PROIECTUL IMPACT.TEATRU PENTRU TINERI, LA FINAL

Distribuie pe:

Asociația pentru teatru “Liviu Rebreanu” în parteneriat cu Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” anunță finalizarea proiectului ImpACT.Teatru pentru tineri.

Din luna mai până în luna noiembrie, un număr de 16 actori (Rareș Budileanu, Andrei Alexandru Chiran, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Loredana Dascălu, Bianca Fărcaș, Costin Gavază, Andi Gherghe, Georgiana Ghergu, Cristian Iorga, Laura Mihalache, Ștefan Mura, Dana Pancu, Liviu Pancu, Dan Rădulescu și Alexandra Țifrea) au luat parte la un proiect curajos care și-a propus să iasă din convențional, proiect bazat în totalitate pe educația non-formală. Artiștii au vizitat 5 licee (Colegiul Național “Unirea”, Colegiul Național “Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național Pedagogic “Mihai Eminescu”, Colegiul Economic Transilvania și Liceul Vocațional de Artă), 55 de clase și peste 1.500 de elevi.

ImpACT.Teatru pentru tineri s-a desfășurat în două etape, fiecare etapă fiind la rândul ei construită pe mai multe părți pentru ca elevii, beneficiarii direcți în acest caz, să se bucure de rezultate complexe.

În prima etapă, o echipă artistică formată din actori și regizori s-a deplasat în licee și, mai întâi în cadrul orelor de literatură, apoi în afara lor, au derulat activități specifice educației non-formale pentru a crea o întâlnire substanțială între elevi și lumea teatrului prin literatură. Pornind de la definirea unor noțiuni de bază și a caracteristicilor operelor pe care se va lucra, s-a continuat cu seminarii de teatru (curatoriate de Lect. univ. dr. Raluca Blaga de la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș) și, în cele din urmă, cu vizionarea unor spectacole din repertoriul Teatrului Național Târgu-Mureș.

În a doua etapă, activitatea s-a mutat în afara sălilor de clasă, unde elevii au experimentat tehnici și practici ale artei teatrale, având ca rezultat câte un crochiu de spectacol. În continuare s-a format un cerc de lectură și teatru care a avut la bază opere din programa școlară. Acest cerc de lectură și teatru s-a concretizat ca un spațiu firesc de întâlnire a elevilor care acum au venit cu un bagaj de informații dobândite atât la activitățile derulate în școală, cât și la laboratoare și spectacole.

Principalul obiectiv al proiectului a fost acela de a pune tinerii în relație cu ei înșiși, cu societatea contemporană, dar și cu actorii, regizorii, literatura, teatrul, cultura și, nu în ultimul rând, să îi ajute să se înțeleagă pe ei și să îi ajute să dezvolte competențe noi (gândire critică, curaj, informație etc.).

Pentru mai multe informații și pentru a descoperi imagini și momente din această minunată întâlnire a Teatrului cu Liceul vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu” și pagina de Facebook a Asociației pentru teatru “Liviu Rebreanu”.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

P.R. MARKETING

Lasă un comentariu