE URECHI: “VOTAȚI CERTIFICATUL VERDE!”

Distribuie pe:

Comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a declarat, joi, că votul pentru utilizarea certificatului verde COVID este important, deoarece alături de vaccin, asigură “supraviețuirea” în pandemie.

“Este important să fie votat certificatul verde. Da, este important ca acesta să fie utilizat, pentru că știm că, împreună cu vaccinarea și certificatul verde, avem cheia pentru a ne asigura supraviețuirea și, de asemenea, să fim parte pentru ceea ce este important pentru noi, toți - comunitatea europeană”, a afirmat Breton, aflat în vizită la București, preocupat de rata mică de vaccinare în România.

“Dacă nu se reușește să învingem acest nou val al pandemiei care vine în calea noastră, s-ar putea să ajungem din nou la măsuri de carantină generală și știm că există și un preț - un preț economic, un preț social de plătit și prețul acesta e mult prea ridicat”, a punctat comisarul european, în cadrul unei conferințe de presă transmise și online.

El a subliniat că nu există nicio altă cale în afara celor două instrumente avute la îndemână - vaccinarea anti-COVID și certificatul verde. “Știm că aceste două instrumente funcționează. Acum este momentul să acționăm. Trebuie să fim uniți să câștigăm împreună această luptă”, a transmis comisarul european, făcând apel la solidaritatea europeană:  “Noi suntem cu toții europeni, împărtășim aceleași valori. Desigur că avem tradiții diferite, istorii diferite, origini diferite, dar suntem cu toții ființe umane și trebuie să luptăm împotriva pandemiei. (...) Deja avem peste două miliarde de persoane care au fost vaccinate cu succes pe întreaga planetă și nu au existat probleme (...) Acum este momentul să fim uniți, pentru că este un război pe care noi îl vom câștiga împreună. (...) La urma urmei, cu toții împărtășim aceleași valori, noi, ca europeni, împărtășim aceleași valori. Deci, este momentul să fim uniți și să reacționăm acum. Nu mai putem aștepta încă o lună, pentru că virusul nu așteaptă”, a subliniat Thierry Breton.

După cum se știe, Legea certificatului digital la locul de muncă este blocată la Senat. Partidele politice au depus multe amendamente, însă deocamdată nu s-a trecut mai departe de această etapă. Nelu Tătaru, președintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaților, a declarat că s-a acceptat un termen de 30 de zile pentru testarea gratuită a angajaților din România, atât pentru cei din aparatul de stat, cât și pentru cei din mediul privat.

* Reamintim că, potrivit site-ului oficial al UE - ec.europa.eu, certificatul digital privind Covid este definit ca “o atestare a faptului că o persoană: a fost vaccinată împotriva COVID, fie s-a testat și are un rezultat negativ, fie a avut boala și s-a vindecat”. Acesta “nu este o condiție obligatorie pentru libera circulație, care este un drept fundamental în UE, dar, în absența unui certificat, puteți fi supus unor restricții, precum testarea sau carantina, iar statele membre pot introduce restricții de călătorie”.

* “Pentru a garanta că nu există nicio discriminare împotriva persoanelor care nu sunt vaccinate, certificatul digital al UE privind COVID acoperă, de asemenea, certificatele de testare și certificatele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19. Astfel, toată lumea poate beneficia de certificatul digital al UE privind COVID”.

 * “Persoanele care dețin un certificat digital al UE privind COVID atestând un test cu rezultat negativ ar trebui să fie exceptate de la eventualele cerințe de carantină, cu excepția cazului în care vin din zone puternic afectate de virus. Statele membre au convenit asupra unei perioade standard de valabilitate a testelor: 72 ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de statul membru, 48 de ore pentru testele antigenice rapide”.

* “Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID se va aplica timp de 12 luni, începând cu data de 1 iulie 2021. Comisia va prezenta un raport Parlamentului European și Consiliului cu trei luni înainte de data încetării aplicării regulamentului. Alături de acest raport, Comisia ar putea propune, dacă este cazul, prelungirea certificatului privind COVID, în funcție de evoluția situației epidemiologice în contextul pandemiei”.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu